LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Kunstgebit: kosten en voor- en nadelen van een noodgebit en permanente prothese

Kunstgebit: noodgebit en permanente prothese | Oral-B article banner
Delen

Wat is een tijdelijke gedeeltelijke gebitsprothese?

Zijn er tanden verwijderd door tandbederf of een tandvleesaandoening en krijg je een permanente gebitsprothese, dan kan je tandarts een tijdelijke gebitsprothese aanbevelen. Dit is een gebitsprothese die je kan dragen gedurende de eerste twee of drie maanden na het verwijderen van de tanden. Dit is vooral nuttig voor iemand met een geschiedenis van gevoelige tanden en gevoelig tandvlees, want de patiënt hoeft zo geen tanden te missen tijdens het genezen van het behandelde gebied, en alle overgebleven gevoelige tanden worden aan minder druk blootgesteld tijdens het kauwen van voedsel.

Het aanmeten van een tijdelijke gebitsprothese kan vier of vijf tandartsafspraken in beslag nemen, voorafgaand aan het verwijderen van de tanden. Een tijdelijke gebitsprothese wordt op dezelfde manier gemaakt als een permanente gebitsprothese, maar omdat deze voorafgaand aan de operatie gemaakt wordt is het niet precies duidelijk hoe je mond eruit zal zien na het verwijderen van de tanden. De vorm voor een normale gebitsprothese wordt pas gemaakt wanneer het tandvlees hersteld is na het verwijderen van de tanden, wat ongeveer zes tot acht weken duurt. Tijdens deze periode krimpt het tandvlees en zal dus de pasvorm van de tijdelijke gebitsprothese veranderen.

De kosten van een tijdelijke gebitsprothese

Er gaan extra kosten gepaard met een tijdelijke prothese, maar bedenk bij het bepalen van de kosten en hoe je deze gaat betalen dat je verschillende opties hebt.

De meeste tandartsen accepteren de bekende creditcards en soms kan je een langlopend financieringsplan met lage rente afspreken voor een grote ingreep, zoals het verwijderen van tanden of voor een gebitsprothese. Vraag je tandarts naar de mogelijkheden voor financiering. Als je van tevoren weet dat je een gebitsprothese wilt, kan je ook geld opzij zetten op een spaarrekening om dit te bekostigen. Een tijdelijke prothese is duurder dan een normale gebitsprothese omdat het meer tijd kost om deze te vervaardigen.

Er zijn een aantal voordelen die de kosten rechtvaardigen. Het grootste voordeel van een tijdelijke prothese is dat je na het verwijderen van je tanden direct een gebitsprothese krijgt, je loopt dus niet een tijdje zonder tanden rond. Een tijdelijke prothese wordt na het verwijderen van je tanden nog tijdens dezelfde afspraak geplaatst. Daardoor dient het als een verband dat het bloeden stopt en het tandvlees beschermt. Een ander voordeel is dat je met een tijdelijke prothese direct kunt beginnen om je spraak aan te passen aan de gebitsprothese.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een tijdelijke prothese. De kosten kunnen te hoog zijn, of je tandarts kan het afraden vanwege je algemene of mondgezondheid.

Wat is een permanente gebitsprothese?

Een tandarts zal altijd proberen je originele tanden te behouden in plaats van ze te trekken, maar soms is een permanente gebitsprothese de enige oplossing om nog tanden te hebben en eten en spreken te vergemakkelijken.

Behandeling permanente gebitsprothese

Het krijgen van een permanente complete gebitsprothese neemt drie tot zes weken in beslag. Tijdens het proces van het maken van de gebitsprothese zijn verschillende tandartsafspraken en de volgende stappen nodig:

  • Afdrukken: De tandarts neemt verschillende afdrukken van je kaak en meet de ruimte in je mond.

  • Mallen: Je tandarts maakt een mal van was of plastic in de exacte vorm van de gebitsprothese, zodat je deze kunt proberen en eventueel de kleur, vorm en pasvorm kunt aanpassen voordat de permanente gebitsprothese wordt gemaakt.

  • Gieten: Het uiteindelijke model van de gebitsprothese wordt gegoten en dan naar behoefte aangepast.

Als je net je permanente gebitsprothese hebt gekregen kan je tandarts adviseren om hem 24 uur per dag te dragen, zelfs als je slaapt. Dit is namelijk de snelste en eenvoudigste manier om te bepalen of er nog zones zijn die moeten worden aangepast. Het is belangrijk dat de gebitsprothese direct goed zit, want als dat niet het geval is kan er irritatie aan het tandvlees optreden.

Ben je eenmaal gewend aan de gebitsprothese dan kan je hem 's nachts uitdoen om een normale stimulatie van het tandvlees met de tong en het speeksel mogelijk te maken, wat helpt om je tandvlees gezond te houden.

De voor- en nadelen van een tijdelijke gebitsprothese in vergelijking met een permanente gebitsprothese

Een belangrijk nadeel van een tijdelijke gebitsprothese is dat deze mogelijk niet goed past, omdat een dergelijke gebitsprothese van tevoren gemaakt wordt en geplaatst wordt zodra de beschadigde of verrotte tanden verwijderd zijn. Het is dus mogelijk dat er vaker aanpassingen nodig zijn om de gebitsprothese goed te laten passen. Daarom moeten ze alleen gezien worden als een tijdelijke oplossing tot de permanente gebitsprothese klaar is.

Het is goed mogelijk dat je wat tijd nodig hebt om te wennen aan zowel een tijdelijke als een permanente gebitsprothese. Maak je geen zorgen als de gebitsprothese eerst nog wat los aanvoelt, want de spieren in je kaak en tong dienen zich nog aan de nieuwe situatie aan te passen. En maak je geen zorgen als je meer speeksel dan normaal aanmaakt of als je milde pijn of irritatie voelt. Dergelijke problemen verdwijnen meestal vanzelf. Ervaar je echter veel ongemak dat niet over lijkt te gaan, ga dan naar je tandarts om de gebitsprothese aan te laten passen.

Je kan er ook voor kiezen om je tijdelijke gebitsprothese aan te laten passen, zodat je hem als permanente gebitsprothese kunt gebruiken. Of je houdt je tijdelijke gebitsprothese als reserve voor het geval je permanente gebitsprothese kwijtraakt of beschadigd raakt. Als je gebitsprothese gerepareerd of aangepast moet worden, dan wordt deze naar een laboratorium gestuurd en zal daar waarschijnlijk een dag blijven.

Wanneer is een gebitsprothese noodzakelijk?

Niet iedereen heeft een volledige permanente gebitsprothese nodig. Een tandbrug vult een gat dat ontstaan is door één of meer ontbrekende tanden. Een verwijderbare gedeeltelijke gebitsprothese is een andere optie voor het vervangen van ontbrekende tanden. Er zijn verschillende redenen om een verwijderbare gedeeltelijke gebitsprothese te overwegen. Niet alleen kan een gedeeltelijke gebitsprothese je voorkomen verbeteren, ook je mondhygiëne kan verbeteren doordat je overgebleven tanden op hun plaats blijven. Kies je voor een tandbrug, dan plaatst de tandarts op maat gemaakte kronen op de tanden aan beide zijden van de te overbruggen holte. Een kunsttand (of tanden) wordt aan de kronen bevestigd als vervanging van de ontbrekende tand(en).

Afhankelijk van je specifieke behoeften, kan je voor een gedeeltelijke verwijderbare gebitsprothese kiezen of voor een brug die permanent wordt bevestigd. Er zijn drie soorten bruggen voor verschillende tandherstelsituaties:

  • Traditioneel: Hierbij worden kronen geplaatst op de tanden die grenzen aan de ontbrekende tanden.

  • Vrij-eindigende brug: Deze methode wordt toegepast als je slechts aan een kant van de ontbrekende tand(en) nog tanden hebt.

  • Etsbrug: Dit type brug bestaat uit een porseleinen tand (of tanden) in een metalen frame, met vleugels aan beide zijden om het aan de naastliggende tanden te bevestigen.

Het gezond houden van de omringende, ondersteunende tanden is essentieel om maximaal te profiteren van een tandbrug, dus zorg voor een regelmatige mondverzorgingsroutine van tweemaal daags tandenpoetsen en dagelijks flossen. Zorg je voor een goede mondhygiëne en ga je met regelmaat naar de tandarts, dan gaat een gedeeltelijke gebitsprothese 5 tot 15 jaar mee.