WAAROM ORAL-B - WAAROM ELEKTRISCH POETSEN

Tips: Hoe poets je met een elektrische tandenborstel

How to brush teeth properly? article banner
Delen

Flossen en tandenpoetsen zijn de basis van een goede mondverzorging en een goede techniek is voor beide belangrijk. Het gebruik van de juiste technieken voor tweemaal dagelijks tandenpoetsen en eenmaal dagelijks flossen, helpt op de lange termijn je mond gezond te houden. Zelfs als je al sinds je jeugd poetst en flost, is het mogelijk dat je door de jaren heen enkele slechte gewoonten hebt ontwikkeld, zoals te hard poetsen, de achterste kiezen overslaan of vergeten te flossen. Houd deze technieken in gedachten terwijl je je tanden poetst, vóór of na het flossen:

 • Houd je tandenborstel in een hoek van 45 graden naar de tandvleesrand toe.

 • Beweeg de tandenborstel tijdens het poetsen zachtjes naar voren en naar achteren over de voorkant, de achterkant en de bovenkant (het kauwvlak) van elke tand en kies. Poets niet te hard op de tandvleesrand omdat dit het tandvlees kan irriteren.

 • Denk eraan om ook de achterkant van je ondertanden te poetsen (en te flossen). Gebruik de bovenste borstelharen om hier te poetsen. Als je dit plekje moeilijk kunt bereiken met gewone flos, probeer het dan eens met een floshouder of een wegwerpflosser.

Je kunt je mondverzorging nog completer maken met het poetsen of schrapen van je tong. Dit verfrist de adem en kan nóg meer bacteriën verwijderen die gaatjes veroorzaken. Als je veel last hebt van plakvorming of tandvleesontsteking kun je overwegen te spoelen met een antiseptisch mondspoelmiddel.

Hoe poets je je tanden met een handtandenborstel?

Je tanden goed leren poetsen is de eerste stap op weg naar gezonde tanden en gezond tandvlees. Daarnaast helpt het het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen te verminderen, de hoofdoorzaken van tandverlies.

Voordat je begint

Hoewel er verschillende methoden zijn om je tanden te poetsen met een manuele tandenborstel, is het altijd een goed idee om je tandarts om advies te vragen en zijn of haar instructies op te volgen. Gebruik om te beginnen een tandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel, en vergeet niet om deze elke drie maanden te vervangen.

Twee minuten, twee keer per dag

Om je tanden correct te poetsen dien je minstens twee minuten een aanbevolen techniek te gebruiken, waaronder het zowel 's morgens als 's avonds 30 seconden poetsen van elk kwadrant van je mond (links- en rechtsboven, links- en rechtsonder). De meeste tandenborstels zijn niet voorzien van een ingebouwde timer van twee minuten. Het is dus handig om een klok in de buurt te hebben zodat je weet of je lang genoeg poetst.

De tandenborstel plaatsen

De tandenborstel plaatsen

Hoe je de tandenborstel vasthoudt hangt af van het deel van je mond dat je poetst.

 • Stap 1: Begin met de buitenste en binnenste oppervlaktes, en poets onder een hoek van 45 graden in korte, brede bewegingen tegen de tandvleesrand. Deze bewegingen dienen ongeveer de lengte van een halve tand te hebben. Zorg ook dat je je achterste kiezen poetst.

 • Stap 2: Poets het oppervlak van je kiezen. Houd de borstel recht en poets op en neer over deze oppervlaktes.

 • Stap 3: Eenmaal aangekomen bij de binnenkant van je voortanden houd je de borstel verticaal en gebruik je zachte op-en-neer gaande bewegingen met de top van de tandenborstel.

 • Stap 4: Poets voorzichtig langs de tandvleesrand.

 • Stap 5: Poets je tong met lange bewegingen van achter naar voor om etensresten en bacteriën die een slechte adem veroorzaken te verwijderen. Zo zorg je voor een frisse adem.

Nu je de juiste poetstechniek kent zorg je er met een beetje dagelijkse discipline voor dat het al snel heel vanzelfsprekend wordt. Het is een van de meest eenvoudige dingen die je kan doen om de gezondheid van je tanden en tandvlees te ondersteunen.

Wat is een oplaadbare elektrische tandenborstel?

Wat is een oplaadbare elektrische tandenborstel?

Een oplaadbare elektrische tandenborstel (ook bekend als een “power” tandenborstel) kan je helpen meer te doen om de gezondheid van je tanden en tandvlees te behouden. Veel oplaadbare tandenborstels maken gebruik van oscillerende roterende technologie om betere resultaten voor de mondhygiëne te verkrijgen dan gewone tandenborstels. Deze poetsbeweging verschilt sterk van die van gewone tandenborstels, omdat het voor de beweging zorgt, terwijl jij het alleen maar hoeft te leiden.

Om die reden kunnen sommige mensen het poetsen met een elektrische tandenborstel makkelijker vinden als ze eenmaal leren hoe ze het goed moeten doen. Vergeet niet dat de sleutel tot goed poetsen met een elektrische tandenborstel is om de opzetborstel naar alle delen van je mond te leiden.

Een oplaadbare elektrische tandenborstel gebruiken

Geloof het of niet, maar heel veel schoolgaande kinderen zijn tegenwoordig enthousiaste tandenpoetsers. Dit fijne fenomeen hebben we te danken aan de uitvinding van de oplaadbare elektrische tandenborstel.

Oplaadbare elektrische tandenborstels zijn eenvoudig te gebruiken en dat is ook wat ze zo aantrekkelijk maakt. En hoewel een oplaadbare elektrische tandenborstel meer kost dan een handtandenborstel, kan het het waard zijn als je kind (of jij) enthousiast is over het gebruik ervan.

De meeste oplaadbare elektrische tandenborstels maken 5.000 tot 30.000 op en neer gaande bewegingen per minuut over je gebit, waardoor het minder tijd kost om grondig te poetsen. Sommige oplaadbare elektrische tandenborstels hebben zelfs nog meer kracht.

Zo gebruik je een oplaadbare elektrische tandenborstel: doe wat tandpasta op de borstelkop en houd de tandenborstel in een hoek van 45 graden, net zoals je een manuele tandenborstel vast zou houden. Zet de elektrische tandenborstel aan en stuur hem van tand naar tand. De smallere borstelkop waarmee vrijwel elke elektrische tandenborstel is uitgerust, poetst gewoonlijk een tand per keer, afhankelijk van de grootte van je tanden. Beweeg de elektrische tandenborstel langs de voorkant, de achterkant en het kauwvlak van elke tand.

Ook al gebruik je een elektrische tandenborstel, je zult toch twee minuten lang moeten poetsen om er zeker van te zijn dat je elke tand gereinigd hebt. Als je klaar bent met poetsen, spoel je de tandenborstelkop eenvoudigweg af met water waarna je hem laat drogen.

Ingebouwde timers van twee minuten

De meeste oplaadbare elektrische tandenborstels hebben ingebouwde timers van twee minuten, en sommige hebben zelfs professionele timers die elke 30 seconden pulseren zodat je weet wanneer het tijd is om van kwadrant te wisselen.

De oplaadbare tandenborstel positioneren

Wanneer je een oplaadbare elektrische tandenborstel gebruikt, hoeft je niet hard te drukken of te poetsen. Beweeg de borstel gewoon terwijl deze de poetsbeweging maakt. Sommige elektrische tandenborstels hebben een druksensor die je waarschuwt wanneer je te hard poetst.

 • Stap 1: Zorg ervoor dat je tandenborstel is opgeladen. Veel elektrische tandenborstels hebben indicatielampjes voor het oplaadniveau, zodat je kunt zien wanneer de tandenborstel is opgeladen.

 • Stap 2: Begin met het poetsen van de buitenste oppervlakken van de tanden. Beweeg de borstel langzaam van tand naar tand en houd de borstel enkele seconden tegen elke tand voordat je naar de volgende gaat. Volg de vorm van elke tand en de curve van het tandvlees.

 • Stap 3: Herhaal stap 2 op de binnenste oppervlakken van de tanden.

 • Stap 4: Herhaal stap 2 op de kauwvlakken van de tanden en aan de achterkant van de achterste tanden.

 • Stap 5: Beweeg de borstel langs de tandvleesrand en op het tandvlees. Nogmaals, druk niet hard en schrob niet.

 • Stap 6: Probeer de opzetborstel langs je tong en gehemelte te strijken, van achteren naar voren, om je adem te helpen verfrissen.

Met de juiste poetstechniek poets je met een oplaadbare elektrische tandenborstel en weinig oefening vol vertrouwen en met behulp van de klinisch bewezen technologie van een oplaadbare elektrische tandenborstel.