VOORWAARDEN - GEZONDHEID VAN HET TANDVLEES

Waarom je tandvlees bloedt bij flossen

Waarom je tandvlees bloedt bij flossen article banner
Delen

Heb je last van gevoelig tandvlees bij het flossen of zelfs bij het poetsen? Leer wat bloedend tandvlees bij flossen veroorzaakt, wanneer je het beste naar een tandarts kunt gaan en hoe je gevallen van tandvleesbloedingen kunt bijhouden om je tandvlees in gezonde conditie te houden.

Oorzaken van bloedend tandvlees bij flossen

Tandvleesbloedingen komen eigenlijk vaker voor dan de meeste mensen beseffen, en hoeven geen reden tot bezorgdheid te zijn, maar er zijn gevallen van tandvleesbloedingen waarbij een bezoek aan je tandarts het beste kan zijn. Hieronder staan de veel voorkomende oorzaken van bloedend tandvlees bij het flossen:

  • Onregelmatig flossen: Als je niet minstens één keer per dag flost, dan kan je tandvlees eerder gaan bloeden als je toch het flosdraad pakt. Streef ernaar om na de maaltijd te poetsen en minstens een keer per dag te flossen om je kans op tandvleesbloedingen te beperken.

  • Krachtig flossen: Flossen met te veel druk kan wat tandvleesbloedingen veroorzaken. Probeer voorzichtig tussen de tanden te flossen om het optreden van bloedend tandvlees te helpen beperken.

  • Opbouw van plak: Tandplak kan zich ophopen langs en onder de tandvleesrand, vooral als niet dagelijks een grondige mondverzorgingsroutine wordt gevolgd. De ophoping kan leiden tot bacteriën, tandsteenvorming, en zelfs tandvleesontsteking als het niet goed wordt verwijderd.

  • Tandvleesaandoening: Tandvlees- of parodontale aandoeningen kunnen bloedend tandvlees veroorzaken. Symptomen kunnen rood of gezwollen tandvlees zijn en overgevoeligheid bij het poetsen of flossen. Ga meteen naar je tandarts als je tekenen van tandvleesontsteking vertoont.

Zachter flosdraad en alternatieven voor flossen

Als het erom gaat je tandvlees in goede conditie te houden, probeer dan minstens tweemaal per dag te poetsen en minstens eenmaal per dag te flossen. Om meer plak tussen de tanden te helpen verwijderen terwijl het zacht is voor vingers en tandvlees, probeer Oral-B Glide Floss.

Als je tandvlees gevoelig is voor traditioneel flossen overweeg dan het gebruik van een waterflosser. De Oral-B Aquacare Pro-Expert irrigator met Oxyjet Technologie beschikt over drie unieke standen: intens, medium of gevoelig, zodat je de waterdruk kunt kiezen die voor jou het beste is.

Mondverzorging bij gevoelig tandvlees

Als je vaak last hebt van gevoeligheid, probeer dan te poetsen met een elektrische tandenborstel die een gevoelige stand heeft. De Oral-B iO Serie 9 levert niet alleen een zachte reiniging die zowel grondig als verfrissend is, maar je kunt ook eventuele tandvleesbloedingen bijhouden met de Oral-B-app, alleen van Oral-B, het #1 merk dat wereldwijd door tandartsen wordt gebruikt*.

*Gebaseerd op enquêtes onder een representatieve wereldwijde steekproef van tandartsen, regelmatig uitgevoerd in opdracht van P&G

Bronnen:

https://granddentalgroup.com/why-do-my-gums-bleed-when-i-floss/#:~:text=In%20some%20cases%2C%20patients%20who,teeth%2C%20gum%2C%20and%20tongue.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324613