VOORWAARDEN - TANDEN WITTER MAKEN

Volg deze tips voor een jongere, witte glimlach

Volg deze tips voor een jongere, witte glimlach article banner
Delen

Doorblader eender welk tijdschrift en het staat vol met stralende glimlachen: parelwitte, perfect gevormde glimlachen. Zet de televisie aan en je krijgt reclame voor whitening producten te zien, vol glimlachende acteurs met stralend witte tanden. Wij zijn een cultuur die gelukkig wordt van een mooie glimlach. Het goede nieuws is dat die gezonde, zelfzekere glimlach gemakkelijker tevoorschijn komt dan je denkt! Begrijp eerst en vooral dat het normaal is dat je tanden ouderdomsverschijnselen vertonen. Als je denkt aan wat je tanden dagelijks te verduren krijgen – elke dag drie maaltijden kauwen bijvoorbeeld – is het niet verrassend dat je parelwitte tanden hun glans verliezen. Maar met een beetje fundamentele verzorging en misschien wat professionele hulp, haal je die jeugdige, gezonde glimlach terug boven.

Onthoud de basisprincipes van het poetsen

Je hebt het al een miljoen keer gehoord, maar het is zo belangrijk dat we je er nog eens aan herinneren: Poetsen, poetsen, poetsen! Poetsen verwijdert de tandplak dat zich op je tandoppervlakken ophoopt. De tandheelkundige technologie heeft in de afgelopen decennia een lange weg afgelegd, maar twee keer per dag tanden poetsen en een keer per dag flossen blijven je beste verdediging tegen tandbederf en tandvleesproblemen.

Leer de poetsgeheimen

Wist je dit al? De American Dental Association® (ADA) raadt je aan om je tandenborstel om de drie tot vier maanden te vervangen. Nog een tip: Zorg ervoor dat je niet te agressief poetst. Te hard op je tandenborstel drukken kan je tandglazuur beschadigen.

Witter en stralender maken

Wil je wittere tanden, dan ga je best eerst bij je tandarts langs. Routinereinigingen (de ADA beveelt aan om er om de zes maanden een te laten doen) kunnen wonderen doen. Een whitening tandpasta kan ook een groot verschil maken. Zoek er een met een niet-blekende werking

Investeer in permanentere veranderingen

Cosmetische tandheelkundige opties als hechtingen, facings en glazuren kunnen interessant voor je zijn. Hechtingen kunnen verkleuringen bedekken en gebroken tanden herstellen. Facings zijn als hoesjes voor je tanden die gaten of permanent verkleurde tanden verdoezelen. Glazuren omlijnt je tandglazuur om een vloeiende lijn te creëren en is een goede optie als je ongelijke tanden hebt. Er worden altijd weer nieuwe, minder invasieve producten en procedures geïntroduceerd, raadpleeg je tandarts voor meer informatie daarover.

Kies je tussendoortjes wijselijk

Je doet er beter aan om snoep en suikerhoudende dranken als limonade door de dag te vermijden. Er vormt zich voortdurend tandplak – een laagje bacteriën – op je tanden. Door suikerhoudende voeding of drank produceren deze bacteriën zuren die het tandglazuur aanvallen, wat tot tandbederf leidt. Heb je zin in een snoepje, eet het dan als dessert en poets daarna je tanden.

Bescherm je lippen

Een stralende, witte glimlach heeft naast gezonde tanden nog een belangrijk onderdeel: vergeet die heerlijke lippen niet! Breng je tijd in de zon door, dan raadt de gezondheidsdienst je aan om je lippen te beschermen met een lippenbalsem met een UV-filter van minstens 15. Zoek een algemeen product dat zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt.

Oefening baart kunst

Je moet geen perfecte tanden hebben om mooi te kunnen glimlachen; soms draait het allemaal om je houding. Als je je zelfzeker voelt, kom je zelfverzekerder over. Werk aan een goede houding door altijd mooi rechtop te staan. Loop bewust rond. En kijk mensen recht in de ogen als je naar ze glimlacht. Je zal merken dat je je beter voelt naarmate je meer glimlacht.