VOORWAARDEN - SLECHTE ADEM

Zwarte tong of beslagen tong: oorzaken, symptomen en behandeling

Zwarte tong of beslagen tong: oorzaken, symptomen en behandeling article banner
Delen

Wat is zwarte haartong?

Zwarte haartong is een tijdelijke en onschadelijke aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een overvloed aan bacteriën in de mond. Bepaalde soorten bacteriën vermeerderen zich op de papillen (de kleine uitsteeksels die de tong bedekken) en creëren pigmenten van rode bloedcellen waardoor de tong er zwart uit kan zien. Wanneer het normale slijten van de buitenste laag cellen van de tong wordt belemmerd, worden de papillen groter en kan de tong er 'harig' uitzien.

Oorzaken van zwarte haartong

Niemand weet zeker wat een zwarte haartong veroorzaakt. Maar enkele onderzoeken doen vermoeden dat het veroorzaakt kan worden door een verandering van de normale bacteriën in de mond door het gebruik van antibiotica voor een medische aandoening, of door het gebruik van producten waar bismut in zit.

Andere mogelijke oorzaken van een zwarte haartong zijn roken of het gebruik van andere tabaksproducten, overmatige hoeveelheden koffie of thee drinken en het niet volgen van een regelmatige dagelijkse mondverzorgingsroutine.

Ironisch genoeg werd het hebben van een chronische slechte adem niet geassocieerd met een zwarte haartong, maar kan het gebruik van bepaalde mondspoelingen het risico wel verhogen. Mondspoelingen die adstringerend stoffen (zoals menthol of toverhazelaar) of krachtige oxiderende stoffen als peroxide bevatten, kunnen bij overmatig gebruik het risico op een zwarte haartong verhogen.

Behandelingen voor zwarte haartong

Gelukkig geneest zwarte haartong doorgaans als je deze volgende eenvoudige stappen volgt:

  • Poetsen: Poets je tong twee keer per dag voorzichtig met een tandenborstel als onderdeel van je dagelijkse mondverzorgingsroutine. Wanneer het probleem verholpen is, is het nog steeds een goed idee om je tong te poetsen, zo help je voorkomen dat de zwarte haartong terugkomt.

  • Dubbele spoeling: Gebruik een verdunde oplossing van een deel waterstofperoxide op vijf delen water om je mond te spoelen en spoel daarna nogmaals met gewoon water.

Blijft de verkleuring zichtbaar, ga dan naar je tandarts.