Oorzaken van tandpijn en pijn in tanden verlichten en verhelpen

Oorzaken van tandpijn en pijn in tanden verlichten en verhelpen article banner
Delen

Wat zijn de oorzaken van tandpijn?

Iedereen heeft wel eens tandpijn gehad, of het nu ging om een losse tand, last van een verstandskies of gevoeligheid bij het eten van een ijsje of hete aardappel. Als je continu pijn aan een tand hebt en het duurt langer dan een dag of twee, ga dan naar je tandarts om het probleem eventueel te laten verhelpen. Tandbederf veroorzaakt ook tandpijn bij kinderen, dus voor hen gelden dezelfde regels. Als je kind klaagt over een aanhoudende tandpijn, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts. Ga ook onmiddellijk naar de tandarts als tandpijn (bij jezelf of je kind) gepaard gaat met koorts of moeite met ademen of slikken.

De oorzaken van tandpijn

Tandpijn kent vele oorzaken, van tandvleesaandoeningen tot klemmen met de kaken, maar gevoelige tandwortels kunnen ook tot tandpijn leiden. Bij de tandwortel gaat het om de onderste twee derde van de tand, dat zich meestal in het kaakbeen bevindt. Bij het ontstaan van een tandvleesaandoening kunnen de bacteriën die dit veroorzaken tevens het bot rond de tandwortel aantasten. De combinatie van aangetast bot en terugtrekkend tandvlees betekent dat een groter deel van de tandwortel wordt blootgesteld. Zonder de bescherming van gezond tandvlees en bot wordt de tandwortel vaak gevoelig voor warmte, koude en zuur voedsel. In sommige gevallen is de gevoeligheid zo ernstig dat het beter is om zeer warme, koude en zure etenswaren te vermijden.

Behandelingen voor tandpijn

Ondertussen zijn er een aantal stappen die je kan nemen om de tandpijn tot je tandartsbezoek te verlichten.

  • Floss voorzichtig om eventuele voedselrestjes tussen de tanden of langs de tandvleesrand die pijn kunnen veroorzaken te verwijderen. Heeft je kind tandpijn, help hem of haar dan met grondig flossen.

  • Spoel je mond grondig met warm water, en spuug het uit. Zo kan je ook voedselrestjes verwijderen die de oorzaak kunnen zijn van de tandpijn.

  • Neem een vrij verkrijgbare pijnstiller.

  • Gebruik een vrij verkrijgbare plaatselijke pijnstiller met benzocaïne die je direct op de pijnlijke plek kan aanbrengen. Maar gebruik geen aspirine of andere pijnstillers direct op het tandvlees of op de tand of kies, want dat veroorzaakt een brandend gevoel.

Verlichting van tandpijn

Als de tandwortel niet erg bloot ligt, probeer dan een speciale tandpasta voor gevoelige tanden met fluoride of andere mineralen. De extra fluoride en mineralen helpen met het verstevigen van de blootgestelde tandwortel waardoor deze minder gevoelig wordt.

Omgaan met gevoelige tandwortels en het voorkomen van tandvleesaandoeningen doe je het beste door een regelmatige mondverzorgingsroutine van tweemaal per dag poetsen en dagelijks flossen. Gebruik een tandenborstel met zachte haren om je tandvlees niet te irriteren, want dit kan het risico op ontbloting van de tandwortels en gevoeligheid vergroten.