Tandvleesaandoeningen - oorzaken en symptomen
In eerste instantie hebben tandvleesproblemen mogelijk geen zichtbare symptomen. Daarom is het zo belangrijk regelmatig een bezoek te brengen aan je tandarts zodat de aandoening vroeg kan worden vastgesteld. Lees hier meer over de oorzaken van en behandelingen voor tandvleesproblemen.
Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door tandplak – dit is een semitransparante, plakkerig laag bacteriën die zich op je tanden vormt en die schadelijke gifstoffen kan afgeven als je geen goede gebitsverzorgingsroutine hebt. De eerste fase van deze opbouw van tandplak is een kenmerk van gingivitis. Tandplak zelf wordt op een natuurlijke manier veroorzaakt door de dingen die je iedere dag doet, zoals eten en ademhalen.
Er zijn verschillende signalen voor een tandvleesaandoening. Dit zijn onder andere:
Bloedend tandvlees (met name bij het poetsen en flossen)
Gevoelig, opgezwollen tandvlees
Terugtrekkend tandvlees
Een continue slechte adem
Loszittende tanden
Is een tandvleesaandoening onvermijdelijk?
Gelukkig is dat niet het geval. Hoewel we allemaal tandplak hebben (dit ontstaat op een natuurlijke manier), zijn er verschillende eenvoudige stappen die je dagelijks kunt nemen om je glimlach levenslang gezond te houden. En hoewel je misschien bekend bent met iedere stap, realiseer je je misschien niet hoe belangrijk het is dat je ze allemaal volgt, iedere dag.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik een tandvleesaandoening heb?
Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Meer dan 80 procent van alle volwassen heeft de ene of de andere vorm van een tandvleesaandoening. In de meeste gevallen kun je de effecten ervan omkeren en je er zelfs tegen beschermen. Hoe wort een tandvleesaandoening dan behandeld? Goede vraag!
Dit zijn enkele tekenen van tandvleesproblemen:
Tandvlees dat vaak rood of opgezwollen of gaat bloeden bij het poetsen of flossen. Dit zijn vroege tekenen van tandvleesproblemen. Ze kunnen normaal gesproken worden behandeld met een goede gebitsverzorging.
Kiespijn of gevoelige tanden. Tandvlees dat zich van de tanden terugtrekt kan je gebit gevoeliger maken voor heet en koud eten en drinken.
Een continue slechte adem
Volwassen tanden die los zitten of waar gaten tussen komen, veranderingen in de manier waarop je tanden op elkaar passen als je bijt. Dit is de meest ernstige vorm van tandvleesproblemen, genaamd periodontitis.
Een paar feiten over tandvleesproblemen
Tandvleesproblemen zijn een infectie die het tandvlees en het bot eromheen kan aantasten.
Tandvleesproblemen beginnen wanneer kiemen in tandplak ervoor zorgen dat het tandvlees rood en opgezwollen wordt, en soms gaat bloeden.
Je kunt tandvleesproblemen voorkomen door twee keer per dag te poetsen en te flossen. Veel mensen weten niet dat ze tandvleesproblemen hebben.
Daarom is het belangrijk dat je regelmatig een bezoek aan je tandarts brengt.
Één van de oorzaken van tandverlies bij volwassen is tandvleesproblemen.

Hier enkele tips om te helpen tandvleesproblemen en paradontale aandoeningen te voorkomen:
Poets zowel je tanden als je tandvlees. Flos tussen je tanden. Let extra goed op de achterste kiezen. Daar zit waarschijnlijk meer tandplak op, omdat ze moeilijker te bereiken zijn.
Vervang je tandenborstel iedere 3 maanden. Versleten borstelharen verwijderen minder tandplak.
Als je tandvlees bloedt, stop dan niet met het poetsen en flossen van je gebit. Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen: zodat je je tandvlees niet bezeert. Maak een afspraak met je tandarts of mondhygiënist als het bloeden niet stopt.
Ga regelmatig naar de tandarts om je gebit te laten reinigen en voor controle, controleer zelf je gebit en tandvlees. Als je een behandeling moet ondergaan, verhoog je daarmee je kans je gebit je hele leven lang te houden. Het belangrijkste is dat je tandplak geen kans geeft op te hopen, problemen met je tandvlees te veroorzaken en je gebit en tandvlees in gevaar te brengen. Laat je tandarts en mondhygiënist weten als je zwanger bent of diabetes hebt. In deze situaties is het moeilijker voor je lichaam om tandvleesproblemen tegen te gaan.
Controleer je tandvlees regelmatig in de spiegel. Kijk of je veranderingen ziet in de kleur of de structuur. Als je denkt dat je tandvleesproblemen hebt, ga dan langs bij je tandarts of mondhygiënist.