VOORWAARDEN - TANDGLAZUUR

Tanderosie: oorzaken, symptomen en behandeling

Tanderosie: oorzaken, symptomen en behandeling article banner
Delen

Oorzaken van tanderosie

Erosie van het tandglazuur is een van de vele oorzaken van tandpijn. Tanderosie treedt op wanneer overmatig zuur het tandglazuur laat verdwijnen. Dit is de harde, buitenste laag die de tanden hun structuur geeft. Normaal gezien zorgt het van nature in het speeksel voorkomende calcium ervoor dat het zuur in ons voedsel wordt geneutraliseerd. Zo wordt het tandglazuur tegen erosie beschermd. Maar als je veel erg zuur voedsel of zure drank consumeert, kan het calcium in je speeksel hiervoor onvoldoende zijn. Puur vruchtensap en alle soorten koolzuurhoudende dranken (zelfs de suikervrije) zijn zeer zuur. Als je hier dus veel van drinkt, loop je mogelijk meer risico op tanderosie.

Symptomen van tanderosie

De symptomen van tanderosie zijn onder andere:

  • Tandpijn: Door slijtage van het glazuur kunnen je tanden gevoeliger worden voor warm en koud voedsel.

  • Verkleuring: Je tanden kunnen geler overkomen door de blootstelling van meer tandbeen (de laag onder het glazuur).

  • Doorzichtigheid: Je voorste tanden kunnen doorzichtig lijken bij de randen waar je mee bijt.

  • Scheuren en deukjes: Door verwering van het tandglazuur kunnen je tanden gaan scheuren en kunnen er kleine deukjes optreden op het kauwoppervlak.

Behandeling en reparatie van tanderosie

Je kan het risico op erosie van het tandglazuur verminderen door zo weinig mogelijk zuur voedsel te nuttigen. Drink je koolzuurhoudende drank of vruchtensap, gebruik dan een rietje om het contact met je tanden te verminderen, of drink tijdens een maaltijd. Het kauwen van suikervrije kauwgom helpt je mond meer speeksel te produceren, waardoor de tanden sneller herstellen na blootstelling aan een grote hoeveelheid zuur.