WAAROM ORAL-B - ORAL-B MONDWATER

Fluoridespoeling helpt bij diabetes voor schonere tanden

Fluoridespoeling helpt bij diabetes voor schonere tanden article banner
Delen

Fluoride en diabetes

Tanden regelmatig reinigen is helemaal belangrijk voor mensen met diabetes. Zij hebben namelijk vaak te kampen met een droge mond, ofwel xerostomie. Een chronische droge mond kan leiden tot tandbederf, omdat er niet genoeg speeksel is om voedseldeeltjes en bacteriën weg te spoelen en het zuur dat tandbederf veroorzaakt tegen te gaan.

Is een droge mond een teken van diabetes?

Als je diabetes hebt en regelmatig een droge mond hebt, dan kan je tandarts een spoeling met fluoride adviseren. Als je diabetes hebt en snel een droge mond hebt, dan kun je ervoor kiezen om je tanden vaker te poetsen, om zo de voedseldeeltjes en bacteriën te verwijderen. Overweeg ook het gebruik van een tandenborstel met zachte haren, om irritatie van het tandvlees te voorkomen.

Aandachtspunten voor diabetici

De meeste spoelmiddelen met fluoride bevatten kunstmatige zoetstoffen die geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Er zijn echter ook spoelmiddelen met fluoride die suikers bevatten die invloed kunnen hebben op de bloedsuikerregulering van mensen met diabetes. Over het algemeen zijn spoelmiddelen met fluoride veilig, maar volg wel de instructies en slik het spoelmiddel niet door.

Diabetes en tandbederf

Als je diabetes hebt, dan kun je ook kiezen voor een professionele fluoridebehandeling die je beschermt tegen tandbederf. De beste manier voor diabetici om tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen, is door consequent twee keer per dag tanden te poetsen met een tandpasta met fluoride en dagelijks te flossen.