VOORWAARDEN - SLECHTE ADEM

Roken en mondkanker: verschillende soorten, symptomen en preventie

Roken en mondkanker: verschillende soorten, symptomen en preventie article banner
Delen

Welke soort kanker wordt door roken veroorzaakt?

Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar hier is nog een reden om het toch te proberen. Roken veroorzaakt niet alleen een slechte adem, het verhoogt ook aanzienlijk het risico op mondkanker, waaronder aan de mond zelf, de keel, de speekselklieren, de tong en de lippen.

Wat zijn de symptomen van mondkanker?

In een vroege fase zijn de symptomen van mond- en keelkanker soms te vergelijken met tandpijn, of er treedt helemaal geen pijn op. Veel gevallen van mondkanker zijn reeds in een vergevorderd stadium als ze ontdekt worden. Daarom is het belangrijk om je mond regelmatig te controleren. Als mondkanker vroeg ontdekt wordt, is het bijna altijd behandelbaar.

Een slechte adem is een vroeg teken van mondkanker, of je nu rookt of niet. Andere vroege tekenen van mondkanker zijn knobbels of witte, rode of donkere vlekken in de mond, moeite met kauwen, slikken of het bewegen van de kaken, het gevoel dat er iets vastzit in de keel, gevoelloosheid in de mond, het dikker worden van de kaken of stemveranderingen.

Hoe kan je mondkanker voorkomen?

Tabak geeft het hoogste risico op mondkanker, dus de beste manier on het risico te verlagen is om te stoppen met roken of het gebruiken van andere tabaksproducten. Andere belangrijke manieren om mondkanker te voorkomen en de mondhygiëne te bevorderen zijn onder andere regelmatig naar de tandarts gaan en het volgen van een complete mondverzorgingsroutine door minstens twee keer per dag je tanden te poetsen en dagelijks te flossen.