Een afgebroken tand herstellen

Een afgebroken tand herstellen article banner
Delen

Beschadigde tanden repareren door middel van bonding

Als je gebarsten of gebroken tanden hebt, kom je wellicht in aanmerking voor bonding. Bij bonding wordt met een tandkleurige plastic kleefstof gewerkt. Je tandarts vormt en polijst deze stof zodat het aansluit op de omringende tanden. Bonding is relatief pijnloos en vindt gewoonlijk zonder verdoving plaats. Vindt bonding plaats bij verschillende tanden, dan is misschien meer dan één afspraak nodig. De behandeling voor één tand duurt ongeveer 30 minuten tot een uur.

De bonding-behandeling

Tijdens een bonding-behandeling maakt de tandarts eerst het oppervlak van de te behandelen tand of tanden ruw, waarna hij of zij een primer gebruikt om het bonding-materiaal aan de tanden te hechten. Het bonding-materiaal wordt daarna aangebracht op de tanden en in vorm gebracht, waarna een ultraviolet of laserlicht gebruikt wordt om het uit te harden en op zijn plaats vast te zetten.

Komt een bonding snel weer los?

Houd deze tips in gedachten als je kiest voor bonding:

  • Let op tijdens het bijten: De hars die gebruikt wordt voor bonding is niet zo sterk als een tand. Bijt je op je nagels, ijsblokjes of de pennen op je kantoor dan loop je kans dat het materiaal afbreekt.

  • Nuttig 48 uur lang geen voedsel of dranken die je tanden kunnen verkleuren: De hars die gebruikt wordt voor bonding is tijdens de eerste 48 uur na de behandeling erg vatbaar voor verkleuring. Dus vermijd thee, koffie, wijn en andere eetwaren en dranken die je tanden kunnen verkleuren tijdens de eerste twee dagen na de bonding.

Volg je echter een consequente mondverzorgingsroutine van tweemaal daags tandenpoetsen en dagelijks flossen met een zachte flosdraad, dan gaat de bonding waarschijnlijk meerdere jaren mee voor hij vervangen moet worden.