VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Verstandskies: pijn, symptomen en verstandskies trekken

Verstandskies: Kiespijn, symptomen en verstandskies trekken article banner
Delen

Heeft iedereen verstandskiezen?

Verstandskiezen, ook wel bekend als derde kiezen, bevinden zich achterin de mond en zijn meestal de laatste kiezen die doorkomen. Maar om diverse redenen heeft niet iedereen verstandskiezen. Tegenwoordig hebben sommige mensen kleinere kaken en velen van ons hebben niet voldoende ruimte voor deze laat doorbrekende kiezen.

Pijn aan de verstandskiezen

De meesten van ons hebben vier verstandskiezen, een aan de achterkant van elk deel van de mond. Bij veel mensen komen de verstandskiezen tussen het 17e en 25e levensjaar door en leveren ze geen problemen op. Bij andere mensen kunnen de verstandskiezen vast komen te zitten in de kaak of breken ze simpelweg niet door. Hierdoor kan er te weinig ruimte overblijven of raken andere kiezen verplaatst, of kan er plaatselijk tandbederf, een infectie of een tandvleesaandoening optreden. Getroffen verstandskiezen bevinden zich op een ongebruikelijke positie in de kaak, soms zelfs horizontaal, waardoor ze niet meer normaal kunnen doorbreken. Vaakveroorzaken getroffen verstandskiezen echter geen symptomen of pijn en blijven ze levenslang in de kaak.

Symptomen van problemen aan de verstandskiezen

In sommige gevallen veroorzaken getroffen verstandskiezen wel problemen. Misschien ervaar je roodheid en zwelling rond het gebied van de getroffen kies, en pijn aan de kaak, hoofdpijn of een vreemde smaak als je op het gebied in de buurt van de getroffen tand bijt.

De verstandskiezen zijn een overblijfsel uit de tijd dat de mens nog een primitiever dieet had waarvoor meer kiezen nodig waren. Bij het doorbreken kunnen verstandskiezen andere kiezen wegduwen en orthodontisch werk verstoren. Gedeeltelijk doorgebroken verstandskiezen kunnen ook een broedplaats voor bacteriën zijn. Een opbouw hiervan kan leiden tot een ernstige tandvleesaandoening.

Trekken van verstandskiezen

Zelfs als verstandskiezen geen problemen veroorzaken, raden sommige tandartsen aan om ze chirurgisch te verwijderen zodat ze in de toekomst geen problemen kunnen veroorzaken. Gelukkig is het verwijderen van verstandskiezen een veel voorkomende poliklinische behandeling, die uitgevoerd wordt onder lokale verdoving. Zoals bij elke operatie kan je in de eerste dagen na de behandeling wat nabloedingen, zwellingen en kneuzingen verwachten. Doe het dan wat rustiger aan. De meeste mensen herstellen snel en eenvoudig.