LEVENSFASES - BEUGELS

Hoeveel kost een beugel en meer faq over beugels

Hoeveel kost een beugel en meer faq over beugels article banner
Delen

Zijn er alternatieven voor een beugel?

 • Helaas zijn er niet veel alternatieven voor een beugel, maar wel voor de standaard blokjesbeugel waar mensen gelijk aan denken als ze het woord beugel horen. Zo heb je bijvoorbeeld beugels met blokjes die doorzichtig zijn of de kleur van je tanden hebben, zodat ze veel minder opvallen. Sommige patiënten komen ook in aanmerking voor Invisalign in plaats van een traditionele beugel. Bovendien zijn er andere soorten verwijderbare apparaten die helpen de tanden recht te zetten.

 • Sommige volwassenen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan facings in plaats van een beugel, om het uiterlijk van hun gebit te verbeteren. Deze zijn echter wel vrij duur, moeten op een gegeven moment wellicht worden vervangen en corrigeren beetproblemen niet.

Wat is de beste leeftijd om met een beugel te beginnen?

 • Er is geen ideale leeftijd om met een beugel te beginnen. Voor de meeste kinderen is het beste moment voor een beugel tussen hun 10e en 14e levensjaar, wanneer hun mond en hoofd nog groeien en de vaste tanden doorkomen. Het exacte moment hangt af van de groei en de snelheid waarmee de permanente tanden doorkomen. Beugels kunnen echter nog steeds effectief zijn bij oudere tieners en volwassenen.

Wat wordt bedoeld met "Fase I"- en "Fase II"-behandeling?

 • Fase I, ook wel "vroegtijdige interventie" genoemd, verwijst naar een orthodontische behandeling die plaatsvindt voordat een kind zijn vaste gebit heeft, meestal tussen het 7e en 10e levensjaar. Als iemand een fase I-behandeling krijgt, wil dat niet zeggen dat die persoon daarna geen beugel meer nodig heeft. Met deze behandeling worden problemen aangepakt die het best kunnen worden gecorrigeerd op jonge leeftijd, zodat fase II (de behandeling met een beugel) gemakkelijker wordt. Kort gezegd worden in fase I de eerste structurele (skeletale) correcties uitgevoerd, zodat daarna met een beugel de subtiele (tand)correcties kunnen worden uitgevoerd om het uiteindelijke resultaat te bereiken.

 • Sommige orthodontische problemen als onderbeten/kruisbeten, grote overbeten, ernstig ruimtegebrek, sterk uitstekende voortanden en smalle kaken kunnen op jonge leeftijd gemakkelijker worden gecorrigeerd. Vroegtijdige correctie zorgt er vaak voor dat de behandeling gemakkelijker en beter voorspelbaar is nadat alle permanente tanden zijn doorgekomen. Vroegtijdige ingrepen kunnen ook de kans verkleinen dat er in de toekomst permanente tanden moeten worden getrokken, slechte gewoonten (zoals duimen en tandenknarsen) en spraakproblemen corrigeren, voorkomen dat uitstekende voortanden beschadigen, ervoor zorgen dat er op latere leeftijd geen corrigerende chirurgie nodig is en de afbrokkeling van abnormaal scheve tanden voorkomen.

 • Tussen fase I en II zullen kinderen mogelijk een retentiebeugel moeten dragen om de tanden en kaak op de plek te houden en de orthodontist moeten blijven bezoeken zodat deze kan controleren hoe hun kaak en tanden zich ontwikkelen.

 • In fase II, ook wel "actieve behandeling" genoemd, wordt een volledige beugel gebruikt. Deze fase is bedoeld om de tanden volledig recht te zetten en de beet te corrigeren wanneer alle permanente tanden zijn doorgekomen.

Hoelang moet je een beugel dragen?

 • De meeste kinderen dragen 1 tot 3 jaar een beugel, maar dit kan per persoon enorm verschillen afhankelijk van de groei en ernst van het probleem. Ook ligt het aan de medewerking van de patiënt, want deze moet zijn gebit goed schoonhouden, hulpstukken als elastiekjes gebruiken als de orthodontist dit aangeeft, schadelijke voedingsmiddelen vermijden en naar alle vervolgafspraken komen.

Ik ben al volwassen. Moet ik nog aan een beugel beginnen?

 • Dit is een subjectieve keuze. Beugels kunnen nog steeds behoorlijk effectief zijn bij volwassenen en de moderne modellen vallen veel minder op dan de beugels die veel volwassenen zich nog herinneren. Ongeveer 20% van de patiënten met een beugel is zelfs ouder dan 18. Veel volwassenen besluiten een beugel te nemen omdat daar vroeger geen geld voor was en nu wel, of omdat hun tanden in de loop der tijd zijn gaan schuiven. Als je een beugel neemt, zelfs als volwassene, kun je nog tientallen jaren genieten van mooiere, rechte tanden en kunnen ernstige structurele problemen worden gecorrigeerd. Daarom vinden veel mensen het een investering die de moeite waard is.

Een beugel zorgt voor mooiere tanden. Maar is het echt noodzakelijk?

 • Veel mensen nemen een beugel om cosmetische redenen, maar rechtere tanden zorgen ook voor verschillende gezondheidsvoordelen. Bovendien zijn rechte tanden gemakkelijker te reinigen, zodat de kans op tandbederf en gingivitis kleiner is. Door de beet te corrigeren, kunnen ook structurele problemen worden opgelost, zodat kaakpijn minder wordt en het kauwen minder pijnlijk is.

Ik had als kind een beugel en vond het verschrikkelijk. Is het nog steeds zo erg?

 • Nee. Het is misschien geen pretje, maar ze vallen minder op, doen minder pijn en zijn efficiënter dan toen. Je kunt nu kiezen voor minder opvallende exemplaren, zoals een doorzichtige beugel of Invisalign, en zelfs de "traditionele" metalen blokjesbeugel is inmiddels een stuk kleiner. Nieuwe, door warmte geactiveerde draden brengen de tanden met een constante, meer stapsgewijze druk in beweging, zodat het aandraaien minder pijn doet en de tanden sneller recht komen te staan. In de orthodontie wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van geavanceerde computertechnologie, met "slimme" draden en blokjes als resultaat, die de tanden sneller en efficiënter verschuiven.