VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Wat veroorzaakt een bittere of slechte smaak in je mond en hoe kom je er vanaf?

Bittere smaak in mond article banner
Delen

Een vieze smaak in je mond is iets wat we allemaal zo nu en dan hebben. Als het niet heel ernstig is, kan tanden poetsen of spoelen met mondwater je helpen af te komen van de vieze of bittere smaak in je mond.

Een vieze smaak in je mond kan ook meerdere dagen aanhouden, of zelfs weken. Als dat gebeurt, is de oorzaak waarschijnlijk iets anders dan iets wat je hebt gegeten of gedronken.

Als een onprettige smaak in je mond ertoe leidt dat je minder eet of bepaalde voedingsmiddelen mijdt, kan dit er ook toe leiden dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De smaak kan variëren en je kunt bijvoorbeeld een metaalachtige smaak in je mond hebben, of een andere smaak.

Om je mond en je gebit gezond te houden, moet je ervoor zorgen dat bacteriën die zich opbouwen als je eet en drink regelmatig worden verwijderd door te poetsen, te flossen en te spoelen met mondwater.

Als je dat niet doet, kan dit leiden tot een vieze smaak in je mond, en het is één van de belangrijkste redenen dat je ook de moeilijk bereikbare gebieden in je mond poetst, bijvoorbeeld tussen je kiezen en rond je verstandskiezen. Het is ook belangrijk dat je je tong reinigt. Je symptomen kunnen je tandarts helpen te bepalen wat de slechte smaak in je mond kan veroorzaken. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken en behandelingen van een vieze smaak in je mond.

Wat veroorzaakt een vieze smaak in de mond?

Als je last hebt van een vieze smaak in je mond, ben je waarschijnlijk benieuwd waar dat vandaan komt. De oorzaken van een vieze smaak kunnen variëren, maar dit zijn enkele van de meest voorkomende.

1. Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen

Een onprettige smaak in je mond kan een teken zijn van verschillende gebitsproblemen. Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen. In de groeven van je tong kunnen bacteriën en voedselrestjes blijven zitten. Het schrapen van je tong is een effectieve manier om hem schoon te houden.

2. Droge mond

Te weinig speeksel kan ook bijdragen aan een vieze smaak in je mond, omdat je speeksel voedingsstoffen bevat en werkt als een natuurlijke buffer. Het helpt ook voedselrestjes en bacteriën te verwijderen nadat je iets hebt gegeten. Sommige geneesmiddelen, aandoeningen zoals diabetes, behandelingen tegen kanker, roken, een verstopte neus en ouder worden kunnen echter leiden tot een droge mond, waardoor de bufferwerking van het speeksel minder wordt.

3. Spruw

Een schimmelinfectie in de mond, ook wel bekend als spruw, is een andere reden waarom je misschien een bittere smaak hebt in je mond. Als je witte bobbeltjes en roodheid ziet, moeite hebt met slikken en last hebt van een droge mond, zou je een afspraak moeten maken met je tandarts, omdat dit allemaal symptomen zijn van spruw. Deze aandoening komt het meeste voor bij baby's en bejaarden, of bij mensen met een verminderde weerstand.

4. Luchtweginfecties of virussen

Virusinfecties zijn ook een veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak in je mond. Als je last hebt van een metaalsmaak in je mond en misselijkheid, kunnen dit de eerste tekenen zijn van Hepatitis B en de bijbehorende leverproblemen. Vraag in dit geval altijd een arts om advies. Ook kan een virusinfectie zoals tonsillitis of de griep zorgen voor een onprettige smaak, die kan worden vergezeld door een verstopte neus of oorpijn.

5. Hormonale veranderingen

Veel vrouwen melden een metaalachtige of bittere smaak in de mond in het eerste trimester van hun zwangerschap of wanneer ze in de menopauze komen. Deze aandoen heeft de medische naam dysgeusie en kan worden veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels. Met name schommelende oestrogeenspiegels kunnen zorgen voor een metaalsmaak in je mond.

6. Voedingssupplementen

Als je supplementen gebruikt voor een vitaminetekort en een metaalsmaak in je mond hebt, kan dat verband met elkaar houden als het supplement calcium, koper, ijzer, vitamine D of zink bevat, of als je een multivitamine of zwangerschapsvitamine gebruikt. Als dit het geval is, bespreek dit dan met je dokter of tandarts, zij kunnen je adviseren wat je kunt doen aan de vieze smaak in je mond.

7. Chemotherapie en bestraling

Als je wordt behandeld tegen kanker en je hebt een zoutige of metaalachtige smaak in je mond, is dit een bekende bijwerking van chemotherapie en bestraling. Spreek met je arts voor hulp hierbij.

8. Geneesmiddelen

Het gebruik van antibiotica kan ook gevolgen hebben voor je smaak. Als je hier last van hebt en je wilt weten hoe je van de vieze smaak door antibiotica afkomt, wordt aanbevolen een tongreiniger te gebruiken of te spoelen met water met een eetlepel zout.

Hoe kom je van een bittere smaak in je mond af

De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen. Zoals hierboven al werd aangegeven kun je, als je een vieze smaak in je mond hebt door antibiotica, spoelen met water en een eetlepel zout of een tongreiniger gebruiken.

Naast deze preventieve maatregelen kan een diepe reiniging van je mond door een tandarts ook helpen bij een bittere smaak in je mond. Als deze behandelingen de slechte smaak in je mond niet oplossen, kan een dokter of tandarts opties of medicijnen voorstellen die je mond helpen meer speeksel te produceren.

Sources:

https://www.healthline.com/health/bad-taste-in-mouth

https://www.medicinenet.com/bad_taste_in_the_mouth/symptoms.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321438