WAAROM ORAL-B - ORAL-B FLOSS

Is flossen goed voor je tanden en tandvlees?

Is flossen goed voor je tanden en tandvlees? article banner
Delen

Wat zijn de voordelen van je tanden flossen?

Regelmatig gebruik van een tandfloss verwijdert tandplak en helpt zo de opbouw van tandplak, wat kan leiden tot tandsteen, tegen te gaan. Flossen kan simpelweg je tanden ook witter maken door het verwijderen van tandplak en overtollige voedselrestjes die je misschien over het hoofd ziet in de spiegel, of op plekjes waar je niet bij kan met je tandenborstel.

Denk aan een tapijt voor en na het stofzuigen. Misschien zie je het stof en het vuil niet, maar na het stofzuigen lijkt het tapijt ineens een stuk schoner. Dat geldt ook voor flossen.

Door dagelijks flossen blijven je tanden niet alleen schoon, het bevorderen van een goede mondhygiëne ondersteunt je gezondheid ook nog op andere manieren.

Er is zelfs steeds meer bewijs dat tandvleesaandoeningen het risico op een hartziekte verhogen, hoewel meer onderzoek gedaan moet worden om die link te bevestigen. Sommige onderzoekers denken dat ontstekingen in de mond, zoals alle ontstekingen, het niveau van ontstekingsstoffen in het bloed kunnen verhogen, waardoor bloedproppen kunnen ontstaan en de aanvoer van bloed naar het hart kan vertragen. Een andere theorie stelt dat bacteriën uit een mondontsteking eenvoudig in de bloedbaan kunnen komen en zo het cardiovasculaire systeem kunnen beïnvloeden.

Het helpt ook tandbederf voorkomen en kan het risico op het ontwikkelen van een tandvleesaandoening verminderen door het verwijderen van tandplak.

Daarnaast kan je tijdens het flossen regelmatig je mond controleren op zwellingen en roodheid. Tijdens het flossen heb je de mogelijkheid eens goed naar je tanden, tong en tandvlees te kijken. Bepaalde aandoeningen waaronder sommige soorten kanker, HIV/AIDS, drugsmisbruik en eetstoornissen kunnen wondjes in de mond en roodheid en zwelling van het tandvlees veroorzaken.

Hoe ondersteunt flossen je tandvlees?

Hoewel een tandvleesaandoening niet de hoofdoorzaak is van het afsterven van pulpa, kan chronisch ongezond tandvlees je risico op tandverlies of een wortelkanaalbehandeling verhogen. En hoewel tweemaal daags poetsen essentieel is voor een goede mondgezondheid, is alleen poetsen niet altijd voldoende om je te beschermen tegen een tandvleesaandoening en het daaruit voortkomende mogelijke tandverlies.

Veel mensen die last hebben van gevoelig of bloedend tandvlees flossen wellicht liever helemaal niet omdat ze bang zijn dat hun tandvlees nog erger gaat bloeden. Maar flossen kan nu juist de gezondheid van je tandvlees ondersteunen, waardoor het helpt om bloeden te voorkomen.

Tijdens een studie in 2006 vergeleken onderzoekers de gevolgen van alleen poetsen versus poetsen en flossen op bloedend tandvlees bij 51 tweelingen. Eén van elke tweeling poetste zijn of haar tanden tweemaal daags en de ander deed hetzelfde met daarnaast tweemaal daags flossen. Na twee weken bleken degenen die ook flosten 38% minder bloedend tandvlees te hebben. Ook al floste je niet regelmatig tijdens je kindertijd of als tiener, je bent nooit te laat om te beginnen met een goede mondhygiëne. Je kunt de gezondheid van je tandvlees ondersteunen met het juiste flosproduct.

Het is een feit dat dagelijks flossen (in combinatie met poetsen en spoelen) je beschermt tegen tandvleesontstekingen door het verwijderen van tandplak en voedselrestjes. Zo blijven je tanden en tandvlees gezond en houd je een mooie glimlach. Hoe oud je ook bent, flossen is essentieel voor je glimlach. En ja, ook kinderen dienen te flossen om gewend te raken aan een gezonde mondverzorgingsroutine. Misschien vraag je je af, "waarom is flossen zo belangrijk?" Hier volgt het antwoord: Door te flossen verwijder je tandplak en voedselrestjes van tussen je tanden en je tandvlees, wat helpt om een tandvleesontsteking te voorkomen. 

Flossen en tandvleesontstekingen

Een tandvleesontsteking is de eerste fase van een tandvleesaandoening. Deze eerste fase is ook het beste te behandelen. Flossen is een belangrijke stap om je tandvlees gezond te houden.

Het slim voorkomen van problemen begint bij flossen

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Door flossen kan je de tekenen en symptomen van een tandvleesontsteking voorkomen door het verwijderen van tandplak. In combinatie met poetsen en dagelijks spoelen kan je je glimlach voor de rest van je leven mooi en gezond houden.

De voordelen van flossen na het eten

Gewicht verliezen is vaak moeilijk. Hoewel er geen studies aan gewijd zijn en er geen direct bewijs is om mondgezondheid te linken aan het succesvol volgen van een dieet, is er wel anekdotisch bewijs waaruit blijkt dat je door poetsen en flossen na een maaltijd minder snel naar snacks grijpt.

Het komt niet altijd uit om midden op de dag je tanden te poetsen. Maar flossen na een maaltijd kan helpen bij het onderhouden van een goede mondgezondheid, en zorgt er ook voor dat je mond schoner aanvoelt, of je nu gewicht probeert te verliezen of de middagsnacks tracht te vermijden.

Heb je zin in een gezonde snack, onthoud dan dat populaire keuzes zoals pretzels of rozijnen en ander gedroogd fruit goed voor je gezondheid zijn maar wel de neiging hebben om tussen je tanden te gaan zitten. Gedroogd fruit is ook rijk aan suiker, wat tandbederf kan veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën. Gelukkig kan je met flossen je tanden schoonhouden. Zo ondermijn je je inspanningen om gezond te blijven niet met een gaatje tijdens je volgende tandartsbezoek.

Wat voor dieet je ook volgt, je kunt ervoor zorgen dat je mond en tanden er goed uitzien en gezond blijven door het volgen van een regelmatige mondverzorgingsroutine van tweemaal daags poetsen en dagelijks flossen.

Zorgen tandproblemen ervoor dat je niet kunt flossen?

Dagelijks flossen is belangrijk bij het bestrijden van tandplak, maar veel mensen vermijden het omdat ze het te pijnlijk vinden. Met de juiste producten is flossen echter eenvoudig en pijnloos.

Veel mensen denken dat de standaard flosdraad het enige effectieve product is waarmee je kunt flossen. Maar er zijn veel verschillende producten om te voldoen aan de noden van mensen van elke leeftijd en met elk type tandprobleem. Geldt een van de onderstaande omstandigheden voor jou, denk dan eens aan gespecialiseerde flosproducten:

  • Je hebt gevoelig tandvlees. Heb je gevoelige tanden en tandvlees dat snel bloedt, kies dan een zachte floss die makkelijk en comfortabel tussen de tanden glijdt.

  • Je draagt een beugel. Draag je een beugel of heb je een kunstgebit, dan betekent dat niet dat je niet kunt flossen. Probeer een speciale floss met een stug uiteinde waarmee je tussen de draden van je beugel kunt flossen, en een sponsje dat gemakkelijk tussen je tanden glijdt.

  • Je hebt een kind. Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd de voordelen van flossen te leren. Je kan een kind leren flossen tussen het 5e tot 7e levensjaar. Vaak zijn ze echter niet erg enthousiast en klagen dan dat het flossen pijn doet of moeilijk is.

  • Je hebt moeite met flossen. Probeer een elektrische flosser. Een elektrische flosser is handig en eenvoudig, zeker als je niet graag achter in je mond zit. En een elektrische flosser levert de juiste hoeveelheid druk zodat je tandvlees weer fantastisch aanvoelt.