Is er een oplossing voor tandbederf?
Jaar na jaar blijkt tandbederf een van de meest voorkomende aandoeningen. Overal ter wereld hebben mensen er last van. Tandbederf treedt op wanneer tandplak, de plakkerige substantie die zich op de tanden vormt, gecombineerd wordt met het suiker uit ons voedsel. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken. Hoewel er geen oplossing voor tandbederf is behalve een bezoek aan de tandarts, zijn er wel dingen die je kan doen om gaatjes te voorkomen. Laten we eens in meer detail naar tandbederf kijken.
Wat is tandbederf?
Voedsel en bacteriën kunnen tandbederf veroorzaken. In je mond vormt zich constant tandplak. Deze plakkerige substantie zit op je tandvlees en tanden, en bevat de bacteriën die leven van het suiker uit het voedsel dat je eet. Als bacteriën zich daarmee voeden, produceren ze zuur. En dat zuur kan nog lang nadat je klaar bent met eten je tanden aantasten. Als het lang genoeg de kans krijgt, kan het zelfs je tandglazuur beginnen te vernietigen. Als tandbederf niet behandeld wordt, kan het zich door de hele tand en alle lagen werken. Het kan zijn dat je pas pijn of gevoeligheid ervaart als het bederf door je tandglazuur gaat en in het tandbeen terecht komt, want dit zorgt voor irritatie bij hete of koude etenswaren of drankjes. Er zijn meer factoren en gedragingen die ervoor kunnen zorgen dat je sneller last hebt van tandbederf.
De allerbelangrijkste factor is het niet poetsen van je tanden. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met fluoridetandpasta en flos regelmatig. Maak afspraken bij je tandarts of mondhygiënist voor regelmatige reinigingen en controles om gaatjes voor te blijven. Het soort eten dat je eet is ook van belang. Als je suikerrijk voedsel eet, dan geef je bacteriën in je mond meer om van te genieten. Je hebt het misschien al eerder gehoord, maar probeer snoep, frisdrank, sap en koekjes te vermijden. Beperk het aantal snacks dat je tussen maaltijden door eet; als je meer suikerrijk voedsel eet, dan is de kans op tandbederf groter. Een andere factor is het droge mondsyndroom, waarbij je niet genoeg speeksel in je mond hebt. Speeksel vormt een natuurlijke bescherming voor je mond en spoelt eten en schadelijke suikers weg van je tanden. Als je tandpasta met fluoride opneemt in je mondverzorgingsroutine, dan geef je je tanden een betere bescherming tegen zuren. Naast tandpasta zijn er ook veel soorten mondspoeling die fluoride bevatten.
Hoe ontstaat een gaatje?
Als je vaak suikerrijke drankjes of voedingsmiddelen consumeert, worden je tanden regelmatig blootgesteld aan zuur en kan er een gaatje ontstaan. Als zuren je tanden doorlopend aanvallen, kan dit op gegeven moment leiden tot demineralisatie van je tandglazuur. Heb je herstelbare witte vlekjes op je tanden dan betekent dit dat je wat mineralen kwijt bent. Het is een teken dat je last kunt krijgen van tandbederf.
Hoe voorkom je dat tandbederf erger wordt?
Tandbederf is niet te genezen, maar met een goede mondverzorgingsroutine kun je proberen het vroegtijdig te stoppen. Denk hierbij ook aan het kopen van een Oral-B elektrische tandenborstel, die helpt bij het beter verwijderen van tandplak en het voorkomen van gaatjes . Het is ook belangrijk om je er bewust van te zijn dat glazuur zich kan herstellen met de mineralen uit het speeksel. Dit wordt daarnaast geholpen door bronnen van fluoride zoals tandpasta. Voor meer informatie of om andere manieren te ontdekken om tandbederf tegen te gaan , lees dit artikel over het voorkomen van gaatjes.
Hoe behandel je tandbederf?
Hoewel er geen echt geneesmiddel is voor tandbederf, zijn er wel behandelmogelijkheden. Het kan zijn dat een tandarts het rotte deel van de tand eruit moet boren en dit op moet vullen met een vulling. Als een tand in slechte vorm is, dan kan een tandarts nodig zijn om de zeer beschadigde tandstructuur te verwijderen en te vervangen door een kroon. De kroon wordt geplaatst over wat er van de tand is overgebleven. Als het zo ernstig is dat de tandzenuwen dood zijn, dan kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Dit gaat gepaard met het verwijderen van zenuwen en weefsel langs de bedorven tand en het plaatsen van een kroon. Voorkom tandbederf en zorg dat je kunt blijven lachen!
Zorg voor een goede basis
In de strijd tegen gaatjes is het volgen van een uitvoerig dagelijks mondverzorgingsritueel belangrijk. Het is ook goed om te weten dat tandbederf nog omkeerbaar kan zijn door regelmatig poetsen en fluoride. Het glazuur kan zich repareren door gebruik te maken van de mineralen in het speeksel en fluoride uit tandpasta en andere bronnen. Een fluoridehoudende tandpasta tegen gaatjes en een elektrische tandenborstel zijn krachtige hulpmiddelen om het meeste uit je routine te halen.
Vind de juiste tandenborstel voor jou.Elektrische tandenborstels van Oral-B® bieden de perfecte functies voor iedereen van jong tot oud.
Poets je tanden tweemaal daags twee minuten. Poets elk kwadrant van je gebit minstens 30 seconden.
Gebruik een fluoridehoudende tandpasta en spoel je mond. Van fluoride is bewezen dat het de mondgezondheid ondersteunt.
Vergeet niet te flossen. Verwijder voedselrestjes en tandplak die je mist tijdens het poetsen.
Wil je nog meer doen?
Een paar eenvoudige aanpassingen aan je levensstijl kunnen je mondgezondheid heel erg ten goede komen.
Let goed op wat je eet. Tandbederf verminderen kan alleen met een goed gebalanceerd dieet. Nuttig zo min mogelijk producten die rijk zijn aan suiker of zetmeel.
Eet voldoende groenten. Donkere bladgroenten en fruit leveren calcium en verminderen zuur in het speeksel.
Drink voldoende. Door een droge mond blijft tandplak langer aanwezig. Drink veel leidingwater met fluoride.
Let op met koffie, frisdrank en alcohol. De ingrediënten in bepaalde dranken en gerechten verkleuren het tandoppervlak en te veel fosfor vermindert de aanwezigheid van calcium.
Gebruik supplementen. Vitamine C en D ondersteunen de gezondheid van het gebit. Praat met je huisarts over het nemen van supplementen.
Hoe kan mijn tandarts me helpen?
Ga twee keer per jaar naar je tandarts voor controle. Door professioneel reinigen en polijsten houd je niet alleen een brede glimlach, maar zorg je er ook voor dat hardnekkige tandplak en tandsteen verwijderd worden. Door een grondige visuele controle kom je kleine problemen tegen voordat ze groter worden, en röntgenfoto's laten potentiële problemen zien die met het oog niet waarneembaar zijn. En vergeet niet dat je tandarts je ook goed advies kan geven over de beste mondverzorgingsproducten.