VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Tandenknarsen (bruxisme): symptomen, oorzaken en behandelingen

Tandenknarsen (bruxisme): symptomen, oorzaken en behandelingen article banner
Delen

Wat is bruxisme (tandenknarsen)?

Word je wel eens wakker met een pijnlijke kaak of hoofdpijn, of hoor je een ploppend of klikkend geluid in je kaak bij het openen en sluiten van je mond? Dan kan het zijn dat je tandenknarst tijdens het slapen. Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, hoeft geen serieus gebitsprobleem op te leveren, maar in ernstige gevallen zorgt het voor scheefstand van tanden, wat een tandvleesaandoening kan veroorzaken.

Symptomen van tandenknarsen

Het is belangrijk dat je het aan je tandarts vertelt als je denkt last te hebben van tandenknarsen, zodat hij of zij extra aandacht kan besteden aan het controleren van schade aan het tandglazuur. Veel mensen hebben een milde vorm van bruxisme waar geen speciale behandeling voor nodig is, maar als het knarsen of klemmen ernstig is, kan een tandarts aanraden om 's nachts een bitje te dragen, zodat je gebit beschermd is en verdere schade wordt voorkomen.

Oorzaken van tandenknarsen

Tandenknarsen treedt meestal 's nachts op. Hoewel het vaak wordt gerelateerd aan stress, kan bruxisme ook veroorzaakt worden door slaapstoornissen of mechanische problemen met het gebit, zoals ontbrekende of gebroken tanden of niet goed op elkaar passende tanden. In sommige gevallen wordt tandenknarsen niet veroorzaakt door stress of scheve tanden. Bruxisme kan ook een bijverschijnsel zijn van een neurologische aandoening, zoals de ziekte van Huntington of de ziekte van Parkinson. Bepaalde psychiatrische medicijnen, waaronder antidepressiva, kunnen ook bruxisme veroorzaken.

Behandelingen voor tandenknarsen

Wordt je bruxisme veroorzaakt door een fysiek probleem zoals scheve of gebroken tanden, dan kan je tandarts voorstellen om het probleem op te lossen met een kroon of een beugel, of een andere behandeling voor bruxisme om het tandenknarsen te stoppen. Wordt je bruxisme veroorzaakt door stress, dan is het belangrijk om uit te zoeken wat hiervan de oorzaak is en om manieren te vinden om te relaxen, waaronder fysieke therapie voor de kaken, meditatie en sporten. Voor sommigen helpt een spierverslapper om het tandenknarsen te verminderen.