VOORWAARDEN - GEZONDHEID VAN HET TANDVLEES

Wat is periodontitis? Symptomen, oorzaken en behandeling

Delen

Wat is periodontitis?

Periodontitis is een geavanceerd soort tandvleesaandoening; een aandoening waarbij je tandvlees geïnfecteerd raakt en het bot dat je tanden ondersteunt verloren gaat. Dit zijn duidelijke tekenen van problemen met je mondgezondheid en kan op problemen duiden met de manier van reinigen van je tanden en tandvlees.

Je dient je bewust te zijn van de tekenen en symptomen van periodontitis en wat de beste manieren zijn om het te voorkomen. Als het wordt genegeerd, kan het tot infecties leiden die zich in de rest van je mond verspreiden en gegeneraliseerde periodontitis worden.

Symptomen van tandvleesaandoening

Waar moet je dus op letten als je op zoek gaat naar de tekenen van een tandvleesinfectie? Als je last hebt van opgezwollen of pijnlijk tandvlees of als je bloed ziet op je tandenborstel, dan kan dit waarschijnlijk in verband worden gebracht met de eerste stadia van een tandvleesaandoening, waarnaar vaak wordt verwezen als gingivitis.

Misschien zie je ook bloed langs het tandvlees als je voor het eerst sinds lange tijd weer flost. Als dit langere tijd aanhoudt en vergezeld gaat van symptomen zoals een losse tand, pijnlijk tandvlees of een slechte adem, kan dit waarschijnlijk met periodontitis in verband worden gebracht.

Als deze eerste tekenen van gingivitis niet worden behandeld, kan periodontitis ontstaan met bijvoorbeeld beschadiging van het alveolaire bot, dat de tanden ondersteunt, en verlies van tanden tot gevolg hebben.

Wat veroorzaakt tandvleesaandoening?

De hoofdoorzaak van tandvleesaandoening is tandplak. Veel tandplak rond je tanden kan tot een ontsteking van je tandvlees leiden. Gingivitis is een vroege vorm van tandvleesaandoening en kan zich tot periodontitis ontwikkelen als het niet wordt behandeld.

Tandplak is echter niet de enige oorzaak. Veranderingen in de vrouwelijke hormonen in verband met zwangerschap of de menopauze kunnen ook de oorzaak van periodontitis zijn.

Speeksel bevat voedingsstoffen en is de natuurlijke buffer van het lichaam om je tanden en tandvlees te beschermen. Een gebrek aan speeksel kan tandvleespijn veroorzaken. Sommige medicatie beperkt de speekselaanmaak, waardoor het lastig en pijnlijk kan worden om voedsel door te slikken.

Voordat er van secundaire oorzaken van tandvleesaandoeningen wordt uitgegaan, moet je ervoor zorgen dat je je tanden elke dag poetst en flost, omdat dit de eerste verdedigingslinie van je mond is tegen de oorzaken van pijnlijk tandvlees.

Diabetes en periodontitis

Als je ook nog eens aan diabetes lijdt, loop je een hoger risico een tandvleesaandoening te ontwikkelen.

De hogere bloedsuikerspiegel bij diabetici betekent een hoger suikergehalte in het speeksel, wat de tanden kan beschadigen en tot symptomen van periodontitis kan leiden. Fluorideoplossingen kunnen diabetici helpen hun risico op tandbederf te beperken.

Periodontitis en gezondheid van het hart

Afgezien van de relatie met diabetes, is uit studies gebleken dat tandvleesaandoeningen geassocieerd worden met een hoger risico op de ontwikkeling van hartziektes. Een tandvleesaandoening verhoogt het risico op een bacteriële infectie in de bloedstroom wat op het hart van invloed kan zijn.

Daarom kan het verlagen van de kans op periodontitis positieve effecten hebben op jouw algehele gezondheid.

Een tandvleesaandoening voorkomen

Bij het voorkomen van een tandvleesaandoening gaat het erom tandproblemen een halt toe te roepen voordat deze zich kunnen ontwikkelen. We bekijken de meest effectieve preventieve maatregelen die je met de producten van Oral-B kunt nemen.

Flossen

Om pijnlijk tandvlees te voorkomen moet je ervoor zorgen dat bacteriën in voedselresten niet tussen je tandvlees en tanden blijven zitten. Een keer per dag flossen is een uitstekende manier om dit te doen. Was wel eerst je handen voordat je je floss pakt en gebruik een goede techniek.

Regelmatig poetsen

Je dient ervoor te zorgen dat je altijd ten minste twee keer per dag goed poetst. Doe dat zo'n twee à drie minuten met een tandpasta die fluoride bevat.

Gebruik mondwater

Ten slotte is het gebruik van een antibacteriële spoeling een prima gewoonte voor na het poetsen om het tandplak te verwijderen dat je misschien gemist hebt in lastig te bereiken gebieden in de strijd tegen tandvleesontstekingen.

Onderhoud

Als je misschien al verder bent dan de tekenen en symptomen van een tandvleesaandoening, vraag je je mogelijk af hoe een behandeling van periodontitis er uitziet. Zo hebben elektrische tandenborstels, tandpasta's en mondwater een formule om tandplak en tandsteen te bestrijden. Flossen, regelmatig poetsen en mondwater zijn preventieve behandelingen voor tandvleesaandoeningen, maar in ernstigere gevallen kan een grondigere reiniging van jouw tanden door een tandheelkundige professional noodzakelijk zijn.

Scaling en rootplaning

Twee gebruikelijke behandelingen voor periodontitis die je tandarts of mondhygiënist toepast zijn Scaling en rootplaningook wel een grondige reiniging genoemd. Scaling is een behandeling van het tandvlees waarbij tandplak en tandsteen wordt verwijderd van boven en onder het tandvlees. Rootplaning is een vorm van grondige reiniging waarbij tandheelkundige instrumenten worden gebruikt om ruwe plekjes op de wortels te behandelen, tandsteen en bacteriën te verwijderen zodat tandvlees zich kan herstellen.

Tandvleesoperatie

Als de symptomen van jouw tandvleesinfectie en -ontsteking niet met een grondige reiniging en preventieve technieken kunnen worden verholpen, dan kan de tandarts flapchirurgie aanbevelen. Er wordt een sneetje gemaakt in het tandvlees om de wortels van de tanden bloot te leggen en het tandsteen te verwijderen dat zich rond je tanden heeft gevormd. Daarna worden de openingen weer dicht gemaakt met hechtingen om te voorkomen dat het tandvlees los en pijnlijk aanvoelt.

Door je tandheelkundige professional twee keer per jaar te bezoeken en de juiste mondverzorgingsproducten te gebruiken handhaaf je een goede mondgezondheid, beperk je het risico op een tandvleesaandoening en de noodzaak tot een latere chirurgische ingreep.

Hoe behandel je een tandvleesaandoening thuis

De behandeling van tandvleespijn in het eerste stadium kan eenvoudigweg een kwestie zijn van enkele verzachtende huismiddeltjes.

Spoelen met zout water

Probeer eens met zout water te spoelen om het opgezwollen tandvlees te kalmeren. Voeg 1 theelepel zout aan warm water toe, spoel en gorgel in de mond voordat je het mengsel uitspuugt.

Dit houdt de bacteriën in de mond onder controle en verwijdert ze gedeeltelijk van het tandvlees.

Warm of koud kompres

Pak een in warm water gedrenkte doek en breng deze aan op het gedeelte van je gezicht waar je de tandvleespijn voelt.

Je kunt ook een doek met daarin een pak ijs op de opgezwollen of ontstoken gebieden houden om een tandvleesaandoening te behandelen. Je kunt dit wellicht afwisselen met warme en koude kompressen.

Ga naar de tandarts als de tekenen en symptomen aanhouden.

Bronkoppelingen:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info

https://www.healthline.com/health/periodontitis#symptoms