VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Bescherm je tanden met een gebitsbeschermer of sportbitje

Een sportbitje beschermt je tanden article banner
Delen

Waarvoor dienen gebitsbeschermers?

Gebitsbeschermers, ook wel sportbitjes of mond-/tandbeschermers genoemd, zijn apparaatjes die over de tanden worden gedragen om ze te beschermen tegen schade als iemand tijdens het sporten in zijn gezicht of op zijn hoofd wordt geslagen. Heb je een ouder kind dat aan een contactsport doet, zoals American football, hockey of rugby? Zorg er dan voor dat hij of zij een gebitsbeschermer gebruikt tijdens trainingen en wedstrijden. Een regelmatige routine met een professionele reiniging door een tandarts of mondhygiënist, twee keer per dag poetsen en dagelijks flossen zal ervoor zorgen dat je tieners hun stralende glimlach behouden. Maar het is ook heel belangrijk om die glimlach te beschermen met een gebitsbeschermer.

Sport gebitsbeschermer

Gebitsbeschermers kunnen worden gebruikt voor allerlei sporten, zoals American football, hockey en lacrosse.Gebitsbeschermers zijn gemaakt van een stevig, maar veerkrachtig materiaal en kunnen worden ingedeeld in drie categorieën:

  • Op maat gemaakte gebitsbeschermer. Je kunt een gebitsbeschermer op maat laten maken door je tandheelkundig specialist. Deze gebitsbeschermers zijn comfortabeler, maar ook duurder.

  • "Kook en bijt"-bitje. Dit soort gebitsbeschermer is min of meer op maat gemaakt. Je koopt een voorgevormd plastic vormpje en zorgt voor een goede pasvorm door de gebitsbeschermer een paar minuten in water te laten koken en vervolgens in het warme plastic te bijten.

  • Standaardgebitsbeschermer Een standaard gebitsbeschermer is voorgevormd en kan niet worden afgestemd op een specifieke mond. Het biedt bescherming, maar kan de ademhaling of het spraakvermogen enigszins verstoren omdat het niet perfect past.

Werken gebitsbeschermers?

Het maakt niet uit wat voor gebitsbeschermer je actieve tiener kiest, als hij of zij er maar eentje gebruikt. Uit impact-onderzoeken is gebleken dat de tanden van iemand die een gebitsbeschermer van een van de verschillende materialen draagt, aanzienlijk beter beschermd zijn dan die van iemand die geen gebitsbeschermer draagt. Uit één onderzoek kwam naar voren dat het risico van letsel aan het gezicht en de mond 1,6 tot 1,9 keer hoger was voor sporters die geen gebitsbeschermer droegen.