Retainer voor rechte tanden

Retainer voor rechte tanden article banner
Delen

Wat is een retentiebeugel?

Een retentiebeugel is een op maat gemaakt instrument dat bestaat uit een plastic basis en metalen draden. Deze bedekken de buitenkant van de tanden, om ervoor te zorgen dat de nieuwe uitlijning van de tanden behouden blijft. Zodra je beugel verwijderd is, zal je tandarts waarschijnlijk een retentiebeugel voorschrijven. Zo kunnen de tanden en het tandvlees zich verder stabiliseren rondom de nieuwe uitlijning van de tanden.

Een retentiebeugel dragen na een beugel

De meeste mensen krijgen het advies om hun retentiebeugel in de eerste zes maanden nadat hun beugel verwijderd wordt dag en nacht te dragen (behalve tijdens het eten of reinigen van de tanden). Daarna kunnen de meeste mensen overschakelen naar 's nachts dragen. Volg hierin altijd het advies van je orthodontist. Als je orthodontische behoeften relatief beperkt zijn, dan kan je orthodontist ervoor kiezen om alleen een retentiebeugel te gebruiken, in plaats van een gewone beugel. Je kunt een retentiebeugel hebben zonder beugel, maar je kunt geen beugel hebben zonder retentiebeugel. Tanden blijven verplaatsen nadat de beugel verwijderd wordt, omdat de botten, spieren en het tandvlees zich aan de veranderingen aanpassen. Draag je retentiebeugel en behoud die glimlach.

Hoe reinig je je retentiebeugel?

Het is belangrijk om je retentiebeugel regelmatig te reinigen en tandplak te verwijderen. Dat kan namelijk, net als bij tandplak op je tanden, leiden tot tandvleesaandoeningen. Dit kun je het beste doen als je de retentiebeugel verwijdert om je tanden te poetsen. Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen voor retentiebeugels, maar tandpasta en een zachte tandenborstel zijn in de meeste gevallen ook voldoende.