VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Tandpijn - Remedie, oorzaken en symptomen

Delen

Als je probeert iets te eten of drinken en plotseling een milde steek of een scherpe pijn in je tand voelt, dan heb je wellicht tandpijn.

Tandpijn na het eten kan ook het resultaat zijn van voedseldeeltjes die tussen je tanden zitten. Daarom kan grondig spoelen van je mond en flossen jouw tandpijn misschien verhelpen.

Deze ongemakkelijke ervaring van tandpijn kan komen en gaan maar dat betekent niet dat je het maar moet vergeten. Gevoeligheid en tandpijn zijn in het algemeen een symptoom van een onderliggend probleem met je tanden. Vertel je tandheelkundige professional er daarom altijd over.

Symptomen van tandpijn

Als je ernstige symptomen van tandpijn ervaart, moet je altijd een tandheelkundige professional raadplegen.

Tandpijn

Het vaakst voorkomende symptoom is een hevige tandpijn wanneer je in voedsel bijt of wanneer je je tand aanraakt. Dit gevoel is te vergelijken met de pijn van een gebroken tand.

Opgezwollen tandvlees

Nog een gebruikelijk teken en symptoom van tandpijn is rood en ontstoken uitziend tandvlees of een opgezwollen gevoel in je kaak.

Tandpijn met koorts

Een temperatuur van 38 °C of hoger en een koortsachtig gevoel kunnen samengaan met de tandpijn, dus let op als deze twee symptomen zich gelijktijdig voordoen. Het kan namelijk een indicatie zijn van een virale of bacteriële infectie.

Wat veroorzaakt tandpijn?

Er is een hele reeks met onderliggende oorzaken van tandpijn die tot ongemak in je tanden kan leiden. Als je de reden van jouw pijn niet weet te herkennen, kan een tandarts je helpen bij de identificatie van de oorzaak.

Tandbederf

De belangrijkste reden voor tandpijn is meestal tandbederf. Als je beschermende laag glazuur is beschadigd, dan voelen je tanden veel gevoeliger aan en kunnen zelfs pijn doen.

Tandabces

Als je last hebt van pijn bij een tandabces, dan is dit een kloppende tandpijn die zich ook kan uitspreiden naar je kaak of nek. Dit kan ook gepaard gaan met symptomen zoals koortsachtigheid, opgezwollen lymfklieren en opgezwollen tandvlees.

In het midden van je tanden vormt een mengsel van zenuwen en bloedvaten een pulpa. Als deze geïnfecteerd of beschadigd raakt, zal het snel tandpijn veroorzaken en moet dit onmiddellijk door een tandarts worden behandeld.

Bruxisme (tandenknarsen)

Als je wakker wordt met een pijnlijke kaak en met hoofdpijn, kun je je afvragen of tandpijn hoofdpijn kan veroorzaken? Als je last hebt van bruxisme (tandenknarsen), dan zou je deze mix aan symptomen kunnen ervaren.

Ontstoken tandvlees

De hoofdoorzaak van tandvleespijn is gingivitis en als dit niet wordt behandeld, kan dit tot periodontitis ontwikkelen. Daarom moet je deze vroege symptomen altijd met je tandheelkundige professional bespreken.

Tandgevoeligheid

Als je een bijzonder scherpe pijn voelt tijdens het eten of drinken van warm of koud voedsel of dranken, zou je bijzonder gevoelige tanden kunnen hebben. Als dit jouw symptomen zijn, dan moet je misschien een speciale antigevoeligheid tandpasta gebruiken. Tandgevoeligheid kan ook het resultaat van erosie zijn, waarbij het glazuur is versleten door een te grote consumptie van zuren in onze dagelijkse voeding zoals in frisdranken en bepaald zuurhoudend voedsel. Anti-erosie tandpasta's beschermen de tand tegen slijtage van het glazuur, maar wat verloren is gegaan komt niet meer terug. Raadpleeg je tandarts als je merkt dat er sprake is van tekenen en symptomen van tanderosie.

De kans op tandpijn is ook groter na een vulling, omdat je tanden de eerste dagen na de procedure gevoeliger zullen aanvoelen. Als deze pijn meerdere dagen aanhoudt, kan dit een probleem met de vulling van je tand zijn. Raadpleeg dus je tandarts.

Tandbeschadiging

Ten slotte kan een afgebroken of gebroken tand vaak de onderliggende oorzaak van tandpijn zijn. Als je onlangs letsel en schade aan een tand hebt gehad, dan kan dit de reden voor jouw tandpijn zijn.

Hoe kom je van tandpijn af?

Als je tandpijn niet gerelateerd is aan een recente ingreep of een andere reden zoals tandenknarsen, dan zijn er verschillende huismiddeltjes om tandpijn te verlichten zodat je tanden en tandvlees gezond en pijnvrij zullen blijven.

Als je op zoek bent naar een snelle verlichting van tandpijn, kunnen ibuprofen en aspirine helpen. Je moet ook bijzonder hard of taai voedsel vermijden totdat je de oorzaken van je tandpijn hebt achterhaald.

Remedies voor tandpijn thuis

Spoelen met zout water

Omdat tandbederf pijn in je tanden kan veroorzaken, is één preventieve remedie voor tandpijn het gebruik van zout water, omdat dit op natuurlijke wijze je mond ontsmet en vastzittend voedsel los maakt dat de oorzaak van het tandbederf kan zijn.

Als je daarnaast ook nog mondwaterin je mondhygiëneroutine opneemt, kun je voorkomen dat etensresten in je mond vast komen te zitten en wordt het risico op tandpijn minder.

Kruidnagelolie

Kruidnagelolie bevat eugenol, een in de natuur voorkomend antiseptisch middel. Als je met een wattenstaafje een kleine hoeveelheid kruidnagelolie op je tandpijn aanbrengt, zou het je tandpijn moeten verdoven en de ontsteking moeten remmen.

Knoflook

Knoflook is een andere natuurlijke remedie die onplezierige bacteriën kan verwijderen die tandplak veroorzaken. Het gebruiken van knoflook voor de preventie van tandpijn kan daarom helpen de pijn te verlichten. Plet een teentje knoflook en breng deze pasta op het pijnlijke gebied aan.

Geactiveerd houtskool

Geactiveerd houtskool trekt vreemde bacteriën en middelen rond je tanden weg. Je kunt geactiveerd houtskool in poedervorm kopen of vermeng het met water om er een pasta van te maken.

Koud kompres

Ten slotte kan de warme sensatie van tandpijn doeltreffend worden verlicht met een koud kompres dat tegen je wang wordt gehouden. Houd het koude kompres meerdere minuten tegen je wang en herhaal dit om te zien of de symptomen van jouw tandpijn afnemen.

Een tip om in gedachten te houden is dat je het kompres niet direct tegen je tand moet aanhouden, omdat dit waarschijnlijk te ongemakkelijk aanvoelt gezien de hogere gevoeligheid.

Wanneer moet je naar de tandarts?

Als de sensatie langer dan twee dagen aanhoudt, moet je een afspraak met je tandarts maken. Neem ook contact op met een tandheelkundige professional als traditionele pijnverlichting, zoals ibuprofen, niet effectief is en je koorts hebt of tekenen van een infectie vertoont.

Als jouw tandpijn ook achterin je mond voelbaar is, kan het zijn dat je een tandarts moet bezoeken in verband met pijn aan je verstandskiezen. Als je tijdens het kauwen of poetsen een acute pijn ervaart in je verstandskies, moet je een tandheelkundige professional bezoeken om te zien of dit verband houdt met tandbederf of een tandvleesaandoening. Ter verlichting van pijn aan verstandskiezen kan een koud kompres en kruidnagelolie worden gebruikt.

Bronkoppelingen:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/toothaches

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache

https://www.nhs.uk/conditions/toothache/