VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Spruw: symptomen, oorzaken en behandeling

Spruw: symptomen, oorzaken en behandeling article banner
Delen

Wat is spruw?

Spruw, ook wel orale candidiasis genoemd, is een aandoening die optreedt door de opbouw van een schimmel (Candida albicans) in de mondslijmvliezen. Iedereen kan last krijgen van spruw, maar baby's, jonge kinderen, ouderen, en mensen met een verzwakt immuunsysteem door een ziekte zoals HIV zijn het meest vatbaar.

Symptomen van spruw?

Wonden veroorzaakt door Candida kunnen een vroeg teken zijn van een Hiv-infectie. Het belangrijkste symptoom van spruw zijn de crèmekleurige wonden in de mond, meestal op de tong of de binnenkant van de kaken. Spruw kan zich verspreiden naar het verhemelte en het tandvlees, waar het symptomen als roodheid en irritatie kan veroorzaken. In sommige gevallen verschijnen de wonden op het gehemelte of achter in de keel. Spruw kan soms ook verward worden met leukoplakie. Maar leukoplakie wordt veroorzaakt door chronische irritatie door ruwe tandranden, vullingen of kronen, niet door een organisme. Wonden door leukoplakie ontstaan ook na verloop van tijd, terwijl spruw meestal plotseling ontstaat.

Oorzaken van spruw

Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw. Gezonde volwassenen en kinderen herstellen vaak vrij snel van de infectie, zeker als ze een volledige mondverzorgingsroutine van tweemaal daags tandenpoetsen en dagelijks juist flossen volgen. Maak een afspraak bij je tandarts als je last hebt van verwondingen op de tong of in de mond om na te gaan wat de oorzaak van het probleem is en een behandeling te plannen. Het doel tijdens de behandeling van spruw is het stoppen van de verspreiding van de infectie.

Behandeling van spruw

Heb je last van spruw, houd dan het volgende in gedachten:

  • Volg nauwgezet een mondverzorgingsroutine om spruw te voorkomen. Probeer om yoghurt met levende actieve culturen in je dieet op te nemen, zeker als je antibiotica gebruikt of een chronische ziekte hebt.

  • Gebruik vaker een nieuwe tandenborstel. Gebruik vaker dan de aanbevolen elke drie maanden een nieuwe tandenborstel. Na het verdwijnen van spruw kan je je tandenborstel drie maanden gebruiken, of tot hij versleten is.

  • Kies een floss. Als je last hebt van spruw kan je, zolang je de juiste flostechniek gebruikt, elk type floss of flosdraad gebruiken als onderdeel van je mondverzorgingsroutine. Een elektrische flosser werkt ook prima.

  • Spruw komt vaak voor bij kinderen en peuters omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Als je witte wondjes in de mond van je kind of peuter ontdekt, ga dan naar je huisarts of tandarts. Behalve de juiste mondhygiëne hebben gezonde peuters meestal geen echte behandeling nodig. Gezonde kinderen en volwassenen kunnen ongezoete yoghurt met acidophilus aan bepaalde maaltijden en snacks toevoegen.

  • Acidophilus is een gezonde bacterie die kan helpen om spruw te genezen door de balans tussen de bacteriën in het lichaam te helpen herstellen. Je huisarts of tandarts kan ook een korte kuur met medicijnen tegen schimmels voorschrijven om de infectie te helpen bestrijden. Bij moeders die borstvoeding geven kan de huisarts een crème aanraden voor de tepels om zo een baby met een infectie te helpen genezen.

Spruw bij baby's en pasgeborenen

Moeders die borstvoeding geven dienen vooral de eerste twee weken goed op tekenen van spruw te letten, want in deze periode komt deze aandoening vaak voor. Een kind met spruw kan erg lastig zijn en geen zin hebben in voedsel. Ouders doen er goed aan om de mond van hun baby te controleren op tekenen van wondjes. Tevens kan een baby met spruw dit terug overdragen op de moeder.

Moeders van pasgeborenen dienen goed op de volgende tekenen te letten:

  • Pijn aan de borsten of tepels tijdens het geven van borstvoeding.

  • Een stekende pijn diep in de borst tijdens de periode dat er geen borstvoeding wordt gegeven.

  • Erg rode of gevoelige tepels.

  • Schilferige huid rond de tepels.

Gezonde baby's en kinderen hebben wellicht geen behandeling nodig, de wondjes gaan dan vanzelf weg. Soms kan het toevoegen van yoghurt aan je dieet of dat van je kind helpen om de bacteriële onbalans veroorzaakt door de overvloedig aanwezige spruw te herstellen.

Hoe wordt spruw vastgesteld?

De meeste artsen en tandartsen stellen spruw vast door naar de wonden te kijken. Maar als jij, je arts of tandarts vermoeden dat er een onderliggende medische oorzaak is voor het probleem, is het belangrijk om je te laten onderzoeken en je bloed te laten testen om de oorzaak te achterhalen. Ben je nog herstellende van spruw, beperk dan je consumptie van brood met gist, bier en wijn, want de gist in deze producten bevordert de groei van candida.