LEVENSFASES - BEUGELS

Kosten beugel en advies voor ouders

Kosten beugel en advies voor ouders article banner
Delen

Het is al lastig genoeg om een (bijna) puber te zijn. En als je dan ook nog een beugel moet, wordt het nog lastiger. Probeer je je kind te helpen wennen aan een beugel? Dan heb je hier een paar handige inzichten van ouders die dit allemaal al hebben meegemaakt.

Omgaan met een kind dat niet zo gehoorzaam is

"Ik moest heel veel geduld hebben om mijn zoon te leren hoe hij zijn beugel moest onderhouden. De draden braken regelmatig. De blokjes vielen vaak van zijn tanden. Ik weet zeker dat hij op school op potloden, ijs of hard snoep kauwde, omdat niemand hem daar herinnerde aan de consequenties. Maar nadat ik de orthodontist erbij betrok, werd dat langzaam minder. De orthodontist legde hem uit dat hij veel langer met een beugel zou moeten lopen als hij door zou gaan met deze slechte gewoonten. Daarna hadden we minder vaak last van kapotte onderdelen. Sommige kinderen willen niet naar hun ouders luisteren, maar wel naar andere volwassenen. In dit geval hadden de woorden van zijn orthodontist meer effect dan de mijne. En dat vond ik prima. Het werkte in ieder geval." -Brad M.

Fase 1 orthodontie

"Mijn jongste kind kreeg eerder een beugel dan haar oudere broer. Toen ze zeven jaar was, had ze een erg slecht gebit. Ze had een overbeet en ontzettend scheve tanden. Ze was de prefecte kandidaat voor fase 1 orthodontie. Het gebruik van een expansieplaat leidde binnen een paar maanden tot opmerkelijke verbeteringen. De vorm van haar mond veranderde, zodat de beugel beter kon werken. Als ik erop terugkijk, was de fase 1 orthodontie de moeite meer dan waard. Zonder deze behandeling had ze niet de mooie rechte tanden gehad die ze nu heeft." -Brad M.

Verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen

"Een beugel biedt een mooie kans om kinderen te leren verantwoordelijk te zijn. Als ze niet doen wat ze moeten doen, kan dat immers consequenties hebben. Ze moeten leren om gedisciplineerd te zijn - geen kauwgom, geen popcorn, geen hard snoep - totdat de beugel eruit mag. Ze moeten goed op hun retentiebeugel letten. Ik legde uit dat ze de deur niet uit konden zonder hun retentiebeugel. Ze moesten die altijd meenemen, net als hun sleutels, portemonnee en mobiele telefoon. Ook was de afspraak dat ze de helft moesten meebetalen als er een retentiebeugel kwijt zou raken. En als je dan in de prullenbak moet zoeken om er een te redden, dan moet dat maar." -Brad M.

De juiste orthodontist vinden

"Vrienden hebben me een paar orthodontisten aanbevolen. De eerste indruk is echt belangrijk, ook over de telefoon. Bij de eerste orthodontistenpraktijk waarnaar ik belde, gaven ze me de indruk dat ik om een gunst vroeg en me aan hen moest aanpassen. Uiteraard heb ik die niet teruggebeld. Bij de tweede orthodontistenpraktijk die ik belde, waren ze warm, vriendelijk en begrepen ze dat dit iets belangrijks was en bovendien verre van goedkoop, aangezien mijn drie kinderen een beugel moesten. Ze beantwoordden al mijn vragen en waren erg flexibel. We planden een afspraak in voor elk van mijn kinderen om te kijken welke behandeling ze nodig hadden. Bij elk bezoek gingen ze erg grondig te werk. Er werden röntgenfoto's genomen en er werd een actieplan opgesteld, inclusief een budget, waarin werd aangegeven wat zou worden vergoed door de verzekering en wat we zelf zouden moeten betalen. Daarnaast kreeg ik voor elk kind een gedetailleerd informatiepakket mee, met de röntgenfoto's, een schema waarin te zien was wanneer bepaalde procedures zouden worden afgerond, de kosten en de geschatte duur. Ook zat er een boekje bij met informatie over hoe je een beugel moet onderhouden, van het begin tot het eind. Ik wist zeker dat ik de juiste orthodontist voor mijn familie had gevonden en liep aan het einde van het bezoek weg met een duidelijk overzicht van wat er moest gebeuren." --Deb_.

Een beugel betalen

"Beugels zijn niet goedkoop! Ik moet zeggen dat ik nogal schrok toen ik hoorde wat de beugels zouden gaan kosten. Mijn drie kinderen en ikzelf kregen een beugel, dus ik vroeg de praktijk of ik misschien een korting kon krijgen. Om heel eerlijk te zijn, verwachtte ik niets. Maar ze vertelden me dat de eerste beugel de volle prijs zou kosten, maar dat ik voor elke aanvullende beugel een korting van 5% zou krijgen. Vragen is dus altijd de moeite waard. Ik begon eerst met de voorbereidende behandelingen van één kind. Het jaar erna had ik één kind met een volledige beugel. Het jaar daarna begon een van mijn andere kinderen en weer een jaar later had ook mijn laatste een beugel." --Deb_.

Verschillende kinderen gaan op verschillende manieren met hun beugel om

"Bij mijn 17 jaar oude zoon A. en 15 jaar oude zoon M. is de beugel er dit jaar uit gegaan. Ze hebben er allebei een prachtige glimlach aan overgehouden, maar ze gingen wel heel anders met hun beugel om.A. is een trendy kind. Hij besteedt heel veel tijd aan zijn uiterlijk. Zijn haren, kleding en hygiëne zeggen allemaal "ik heb stijl en weet hoe ik een goede indruk moet maken". A. keek altijd naar zijn tanden en was ontzettend blij met de verbetering. Hij vond het geweldig dat hij elke maand nieuwe gekleurde elastiekjes kreeg en zijn schone tanden kon laten zien. M. is een heel ander kind. Hij is een topper als het gaat om voetbal en vissen, maar neemt het met de hygiëne niet zo nauw. Hij heeft een leeftijd waarop dat je gewoon niets kan schelen. Hij is zo vergeetachtig, dat zijn broer A. hem er vaak aan moet herinneren dat het tijd is om weer eens een bad te nemen. M. verzorgde zijn gebit even goed als zijn voeten: hij deed het minimaal noodzakelijke. Maar toen ik M. kon overhalen twee keer per dag met een elektrische tandenborstel te poetsen, verbeterde zijn mondhygiëne sterk en dat is zo gebleven." -Rob B.

Hij is niet meer bang om zijn glimlach te laten zien

"Als je onze familiefoto's bekijkt, zie je dat onze zoon daar tot zijn vijfde altijd met een grote lach op stond. Op die leeftijd stopte hij met lachen op foto's. Als we hem vroegen om een glimlach, zag die er vaak eerder pijnlijk dan gemeend uit. Hij vond dat hij er niet leuk uitzag en begon foto's op een gegeven moment zelfs te vermijden. Hij begon meer te lachen toen hij zijn beugel ongeveer 4 maanden had. Hij vond de gekleurde elastiekjes leuk en de beugel volgens mij wel stoer. Dat vond ik al fijn, maar ik was ontzettend verbaasd over de transformatie die ik zag toen de beugel er eenmaal uit mocht! Mijn kleine verlegen jongen werd ineens extrovert. Hij is nu echt dol op de camera. Op de vakantiefoto's laat hij weer een overtuigende glimlach zien! Als hij praat over de dingen die hem passioneren, krijgt hij een enorme grijns op zijn gezicht. Je kan gewoon niet anders dan met hem mee lachen! Iedereen zegt hem hoe goed hij eruitziet en dat is goed voor zijn zelfvertrouwen. Met als resultaat dat hij zijn haar nu net zo stylet als zijn favoriete voetballer, de kast van zijn grote broer uitpluist op zoek naar coole kleding en mijn favoriete geurtje gebruikt!" -Rob B.