Hoe zorg je voor de tanden van je baby

Hoe zorg je voor de tanden van je baby article banner
Delen

Ook al zullen de melktanden uiteindelijk uitvallen, het schoonhouden van de melktanden van je baby is de sleutel tot een gezond volwassen gebit. Als ouder kun je veel vragen hebben over hoe je de tanden van je baby moet verzorgen, zoals wanneer of hoe je tanden moet poetsen, of hoe je moet poetsen als ze niet meewerken.

Waarom tandenpoetsen belangrijk is voor baby's

Het poetsen van melktanden is om vele redenen belangrijk. Melktanden zijn belangrijk voor het vrijhouden van ruimte voor volwassen tanden en spelen een belangrijke rol in hoe kinderen leren kauwen, lachen en praten. Het is belangrijk om deze gezonde mondverzorgingsgewoontes vroegtijdig aan te leren om tandbederf bij zowel melk- als volwassen tanden te voorkomen.

Als de melktanden door tandbederf moeten worden verwijderd, kan dit ertoe leiden dat andere melktanden gaan bewegen, waardoor er minder ruimte is voor volwassen tanden. Als slechte gewoonten op het gebied van mondhygiëne blijven bestaan, is het veel waarschijnlijker dat volwassen tanden ook aangetast zullen worden door tandbederf.

Tips voor het poetsen van melktanden

Je moet beginnen met poetsen zodra het eerste tandje van je baby doorkomt. Je kunt echter voor hun mondhygiëne zorgen voordat het eerste tandje doorkomt. Er zijn stadia waarin de melktanden verschijnen in de mond en verschillende manieren waarop je ze moet reinigen. Pasgeborenen: Maak na de voeding het tandvlees van je baby voorzichtig schoon met een zachte, vochtige doek of een zachte rubberen of siliconen vingerborstel. Gebruik voorlopig alleen water in plaats van tandpasta.

4-6 maanden: Zodra de eerste tanden beginnen door te komen, schakel je over op een borstel met zachte haren. Bevochtig hem met water en gebruik een beetje fluoride tandpasta, met maximum 500ppm fluoride. Maak cirkelvormige bewegingen, net als bij je eigen tanden. Zorg ervoor dat je baby geen tandpasta inslikt. De baby kan de tandpasta waarschijnlijk niet uitspugen. Dus veeg na het poetsen het teveel aan tandpasta weg. Hierdoor kan fluoride in de mond blijven en de tanden beschermen.

6-24 maanden: Blijf een borstel gebruiken met zachte haren, bevochtigd met water. Poets alle oppervlakken gedurende 2 minuten, tweemaal per dag, één keer 's avonds en één keer op een ander moment tijdens de dag. De baby kan de tandpasta waarschijnlijk niet uitspugen. Dus veeg na het poetsen het teveel aan tandpasta weg.

Tips om het tandenpoetsen gemakkelijker te maken

Als je baby tijdens het poetsen niet wil meewerken, zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

  • Pasgeborenen en jonge baby 's kunnen tandenpoetsen onprettig vinden, dus wees voorzichtig.

  • Het kan handig zijn om een liedje te zingen of om ze op te vrolijken, wat baby's kan kalmeren en peuters kan helpen.

  • Blijf praten en stel je baby gerust tijdens het tandenpoetsen.

  • Sommige baby's verzetten zich meer dan anderen. Dat is heel normaal. Er zijn verschillende manieren om bewegelijke hoofdjes, armen en benen vast te houden.

  • Als je baby zijn hoofd wegdraait, kan het handig zijn om het voorhoofd van je baby lichtjes met je hand vast te houden om te voorkomen dat ze bewegen en je gemakkelijke toegang tot hun mond geven.

  • Je kunt ook je baby zijn eigen tandenborstel laat kiezen, wat ze enthousiast kan maken over tandenpoetsen; Oral-B®-tandenborstels hebben veel ontwerpen met populaire Disney®- en Pixar®-karakters.