Hoe kun je een beugel schoonmaken?

Hoe kun je een beugel schoonmaken? article banner
Delen

Zelfs als je een beugel draagt, kun en moet je je tanden regelmatig flossen. Een goede mondverzorgingsroutine van twee keer per dag poetsen en dagelijks flossen zorgt ervoor dat je tanden er goed uit blijven zien. En ze zien er zelfs nog beter uit als je beugel verwijderd wordt.

Reiniging met verschillende soorten beugels

Om goed rond de beugel te kunnen reinigen, kan het handig zijn om te weten welke soorten beugels het vaakst gebruikt worden.

  • Slotjes: De meeste slotjes zijn gemaakt van roestvrij staal of van transparant of gekleurd plastic. De slotjes worden normaal gesproken bevestigd aan de voorkanten van de tanden. De orthodontist trekt door elk slotje een draad en stelt deze af om te zorgen voor de juiste druk.

  • Linguale beugel: Hierbij worden de slotjes aan de binnenkant (aan de kant van de tong) van de tanden geplaatst, zodat ze niet zichtbaar zijn. Hierdoor kan het wel lastiger zijn om ze schoon te houden.

  • Traditionele bandjes: Bij deze beugels is elke tand omwikkeld met een metalen bandje, waaraan het slotje wordt vastgezet. Dit type wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.

Het maakt niet uit wat voor soort beugel je hebt; het doel is hetzelfde. Het gaat om langere tijd constante druk uitoefenen, zodat je tanden op de juiste manier uitgelijnd worden. Gebruik een flosnaald of orthodontisch flosdraad met een ingebouwde naald om het flosdraad onder het hoofddraad van de beugel te krijgen.

Ook bij het dragen van een beugel kun je een reiniger voor tussen de tanden gebruiken. Dit dient dan als alternatief voor een standaard tandenborstel.