VOORWAARDEN - GAATJES EN TANDBEDERF

Tandabces: oorzaken, symptomen en behandeling

Tandabces: oorzaken, symptomen en behandeling article banner
Delen

Waardoor wordt een tandabces veroorzaakt?

Als je tandpijn erger is dan een milde tot matige pijn en het een niveau bereikt waarop het een ernstige, kloppende pijn wordt, kan dit een teken zijn van een tandabces. Een tandabces is een zwelling gevuld met pus bij de wortel van de tand, veroorzaakt door een infectie. Het eerste teken is een kloppende tandpijn die niet weggaat.

Symptomen van een tandabces

Eerst is de tand waarschijnlijk gevoelig tijdens het kauwen en bijten, en voor hitte en kou. Het kan ook gepaard gaan met koorts, gezwollen lymfeklieren in de kaak of nek, of zwellingen in het gezicht.

Als het abces scheurt weet je dat door de vieze smaak van de afscheiding in je mond. Hoewel de pijn kan verminderen na het scheuren van het abces, moet je nog wel naar de tandarts om de infectie te laten behandelen, de tand te redden en complicaties te voorkomen. Als het abces niet scheurt, kan de infectie zich naar andere delen van het lichaam verspreiden. Dit is een probleem dat je beter niet kan negeren.

Behandelingen voor een tandabces

De behandeling bestaat onder andere uit het laten leeglopen van het abces als het niet gescheurd is. Je tandarts kan ook adviseren om vrij verkrijgbare pijnstillers te nemen, je mond te spoelen met warm zout water en een antibioticum te nemen. De ernstigste vormen van abcessen vereisen een wortelkanaalbehandeling om het geïnfecteerde weefsel te verwijderen. In het ergste geval moet de tand getrokken worden.

Hoe voorkom je een tandabces?

Een tandabces kan beginnen als een onbehandeld gaatje, dus de beste manier om een abces te voorkomen is het volgen van een consistente mondverzorgingsroutine: tweemaal per dag tandenpoetsen en dagelijks flossen. Regelmatig een bezoek brengen aan je tandarts is ook belangrijk, zeker als je behandeld werd voor een abces. Je tandarts kan dan kijken of de infectie verdwenen is.