WAAROM ORAL-B - ORAL-B FLOSS

Soorten flosdraad: de voordelen en de nadelen

Soorten flosdraad: de voordelen en de nadelen article banner
Delen

Soorten flosdraad

De keuze voor een basisproduct zoals een flosdraad kan overweldigend lijken, maar het maakt eigenlijk niet uit zo lang je de floss maar elke dag gebruikt.

Elk type tandfloss heeft zijn voor-en nadelen. Hier volgen enkele aanwijzingen om te onthouden bij het kiezen van een floss:

  • Unwaxed floss is een dunne floss die bestaat uit 35 gevlochten nylondraadjes. Hiermee kan je goed flossen tussen tanden die dicht op elkaar staan, maar deze floss kan gemakkelijk gaan rafelen of breken.

  • Waxed floss is de standaard floss van nylon met een dun laagje was. Deze floss breekt niet zo snel, maar door het laagje was is het gebruik tussen dicht op elkaar staande tanden lastiger.

  • Flosstape is breder en platter dan de standaard floss en is verkrijgbaar met en zonder laagje was. Mensen met meer ruimte tussen de tanden vinden flosstape vaak comfortabeler in het gebruik dan de standaard flosdraad.

  • Floss van polytetrafluoretheen is gemaakt van hetzelfde hightech materiaal als waar Gore-Tex van gemaakt is. Dit materiaal glijdt makkelijk tussen de tanden en rafelt minder snel vergeleken met standaard flosdraad.

  • Super floss is gemaakt van een soort garen met stuggere secties aan elk uiteinde en kan gebruikt worden om schoon te maken rond beugels en tandbruggen.

De voordelen van floss met een smaakje

De hierboven genoemde soorten floss komen soms ook met een smaakje. Zijn je kinderen niet al te enthousiast over flossen, help ze dan herinneren dat floss met muntsmaak niet alleen hun glimlach bevordert door potentieel gênante stukjes voedsel te verwijderen, maar ook helpt voor een frisse adem. Zo zijn ze wellicht gemotiveerd om te flossen voor ze naar school gaan.

Floss met een smaakje is er natuurlijk ook voor volwassenen. Ben je de hele dag druk aan het werken en heb je weinig tijd voor mondgezondheid tot je 's avonds thuis komt, dan is een floss met een smaakje wellicht precies wat je nodig hebt voor na de lunch. Gebruik je liever geen floss met muntsmaak omdat je tandpasta daar ook al naar smaakt, bewaar de floss met muntsmaak dan in je bureau voor na de lunch en gebruik een gewone floss met je tandpasta naar keuze as onderdeel van je mondverzorgingsroutine in de avond.

Iedereen verdient de voordelen van flossen. Maar niet iedereen kan eenvoudig flossen. Bijvoorbeeld jonge kinderen die net leren flossen, ouderen met artritis die hun handen maar beperkt kunnen gebruiken, en iedereen die niet graag zijn vingers in de mond steekt. Maar ook al val je in een van deze categorieën, dan kan je nog van de voordelen van flossen genieten door gebruik te maken van een floshouder. Deze heeft een gebogen einde dat is ontworpen voor een stukje floss.

Tandflossers voor eenmalig gebruik

Je kunt ook flossers voor eenmalig gebruik aanschaffen. Een flosser voor eenmalig gebruik is ideaal voor jonge kinderen die een floshouder niet zo goed schoon kunnen houden.

Gebruik je een flosser, gebruik dan dezelfde basistechniek als bij gebruik van gewone floss. Beweeg de handgreep van de flosser zodanig dat het stukje floss in een "C"-vorm rond de tand krult. Floss voorzichtig onder de tandvleesrand en beweeg naar de bovenkant van de tanden. Ga zo enkele keren op en neer.

Werkt een elektrische flosser?

Elektrische flossers bieden nog een alternatief voor mensen die gewoon flossen lastig vinden. De meeste elektrische flossers hebben een ergonomische handgreep en sommige types hebben een gebogen kopstuk zodat je makkelijker achter in je mond kunt reiken. Elektrische flossers bevorderen ook de mondgezondheid door het zacht stimuleren van het tandvlees. Maar jonge kinderen, ouderen en iedereen zonder een goede grip kan een elektrische flosser beter niet zonder toezicht gebruiken.