LEVENSFASES - BEUGELS

Hoe zorg je ervoor dat je beugel sneller eruit mag?

Hoe zorg je ervoor dat je beugel sneller eruit mag? article banner
Delen

Je beugel eruit?

Een beugel kan helpen je tanden recht te zetten voor een mooie lach, maar de meeste mensen willen de beugel er toch het liefst zo snel mogelijk uit. Je kunt een aantal dingen doen om je mond schoon te houden, zodat je beugel kan doen wat nodig is.

Eerder je beugel eruit

Je kunt een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je beugel er zo snel mogelijk weer uit kan. Dit zijn:

  • Je mond schoonhouden: kan ervoor zorgen dat je tanden sneller op de juiste plek komen te staan, waardoor je je beugel minder lang hoeft te dragen.

  • Vast voedsel in stukjes snijden: Als je vast voedsel zoals rauw fruit en groenten en brood met een harde korst in hapklare stukjes snijdt, dan komt er tijdens het eten minder druk te staan op je beugel.

  • Kauw op niets anders dan voedsel: Kauwen op pennen en rietjes kan je beugel beschadigen, waardoor je mogelijk meer tijd kwijt bent bij de orthodontist.

  • Duw je tanden niet scheef: Op je nagels bijten en spelen met je elastiekjes kunnen ervoor zorgen dat je je beugel langer moet dragen. Stop met die zenuwtrekjes.

  • Eet geen hard, plakkerig of suikerrijk voedsel en drink geen frisdrank: 

    Vermijd voedsel als popcorn, noten, chips, kauwgom, toffee, karamel en koekjes. En kauw niet op ijsblokjes en drink geen frisdrank. Als je dit wel doet, kun je je beugel beschadigen en/of last krijgen van tandbederf.

Vragen over mondverzorging na het dragen van een beugel

Hoe lang duurt het om mijn beugel eruit te krijgen?

Ongeveer een uur.

Krijg ik vooraf bericht dat mijn beugel eruit gaat?

Waarschijnlijk wel. Waarschijnlijk heeft je orthodontist je tijdens je laatste verstelling laten weten dat hij verwacht dat je beugel er waarschijnlijk de volgende keer uit mag. Dit is echter geen zeker gegeven: als je tanden zich tussen afspraken onverwacht of juist onvoldoende bewegen, dan kan de verwijdering worden uitgesteld.

Doet het pijn?

Nee. Je voelt een klein beetje druk als de beugel verwijderd wordt, maar het doet geen pijn.

Je nieuwe retentiebeugel kan wel wat pijn doen.

Wat kan ik verwachten?

De orthodontist gebruikt een pincet om alle slotjes te verwijderen en de lijm van je tanden te halen. Vervolgens wordt een mal gemaakt voor je nieuwe retentie-beugel.

Hoe zullen mijn tanden eruit zien?

Hoe je tanden eruit zullen zien hangt helemaal af van hoe goed je ervoor gezorgd hebt toen je de beugel droeg. Als je ze goed verzorgd hebt, dan kunnen ze er perfect uitzien. Als je dit niet hebt gedaan, dan kunnen er gele plekken van tandsteen en zogenaamde 'witte littekens' op zitten.

Wat nu?

Verwacht niet dat je helemaal klaar bent met de orthodontist. Vrijwel alle patiënten moeten na hun beugel nog een retentie-beugel dragen, om ervoor te zorgen dat de tanden op hun nieuwe plek blijven staan. Veel orthodontisten adviseren om jarenlang en soms voor altijd een retentie-beugel te dragen. Zo wordt voorkomen dat de tanden langzaam weer van hun plek bewegen.

Hoe moet ik mijn tanden daarna verzorgen?

Wacht ten minste een maand voordat je bijvoorbeeld je tanden laat bleken of ze witter laat maken. Zo kan het glazuur, dat nu ineens weer bloot komt te liggen, minder gevoelig worden.

Je tanden en tandvlees zullen in de eerste instantie een beetje gevoelig zijn. Ga je niet direct te buiten aan krokante en taaie dingen die je eerder niet mocht eten, maar doe het rustig aan.

Maak een afspraak voor een gebitsreiniging. Waarschijnlijk zijn er delen van je mond die in de afgelopen jaren wat zijn verwaarloosd (hoewel een goede mondhygiëne dit wel enigszins zou moeten hebben voorkomen).