WAAROM ORAL-B - ORAL-B MONDWATER

Antibacteriële Chloorhexidine mondspoeling: Voordelen en bijwerkingen

Chloorhexidine mondspoeling: voor- en nadelen article banner
Delen

Wat is een mondspoeling met chloorhexidine?

Als je behandeld wordt voor een tandvleesaandoening of als je bepaalde tandheelkundige behandelingen ondergaat, kan je tandarts je een antibacteriële mondspoeling met chloorhexidine voorschrijven. Deze mondspoeling vermindert het aantal bacteriën in je mond die tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. Het voordeel van chloorhexidine is dat het sterk antibacterieel werkt, en zeer effectief kan zijn om de mondgezondheid te bevorderen na een diepe schoonmaakprocedure zoals het afschrapen van de tanden en het schoonmaken van de tandwortels.

Bijwerkingen van chloorhexidine

Een mondspoeling met chloorhexidine kan echter bruine verkleuringen op de tanden veroorzaken, omdat het zich kan binden aan zowel harde als zachte weefsels. Als je door je tandarts een mondspoeling met chloorhexidine krijgt voorgeschreven tijdens de herstelperiode na het behandelen van een tandvleesaandoening, drink dan niet te veel koffie, thee en rode wijn, en vermijd gerechten die verkleuringen op je tanden kunnen veroorzaken. Een mondspoeling met chloorhexidine is wellicht ook niet de beste keuze als je kronen of kapjes hebt van composiet of glasionomeer, omdat daar verkleuringen op kunnen ontstaan.

Een mondspoeling is geen vervanging voor tandenpoetsen en flossen

Normaal gezien is het niet nodig om een mondspoeling met chloorhexidine op de lange termijn onderdeel te maken van je mondverzorgingsroutine. Ook een voorgeschreven mondspoeling is geen vervanging voor tandenpoetsen en flossen. Volg na genezing van de tandvleesaandoening een regelmatige mondverzorgingsroutine van tweemaal daags poetsendagelijks flossen en ga regelmatig op controle bij je tandarts. Zo voorkom je toekomstige problemen aan je tandvlees.