VOORWAARDEN - GEZONDHEID VAN HET TANDVLEES

Bloedend tandvlees: Oorzaken, behandeling en preventie

Delen

Bloedt jouw tandvlees zomaar? Of bloedt het misschien wanneer je flost of poetst? Hoewel het normaal is dat er af en toe wat bloed verschijnt na het poetsen, flossen or zelfs bij bijten in voedsel, is het abnormaal als je tandvlees aanhoudend bloedt.

Dus als je merkt dat je tandvlees vaak bloedt, kan je te maken hebben met een tandvleesaandoening wat een van de meest voorkomende oorzaken van bloedend tandvlees is.

Tandvleesaandoening is een ziekte waarbij je tandvlees bloedt en pijn doet, opzwelt of geïnfecteerd is. Het vroege stadium van tandvleesaandoening staat bekend als gingivitis en als dit niet behandeld wordt, kan dit zich in een later stadium ontwikkelen tot een infectie die periodontitis heet en die permanente schade kan veroorzaken aan je tanden en tandvlees.

Wat zijn de oorzaken van bloedend tandvlees?

Een tandvleesaandoening is weliswaar een van de meest voorkomende oorzaken van bloedend tandvlees, maar er kunnen andere onderliggende aandoeningen zijn die pijnlijk en bloedend tandvlees veroorzaken:

Diabetes

Mensen die aan diabetes lijden lopen een groter risico op de ontwikkeling van een tandvleesaandoening, omdat een hoge bloedsuikerspiegel schade aan de bloedvaten veroorzaakt en dit kan de stroom van bloed en voedingsmiddelen naar je tandvlees en botten beperken. Dit vergroot de kans op infecties zoals en tandvleesaandoening.

Hemofilie

Hemofilie is een zeldzame bloedaandoening die het vermogen van het bloed om te stollen aantast. Als je deze aandoening hebt, is de kans groter dat je aan bloedend tandvlees lijdt en moet je regelmatig een afspraak bij de tandarts maken.

Vitaminetekort

Bloedend tandvlees kan ook het gevolg zijn van een vitaminetekort. Een gebrek aan vitamine C, ook bekend als scheurbuik, veroorzaakt de ontsteking van het tandvlees en kan tot tandverlies leiden als dit niet wordt behandeld. Ook een gebrek aan vitamine K kan ernstige tandproblemen tot gevolg hebben. Vitamine K is nodig tijdens het bloedstollingsproces. Als er in ons dieet een tekort aan deze vitamine is, kan dit een van de belangrijkste tekenen van bloedend tandvlees zijn.

Bloedverdunnende medicatie

Als je bloedverdunnende medicatie neemt zoals aspirine, kun je het risico op bloedend tandvlees lopen. Jouw tandarts kan een behandeling thuis voorstellen zoals antiseptisch mondwater om bloedend tandvlees tegen te gaan.

Zwangerschap

Hormonale veranderingen in zwangere vrouwen kunnen zonder reden tot bloedend tandvlees leiden. Dit is vrij normaal en verdwijnt meestal later tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Door zwangerschapshormonen wordt je tandvlees gevoeliger voor bacteriën in tandplak, wat je tandvlees kan ontsteken.

Slecht passende kunstgebitten

Als je een kunstgebit draagt en vaak last hebt van bloedend tandvlees, neem dan contact op met je tandarts. Bloeden kan ontstaan als het gebit te strak zit. Je tandarts kan het bijstellen voor een betere passing.

Te hard flossen of poetsen

Een van de redenen voor bloedend tandvlees kan te maken hebben met jouw flos- of poetstechniek. Een te stevige tandenborstel of te krachtig flossen kan ertoe leiden dat je tandvlees gaat bloeden.

Behandeling van bloedend tandvlees

Raadpleeg altijd je tandheelkundige professional als je je zorgen maakt over bloedend tandvlees. Hij of zij kan de beste behandeling aanbevelen.

Een regelmatig bezoek aan je tandheelkundige professional kan pijnlijk of bloedend tandvlees voorkomen door de opbouw van tandplak en tandsteen te laten verwijderen. Mondhygiënisten bevelen aan dat je een afspraak maakt om ten minste twee keer per jaar je tanden te laten reinigen.

Je tanden flossen en goed poetsen kan bloedend tandvlees helpen voorkomen - overgaan op een elektrische tandenborstel reinigt je tanden grondig zonder dat je je tandvlees te ruw behandeld. Of kies voor een zachtere tandenborstel die zacht voor je gevoelige of ontstoken tandvlees is.

Je tandheelkundige professional kan je ook antibacterieel mondwater aanbevelen dat tandplak tot een minimum kan beperken of een eenvoudige behandeling thuis met warm zout water dat gezwollen tandvlees kan kalmeren.

Preventie van bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees wordt doorgaans voorkomen met een goede mondhygiëne. Je tanden poetsen en flossen met de juiste tandenborstel, floss en technieken kan het bloeden van tandvlees en tandvleesaandoeningen voorkomen.

Het gebruik van door een tandarts aanbevolen tandpasta met een speciale formule om tandvleesproblemen te bestrijden kan bloedend tandvlees plus latere, ernstigere aandoeningen voorkomen.

Professionele reiniging elke zes maanden voorkomt ook pijnlijk en bloedend tandvlees doordat de opbouw van tandplak en tandsteen wordt verwijderd.

Bloedend tandvlees kan ook worden voorkomen door er een gezond dieet op na te houden. Hoewel een vitaminetekort vandaag de dag minder vaak voorkomt, kun je nog steeds complicaties ontwikkelen die tot bloedend tandvlees leiden als belangrijke voedingsmiddelen in jouw dieet ontbreken.

FAQ

  • Hoe stop je bloedend tandvlees? Om bloedend tandvlees te stoppen moet je ervoor zorgen dat je je tanden poetst en flost en dat je je mondhygiënist ten minste twee keer per jaar bezoekt. Volg een goede zorgroutine thuis met dagelijks flossen, twee keer per dag 2 minuten poetsen met een antibacteriële tandpasta en gebruik antibacterieel mondwater.

  • Waarom bloedt mijn tandvlees? De meest voorkomende oorzaken van bloedend tandvlees zijn te hard poetsen of flossen, slechte mondhygiëne, roken van sigaretten waardoor de mond uitdroogt wat een verspreiding van bacteriën veroorzaakt, zwangerschap, gebruik van bloedverdunnende medicatie of onderliggende gezondheidsproblemen.

  • Waar duidt bloedend tandvlees op? Bloedend tandvlees kan een teken zijn van een tandvleesaandoening in een vroege fase genaamd gingivitis of de daarop volgende periodontitis. Andere onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hemofilie, leukemie en ook vitaminetekorten kunnen voor bloedend tandvlees zorgen.

  • Wanneer moet ik me zorgen maken om bloedend tandvlees? Een beetje bloeding van het tandvlees is normaal, maar als je vaak last hebt van bloedend tandvlees moet je contact opnemen met je tandheelkundige professional of arts omdat er sprake kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Bronkoppelingen:

https://www.healthline.com/health/bleeding-gums

https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/swollen-gums-during-pregnancy-1020

https://www.perio.org/consumer/gum-disease-and-other-diseases