VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Wat veroorzaakt een metaalachtige smaak in je mond en hoe kom je er vanaf?

Zorg voor goede mondhygiëne en voorkom metaalachtige smaak in mond article banner
Delen

Een metaalsmaak in je mond. Heb je een metaalachtige smaak in je mond? Behalve als je net aan een munt hebt gelikt, kan dit een vreemde ervaring zijn. Dit komt echter vaker voor dan je denkt en er zijn meerdere mogelijke redenen voor deze onprettige metaalachtige smaak in je mond.

Parageusie (ook wel bekend als dysgeusie) is de medische term voor een verstoring van je smaak of reuk. Het kan ervoor zorgen dat de smaak in je mond metaalachtig, bitter, zout of vies is – en het kan plotseling optreden, of geleidelijk ontstaan over een langere periode.

Oorzaken van een metaalsmaak in je mond

Parageusie en de bijbehorende metaalsmaak in je mond kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van slechte mondhygiëne, tot bijwerkingen van medicijnen of zwangerschap.

We onderzoeken de mogelijke oorzaken voor een vreemde smaak zoals metaal in je mond, alsmede de opties voor preventie en behandeling.

1. Metaalsmaak in je mond tijdens de zwangerschap

In het begin van een zwangerschap kun je een metaalachtige smaak hebben in je mond, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een veranderende hormoonbalans. Naast de metaalsmaak, kan dit ook betekenen dat sommige voedingsmiddelen waar je normaal gesproken dol op bent zeer onprettig smaken en dat andere gerechten die je niet lekker vindt plotseling verrukkelijk zijn!

Deze metaalsmaak in je mond tijdens de zwangerschap komt vaak voor en is tijdelijk. Normaal gesproken verdwijnt het weer na de bevalling. Je kunt de effecten van een metaalsmaak in je mond wanneer je zwanger bent minimaliseren met een pepermuntje of een waterijsje en door een poosje geen metalen bestek te gebruiken.

2. Metaalsmaak in je mond door medicijnen

Verschillende geneesmiddelen kunnen uiteenlopende bijwerkingen hebben, wat de reden kan zijn voor een aanhoudende metaalachtige smaak. Normaal gesproken verdwijnt deze smaak weer wanneer je met de medicijnen stopt – als je echter permanent medicijnen moet gebruiken, kun je met je arts overleggen over alternatieven.

Als je je dus afvraagt wat de oorzaak kan zijn van de metaalsmaak, kan blijken dat dit van sommige medicijnen komt:

  • Antibiotica of medicijnen voor jicht of suikerziekte

Verschillende soorten antibiotica en medicijnen voor jicht of diabetes zoals allopurinol kunnen een metaalsmaak in je mond veroorzaken. Dit komt omdat de medicijnen gedeeltelijk via het speeksel in de mond wordt geabsorbeerd, wat zorgt voor een metaalachtige nasmaak.

  • Vitamines

Als je vitaminesupplementen gebruikt met zink, koper, ijzer of chroom, kan dit ook leiden tot een metaalachtige smaak. Overleg met je arts over de correcte dosis die je in zou moeten nemen.

  • Antidepressiva en andere medicijnen met lithium

Een bijwerking van antidepressiva met lithium is dat ze je smaakpapillen kunnen afsluiten. Dit kan een droge mond of een metaalachtige smaak veroorzaken.

3. Andere oorzaken van een metaalsmaak

  • Vitaminetekort

Een vitaminetekort is één van de mogelijke redenen voor een metaalsmaak in je mond. Een ernstig tekort aan vitamine B-12 kan het centrale zenuwstelsel aantasten, waardoor de manier waarop je smaak waarneemt verandert en je een vreemde metaalsmaak kunt hebben.

  • Slechte mondhygiëne

We vergeten allemaal wel eens onze tanden te poetsen, of goed te poetsen, ernstige verwaarlozing van onze mondhygiëne kan echter resulteren in tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Als dit niet wordt behandeld, kunnen tandvleesaandoeningen zich ontwikkelen tot een ‘loopgraafmond’, wat een metaalachtige smaak, vermoeidheid, bloedingen en zweren op het tandvlees veroorzaakt.

  • Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (CZS)

Een hoofdwond, een hartinfarct of aangezichtsverlamming van Bell kunnen het centrale zenuwstelsel aantasten en kunnen resulteren in een metaalsmaak in de mond, hoofdpijn en vermoeidheid.

  • Voedselallergieën en roken

Het roken van sigaretten kan het smaakproces verstoren, met een metaalachtige smaak als gevolg. Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen het natuurlijke afweersysteem van het lichaam activeren, waardoor histamine wordt aangemaakt dat in het bloed terechtkomt en een metaalsmaak kan veroorzaken.

  • Blootstelling aan chemicaliën

Als je chemicaliën inademt met hoge concentraties kwik of lood kan dit leiden tot een metaalachtige smaak, misselijkheid, huidirritatie en problemen met je zenuwstelsel of ademhaling.

Een metaalsmaak in je mond:

Preventie en behandeling

De behandeling voor een metaalsmaak hangt af van de oorzaak. Je kunt dus het beste met je arts overleggen over een effectieve oplossing. Één van de mogelijke oplossingen is het aanpassen van de dosering van je medicijnen.

Je kunt van de metaalsmaak afkomen met pepermuntjes of kauwgom of door metalen bestek te vermijden, niet te roken of door te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen die de metaalsmaak na het eten verminderen.

Een strikte gebitsverzorgingsroutine kan je ook helpen van de metaalachtige smaak af te komen en om de ontwikkeling van aandoeningen die dit veroorzaken te voorkomen.

Mogelijkheden zijn te poetsen met een antibacteriële tandpasta, regelmatig te flossen om voedselrestjes te verwijderen, je tong te schrapen en het gebruik van een mild antibacterieel mondwater om je adem te verfrissen en tandplak te doden.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond?

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.

Is een metaalsmaak een symptoom van ketose?

Ketose, of ‘keto-adem’ kan worden onderkend door een metaalsmaak die niet verdwijnt, ondanks goede gebitsverzorging. De oorzaak van een keto-adem is systemisch en kan alleen worden opgelost door veranderingen in je dieet.

Hoe kom ik van de metaalsmaak in mijn mond af?

Volg een gezonde gebitsverzorgingsroutine, vermijd het gebruik van metalen bestek en stop met roken. Experimenteer daarnaast met verschillende voedingsmiddelen zoals kruiden en specerijen, om te kijken of je van de metaalsmaak af kunt komen.

Sources:

https://www.healthline.com/health/metallic-taste-in-mouth 

https://www.webmd.com/oral-health/metallic-taste-mouth 

https://www.nhs.uk/conditions/metallic-taste/