VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Pericoronitis: behandeling en symptomen

Verstandskies: symptomen en behandeling van pericoronitis article banner
Delen

Wat is tanderuptie?

Een gedeeltelijk doorgebroken tand is een tand die niet volledig tevoorschijn is gekomen uit het tandvlees. Gedeeltelijk doorgebroken tanden zijn erg lastig schoon te maken en zijn vatbaar voor tandvleesontsteking. Voornamelijk als de verstandskiezen van de bovenkaak eerder tevoorschijn komen dan die in de onderkaak, kan het zijn dat de bovenste tanden op de getroffen tanden bijten, wat irritatie en een verhoogde kans op infectie kan veroorzaken.

Symptomen van pericoronitis

Wanneer een tandvleesontsteking optreedt in het gebied rond gedeeltelijk doorgebroken tanden, noemen we dat pericoronitis Dit is het meest gangbaar bij verstandskiezen, die hier vaak door getroffen worden en zich vaak slechts vlak boven de tandvleesrand bevinden.

Behandelingen van pericoronitis

Heb je last van pericoronitis dan kan de tandarts beginnen met het schoonmaken van het gebied rond de betreffende tand. Daarna kan een röntgenfoto genomen worden om te zien of de tand nog door zal breken. Als de gevolgen voor de tand blijvend lijken, zal de tandarts waarschijnlijk adviseren om zowel de bovenste als onderste verstandskiezen te verwijderen. Soms worden beide kiezen tijdens dezelfde afspraak verwijderd, maar sommige tandartsen adviseren dit tijdens aparte afspraken te doen. In het algemeen is het een goed idee om zowel de bovenste als de onderste verstandskiezen te verwijderen als de gevolgen voor een van de kiezen blijvend lijken, en als je een verhoogd risico op een tandvleesontsteking door scheefstand wilt voorkomen.