LEVENSFASES - BEUGELS

Flossen en tanden poetsen met een beugel

Hoe moet je flossen en tandenpoetsen met beugel? article banner
Delen

Draag jij of iemand in je familie een beugel? Houd moed. Onthoud dit goed en voor je het weet heb jij ook een stralende glimlach.

Omgaan met tandplak rond je beugel

Zodra je tanden door de beugel recht zijn komen te staan, kun je makkelijker bij de tandplak op en tussen je tanden. Zolang je echter een beugel draagt, hebben tandplak en etensrestjes extra plekken om zich te verzamelen en vast te komen zitten. Gebruik een elektrische tandenborstel van Oral-B® met een Ortho®-opzetborstel die speciaal ontworpen is voor een effectieve en zachte reiniging rond de beugel.

Denk eraan: met een beugel kan je mondverzorgingsroutine tot drie keer meer tijd kosten. Maar maak je geen zorgen: het is het waard. Als je geen aandacht besteedt aan mondverzorging terwijl je tanden worden rechtgezet, dan vergroot je de kans op tandvleesproblemen. Bovendien helpt een goede mondverzorging je tanden er nóg mooier uit te laten zien als je beugel eindelijk verwijderd wordt.

Verzorg je tandvlees na een beugel met elektrische tandenborstels

Overweeg het gebruik van de gevoelige modus van je elektrische tandenborstel van Oral-B zolang je een beugel draagt. De gevoelige modus roteert en pulseert op een lagere snelheid, voor extra verzorging en comfort langs de tandvleesrand en rond de slotjes en orthodontische draden.

Poetsen met een beugel

Het gebruik van een elektrische tandenborstel van Oral-B maakt deze routine eenvoudig.

 • Aan de slag: Verwijder elastiekjes, bandjes of afneembare onderdelen van orthodontische hulpmiddelen.

 • Reinig je beugel: Zorgvuldig reinigen langs de draden en pinnen.

 • Poets elk draad: Beweeg van boven naar onder, langs je bovenste en onderste tanden.

 • Poets je tanden: Tandartsen bevelen aan om je tanden tweemaal daags twee minuten te poetsen. Zo zorg je ervoor dat je elk kwadrant van je gebit 30 seconden poetst. De elektrische tandenborstels van Oral-B met ingebouwde timer pulseren elke 30 seconden zodat je weet wanneer het tijd is om van kwadrant te wisselen. Zorg ervoor dat je je tanden langs alle kanten poetst. Het tand voor tand poetsen werkt voor sommigen het beste.

 • Spoel je mond en controleer je tanden: Grondig spoelen: Bekijk je tanden en beugel in de spiegel en controleer of er geen etensrestjes achtergebleven zijn.

Flossen met een beugel

Hoewel flossen met een beugel lastig kan zijn, helpt het volgen van deze tips je om er meer handigheid in te krijgen:

 • Flos één keer per dag: Gebruik flosdraad met wax (flosdraad zonder wax kan sneller vast komen te zitten tussen je beugel en vervolgens scheuren), flostape of een ander product dat speciaal ontworpen is om rond je beugel te reinigen. Gebruik flosdraad met wax en beweeg het voorzichtig onder de grote beugeldraad door. Beweeg het vervolgens heen en weer tussen twee tanden. Trek het niet kapot, maar beweeg het zachtjes naar boven en naar beneden. Ga daarna door naar de volgende twee tanden. Gebruik Oral-B Superfloss®, dat al verdeeld is in draden, of gewone flosdraad met een snijder, en plaats het draad boven en onder de beugeldraad.

 • Gebruik voldoende

  Ongeveer 45 cm flosdraad is voldoende

 • Flos voorzichtig

  Neem het flosdraad en beweeg het voorzichtig onder de grote beugeldraad door en schuif het daarna tussen twee tanden. Verwijder vervolgens het flosdraad en beweeg het opnieuw onder de grote beugeldraad om door te gaan naar de volgende twee tanden.

 • Let op dat je het flosdraad niet breekt-beweeg het voorzichtig op en neer langs de zijkant van de tand

Ouders: Flos bij jongere kinderen zelf; zij hebben nog niet de coördinatie om het flosdraad onder de grote beugeldraad te krijgen.

Maak regelmatig een afspraak voor een controle

Het is belangrijk om regelmatig je orthodontist te bezoeken voor controles en het verstellen van je beugel. Hij of zij kan afgebroken stukjes repareren, algemene vragen beantwoorden en eventuele onregelmatigheden behandelen, denk aan gaatjes of tandvleesontsteking. Je tandarts kan als voorzorgsmaatregel een fluoridebehandeling aanbevelen.

Als je een orthodontische behandeling ondergaat, doe je er goed aan om maandelijks een afspraak in te plannen. Hij of zij controleert de staat van je beugel en andere hulpmiddelen, om er zeker van te zijn dat deze de juiste druk uitoefenen op je tanden en het gewenste effect realiseren.

Regelmatige bezoeken zijn ook belangrijk om mogelijke problemen te signaleren. Als je moeite hebt met je tandreinigingsroutine, dan kan je tandarts/orthodontist je laten zien hoe je tanden met een beugel het beste kunt poetsen en flossen. Veel tandartsen/orthodontisten bevelen aan om, als je een beugel draagt, je tanden na elke maaltijd of snack te reinigen. En sommige tandartsen bevelen een fluoridebehandeling aan om de opbouw van tandplak te controleren op plekken die moeilijk bereikbaar zijn met een tandenborstel.