WAAROM ORAL-B - ORAL-B FLOSS

Tips voor tanden flossen: Hoe flos je tanden goed?

Hoe moet je flossen? article banner
Delen

Tandvleesaandoeningen beginnen tussen de tandvleesrand en de tanden. Dagelijks flossen is een belangrijk onderdeel van je mondverzorgingsroutine. Zo help je tandplak te verwijderen uit de zones waar je met een tandenborstel niet goed bij kan. Om er echt alle voordelen uit te halen, dien je de juiste flostechniek te gebruiken.

De juiste flostechniek

Je flost. Goed. Om ervoor te zorgen dat floss de tandplak ook daadwerkelijk van je tanden verwijdert, dien je wel de juiste techniek te gebruiken.

Was je handen voor het flossen, want je zit met je vingers in je mond. De American Dental Hygienists’ Association legt de belangrijke elementen van de juiste flostechniek uit in vier eenvoudige stappen:

Oprollen:

Rol 45 cm flossdraad rond de middel- of wijsvinger (naar keuze) van één hand, en een klein deel rond de middel- of wijsvinger van de andere hand. (Door gebruik van je middelvinger houd je je wijsvinger vrij om de floss te bewegen.) Dat lijkt misschien veel, maar je wil genoeg schone draad overhouden om al je tanden te reinigen.Houd een stukje floss van ongeveer 3 tot 5 cm vast tussen je duimen en wijsvingers. Gebruik je duimen om de floss tussen je bovenste tanden te werken.

Aanwijzingen:

Houd 3 tot 5 cm floss strak tussen je vingers. Gebruik je wijsvingers om tussen je onderste tanden te flossen.

Zigzag:

Flos voorzichtig zigzaggend tussen je tanden. Probeer de floss niet te breken of te laten "ploffen" tussen de tanden. Werk de flosdraad rond de tand, waarbij je de floss in een C-vorm rond de tand wikkelt.

Op en neer:

Beweeg de floss op en neer langs het oppervlak van de tand en onder de tandvleesrand, en vergeet niet om ook de achterkant van elke tand te flossen. Gebruik een nieuw stukje floss bij elke tand, waarbij je het nieuwe stuk van de ene vinger afwikkelt en het gebruikte stuk rond de andere vinger oprolt. Gebruik hierbij je duim.

Deze techniek geldt voor elk soort floss: waxed, unwaxed, sponzige floss of flostape. Zolang je de juiste techniek gebruikt is het soort floss een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn verschillende soorten floss om uit te kiezen. Je kunt ook meerdere soorten kiezen om aan de behoeften van jezelf en je familie te voldoen.

Het maakt niet uit of je met je boven- of ondertanden begint, of achter- of voorin de mond. Zorg ervoor dat je al je tanden flost, inclusief de zijkant van de vier achterste tanden van je gebit. En vergeet niet onder de tandvleesrand te flossen en langs de tanden op plekken waar er tanden missen, want ook daar kunnen voedseldeeltjes vast gaan zitten. Het gebruik van de juiste techniek helpt je om de opbouw van overtollige voedselrestjes en tandplak tussen je tanden te verwijderen en je mondgezondheid te bevorderen.

Het gebruik van een flosser

Gebruik je een manuele flosser, dan gebruik je dezelfde techniek. Houd het handvat van de flosser stevig vast onder een hoek in de richting van het gebied dat je eerst wilt flossen (je boven- of ondertanden). Flos voorzichtig tussen je tanden en voorkom breken of ploffen. Gebruik dezelfde zigzagbewegingen die je zou maken met een normale floss. Krom de floss rond elke tand en beweeg het onder de tandvleesrand en over elk oppervlak van de tand.

Het gebruik van een elektrische flosser

Dezelfde basis-flostechnieken gelden bij het gebruik van een elektrische flosser. Breng de floss voorzichtig aan en beweeg de flosser heen en weer in een zigzagbeweging. Heb je moeite om de achterkant van je achterste kiezen te bereiken? Sommige flossers hebben een gebogen handgreep zodat het eenvoudiger is om zulke lastige plekken te bereiken.

Flossen rondom tandheelkundige toepassingen

Draag je een beugel of een ander type tandheelkundige toepassing, dan is de juiste flostechniek zeer belangrijk om te voorkomen dat de floss vast komt te zitten tussen de draden of ondersteuningen in je mond. Je kunt een speciale orthodontische floss gebruiken met een stug uiteinde waarmee je makkelijk tussen de draden van je beugel kunt flossen. Of je koopt een brugnaald, een flexibel apparaat met een tandenstoker aan één kant en een lus aan de andere. Steek een stuk floss naar keuze van 45 cm door de lus van de brugnaald. Steek daarna het puntige eind van de flosser onder de hoofddraad en trek het erdoor zodat de floss onder de draad komt. Zit de draad op zijn plek dan volg je dezelfde juiste flostechnieken die je normaal gezien ook tijdens het flossen gebruikt.

Wees voorzichtig

Een slechte flostechniek kan leiden tot complicaties, dus wees grondig maar voorzichtig, zeker als je flost met een elektrische flosser. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je het apparaat dient te gebruiken. Je kan altijd aan je tandarts vragen om het je te laten zien als je niet zeker bent.