VOORWAARDEN - GEZONDHEID VAN HET TANDVLEES

Wat is gingivitis, wat zijn de symptomen, oorzaken en behandeling?

Delen

Gingivitis is een vroeg stadium van een tandvleesaandoening die direct van invloed kan zijn op je mond- en algehele gezondheid. Daarom is het belangrijk te weten wat de oorzaken van gingivitis zijn, de symptomen te herkennen en te weten hoe het behandeld en voorkomen kan worden.

Wat is gingivitis?

Gingivitis is een vroeg stadium van een tandvleesaandoening die wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak, een natuurlijk optredende biofilm met bacteriën die zich op het weefsel rond je tanden kunnen vasthechten. Als je last hebt van pijnlijk of opgezwollen tandvlees, komt dit vaak door de opbouw van tandplak. Als het niet wordt behandeld, kan gingivitis zich ontwikkelen tot een ernstigere vorm van tandvleesaandoening, die bekend staat als periodontitis. Dit is een belangrijke oorzaak van tandverlies bij volwassenen. Gingivitis is vaak pijnloos. Ga daarom bij tekenen of symptomen van opgezwollen tandvlees naar je tandheelkundige professional voor een goede beoordeling en om het behandeltraject vast te stellen.

Om je mondgezondheid te beschermen is het van essentieel belang te weten wat gingivitis is, zodat je de tekenen ziet voordat er ernstigere problemen met jouw tanden ontstaan. Als je partner gingivitis heeft, kun je je afvragen of gingivitis besmettelijk is? Tandheelkundige experts zijn het erover eens dat, hoewel de aandoening zelf niet besmettelijk is, bacteriën wel via de uitwisseling van speeksel kunnen worden verspreid.

Symptomen en tekenen van gingivitis

Omdat je de opbouw van tandplak in je mond die tot gingivitis kan leiden mogelijk niet merkt, moet je je bewust zijn van de symptomen van gingivitis en de latere tekenen van tandvleesaandoening en periodontitis die daarop kunnen volgen.

1. Bloedend tandvlees

Een van de eerste tekenen van gingivitis is een zichtbare ontsteking van rood en bloedend tandvlees wanneer je poetst of je tanden flost.

2. Opgezwollen tandvlees

Als je merkt dat je tandvlees is opgezwollen rond je tanden, is gingivitis de meest voor de hand liggende oorzaak. Naarmate tandplakbacteriën zich in je mond ophopen, kunnen deze vaak in en rond je tanden vast komen te zitten wat het onprettige en zichtbare probleem van opgezwollen tandvlees tot gevolg heeft.

3. Slechte smaak in je mond of slechte adem

Als je een slechte adem hebt die na het gebruik van mondwater of tandenpoetsen aanhoudt, is dit waarschijnlijk nog een symptoom van gingivitis. Wanneer tandplakbacteriën zich op je tanden vasthechten en afbreken, produceert dit proces een onaangename geur.

4. Terugtrekkend tandvlees

Naarmate de symptomen van een tandvleesaandoening zich ontwikkelen, trekt jouw tandvlees zich verder terug van je tanden. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn, dus misschien merk je het helemaal niet. Je moet altijd een tandheelkundige professional bezoeken als je zichtbare tekenen van losrakend tandvlees ziet voor informatie over de behandeling van terugtrekkend tandvlees.

5. Diepe holtes tussen tanden en tandvlees

De meest geavanceerde tekenen van tandvleesaandoening zijn diepe holtes rond je tandvlees die zich vullen met bacteriën terwijl het zich van je tanden terugtrekt. Als dit gebeurt, heb je waarschijnlijk last van periodontitis wat het bot dat je tanden ondersteunt kan verzwakken. Negeer nooit de beschreven symptomen van een tandvleesaandoening. Als je een symptoom opmerkt, bezoek je tandheelkundige professional dan onmiddellijk voor een volledige controle om ervoor te zorgen dat jouw tandvleesaandoening zich niet verder ontwikkelt.

Wat veroorzaakt tandvleesaandoeningen en gingivitis?

1. Slechte tandhygiëne

Je tanden twee keer per dag poetsen met een antibacteriële tandpasta, flossen en het gebruik van een antibacterieel mondwater wordt allemaal aanbevolen door tandheelkundige professionals om de opbouw van tandplak een halt toe te roepen. De plakkerige en geelachtige afzetting van bacteriën die tandplak wordt genoemd, bouwt zich op jouw tanden op als je ze niet regelmatig poetst. Aangezien tandplak zuren produceert die het glazuur van je tanden aantasten en je tandvlees beschadigen, is een slechte tandhygiëne de hoofdoorzaak van gingivitis.

2. Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, zijn veranderingen in je lichaam zoals minder speekselaanmaak veelvoorkomende oorzaken van gingivitis. Periodontitis komt vaker voor bij oudere mensen.

3. Genetica

Om de oorzaken van gingivitis te achterhalen, kunnen tandheelkundige professionals ook naar de medische geschiedenis van je familie informeren. Dit is omdat als jouw ouders gingivitis hebben, de kans toeneemt dat je een tandvleesaandoening ontwikkelt vanwege het soort bacteriën dat we op jonge leeftijd overnemen.

4. Scheve tanden

Bij overlappende tanden of tanden die niet meer recht staan, kan een scheve tand een haard voor de opbouw van tandplak rond je tandvlees en tanden worden - dit probleem is vaak onderdeel van wat een tandvleesaandoening veroorzaakt. Als dit niet behandeld wordt, kan dit ook tot tandbederf leiden. Als je scheve tanden hebt, let er dan op dat je borstelkop geschikt voor jouw mond is en besteed tijdens het poetsen aandacht aan de lastig te bereiken gebieden.

5. Medische aandoeningen

Als je chronisch last hebt van gingivitis, kunnen virale of schimmelinfecties een secundaire medische aandoening voor opgezwollen en bloedend tandvlees zijn. Medicatie voor epilepsie, angina en hoge bloeddruk kunnen het risico op gingivitis ook verhogen. Vertel het je tandarts als je zo'n behandeling volgt.

Hoe voorkom je tandvleesaandoeningen en gingivitis?

Vraag je je af hoe je gingivitis kunt voorkomen? Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om tandvleesaandoening te voorkomen en symptomen van gingivitis een halt toe te roepen.

Voor de beste preventie van gingivitis moet je elke dag een eenvoudige mondgezondheidsroutine volgen.

  1. Poets je tanden twee keer per dag twee minuten lang met een elektrische tandenborstel en antibacteriële tandpasta om tandplak te verwijderen en de opbouw van tandsteen te verminderen. Vergeet niet het tandvlees voorzichtig te reinigen en masseren. Dit is de eerste stap om een tandvleesaandoening te voorkomen.

  2. Flos ten minste een keer per dag met de juiste techniek om voedseldeeltjes en tandplak dat tussen tanden zit te verwijderen.

  3. Spoel met antibacterieel mondwater om te voorkomen dat tandplak terugkomt en om de ziektekiemen die gingivitis veroorzaken te doden.

Behandeling van gingivitis

De beste manier om gingivitis thuis te behandelen is een regelmatige en grondige tweedaagse reiniging met een elektrische tandenborstel en antibacteriële tandpasta. Bij ernstige gevallen van tandvleesaandoeningen kan jouw tandarts medicatie en een ingreep voorschrijven als behandeling voor gingivitis.

Grondige reiniging van je tanden

Zorg ervoor dat je je tanden thuis op de best mogelijke manier verzorgt en dat je elke zes maanden een tandheelkundige professional bezoekt voor een algehele controle en grondige, diepe reiniging. Dit vermindert het risico op gingivitis.

Medicatie

Voor ernstige symptomen die te maken hebben met acute necrotiserende ulceratieve gingivitis, kan je tandarts antibiotica, pijnstillers en andere vormen van mondwater voorschrijven als behandeling van je bloedend tandvlees.

Operatie

Voor meer geavanceerde symptomen van tandvleesaandoening, kan de door jouw tandarts aanbevolen behandeling ook een operatie aan het tandvlees omvatten in combinatie met rootplaning of scaling en polijsten om de opbouw van tandplak of tandsteen die zich rond je tanden en tandvlees bevindt te verwijderen.

De beste manier om een behandeling van een tandvleesaandoening middels een operatie te voorkomen is er een goede mondhygiëne op na te houden en zo de tandplak onder controle en je mond gezond te houden.

Bronkoppelingen:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

https://www.healthline.com/health/gingivitis#risk-factors