VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Wat is bruxisme? Symptomen, oorzaken en behandeling van tandenknarsen

Delen

Ben je 's ochtends wel eens wakker geworden met een pijnlijke kaak en heb je je afgevraagd waarom? Als je ook ploppende en klikkende geluiden hoort als je kauwt, dan kunnen op elkaar geklemde tanden wel eens de boosdoener zijn. De technische term voor tandenknarsen is bruxisme.

Slaapbruxisme is de specifieke term voor het knarsen van je tanden in je slaap. Het kan lastig te achterhalen zijn of je 's nachts tandenknarst, maar pijn in je kaak of nek kan een indicatie zijn dat je tijdens je slaapcyclus onvrijwillig je tanden op elkaar klemt.

In plaats van de hele nacht tandenknarsen en tanden op elkaar klemmen, ervaren mensen die aan slaapbruxisme lijden korte momenten waarop ze tijdens hun slaap kauwbewegingen maken en tandenknarsen en dit hoeft niet elke nacht te gebeuren.

De kans is groter dat bruxisme zich voordoet bij kinderen en tieners dan bij volwassenen en kan optreden bij zuigelingen en peuters zodra hun tandjes beginnen door te komen. Afgezien van ongemak kan tandenknarsen bij baby's ertoe leiden dat tanden beschadigd raken en scheef gaan staan.

Symptomen van bruxisme (tandenknarsen)

Omdat bruxisme vaak optreedt tijdens het slapen, weet je misschien niet dat je het doet. Daarom is het belangrijk de tekenen van tandenknarsen te herkennen. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende symptomen van bruxisme:

  • Een belangrijk symptoom van tandenknarsen is versleten glazuur; dit kan door een tandheelkundige professional worden opgemerkt. Ook kun je merken dat tanden zijn afgebroken of versleten en gevoeliger zijn tijdens het kauwen.

  • Stijfheid en pijn in de kaakgewrichten en de spieren rondom zijn vaak symptomen van op elkaar geklemde kaken.

  • 's Nachts wakker worden of moeite met slapen, hoofdpijn en gezichtspijn zijn ook vaak voorkomende symptomen van bruxisme.

Oorzaken van bruxisme

Je zult je misschien afvragen waarom mensen met hun tanden knarsen? De vaakst voorkomende oorzaken van bruxisme zijn stress, ongerustheid of boosheid.

Daarnaast kunnen de oorzaken van tandenknarsen ook bij bestaande tandproblemen liggen zoals een ontbrekende of gebroken tand of omdat jouw beet niet recht is.

Medicatie zoals antidepressiva kan soms de aanleiding van tandenknarsen zijn en het kan ook een neveneffect zijn van medicatie die wordt gebruikt om aandoeningen te behandelen zoals de ziekte van Huntington of van Parkinson.

Hoe stop je tandenknarsen?

Afhankelijk van de redenen waarom jij met je tanden knarst, kunnen tandheelkundige professionals verschillende behandelingen aanbevelen over hoe je met tandenknarsen of het op elkaar klemmen van je kaken kunt stoppen.

Een fysieke bescherming zoals een gebitsbeschermer is een gebruikelijke manier om tandenknarsen een halt toe te roepen. Gebitsbeschermers creëren een barrière tussen je tanden en zorgen ervoor dat de druk op je kaak evenredig wordt verdeeld. Gebitsbeschermers tegen tandenknarsen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar maar moeten normaal gesproken voor de beste kwaliteit door een tandarts worden aangepast.

Bij door stress veroorzaakt bruxisme is de meest effectieve manier om tandenknarsen te voorkomen de onderliggende oorzaak van de huidige stress te bepalen. Manieren om met deze bronnen van stress om te gaan zijn ontspanningsoefeningen, massages of gewoon goed slapen. Je kunt ook behandeling bij een psycholoog overwegen, zoals therapie of begeleiding.

Dus als je benieuwd bent naar hoe je op natuurlijke wijze kunt stoppen met tandenknarsen tijdens je slaap, kun je alle hierboven beschreven behandelingen zonder medicatie uitproberen. Als je echter last hebt van pijn of een gezwollen kaak die door bruxisme wordt veroorzaakt, kan een ontstekingsremmer zoals ibuprofen wat verlichting bieden.

Tandenknarsen bij kinderen

Tandenknarsen bij kinderen komt vaker voor dan bij volwassenen en valt vaak samen met het moment waarop ze hun melktandjes verliezen. Als jouw kind echter na zijn vijfde jaar nog steeds tandenknarst, bevelen experts aan dat je met je kind naar de tandarts gaat voor controle.

Kinderen kunnen met hun tanden knarsen als een reactie op tandpijn of doorkomende tanden. Scheve tanden kunnen er ook toe leiden dat jouw peuter tandenknarst. Als je kind hyperactief is of misschien met stress te maken heeft, is de kans ook groter dat het symptomen van bruxisme vertoont.

Er zijn meerdere eenvoudige oplossingen om tandenknarsen bij je kind te voorkomen. Beperk hun stressniveaus met een kalmerende routine voor het slapen gaan, zorg voor een gezond en evenwichtig dieet voor je kind en dat ze voldoende water drinken; dehydratie kan namelijk ook een oorzaak van tandenknarsen zijn. Als deze tips voor jou niet werken, dan is de laatste stap een gebitsbeschermer dat naar de tanden van jouw kind wordt gevormd.

Bronkoppelingen:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095

https://www.webmd.com/oral-health/guide/teeth-grinding-bruxism

https://www.nhs.uk/conditions/teeth-grinding/