VOORWAARDEN - GAATJES EN TANDBEDERF

Is er een oplossing tegen tandbederf?

Delen

Tandbederf is al jaren een van de meest voorkomende problemen waar mensen mee te maken hebben. Tandbederf, ook wel 'gaatjes' genoemd, teistert monden over de hele wereld. Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken. Hoewel de enige behandeling voor tandbederf een professionele tandheelkundige behandeling is, zijn er dingen die je kunt doen om gaatjes te voorkomen. Laten we eerst eens kijken naar wat tandbederf eigenlijk is.

Wat is tandbederf?

Voedsel en bacteriën kunnen tandbederf veroorzaken. In je mond vormt zich altijd tandplak. Deze kleverige substantie hecht zich aan je tandvlees en tanden en bevat bacteriën die dol zijn op de suikers uit het voedsel dat we eten. Als bacteriën zich daarmee voeden, produceren ze zuur. En dat zuur kan nog lang nadat je klaar bent met eten een aanval op je tanden plegen. Als het lang genoeg de kans krijgt, kan het zelfs je tandglazuur beginnen te vernietigen. Als tandbederf niet behandeld wordt, kan het zich door je hele tand en alle lagen werken. 

Het kan zijn dat je pas pijn of gevoeligheid ervaart als het bederf door je tandglazuur gaat en in het tandbeen terecht komt, wat zorgt voor irritatie bij hete of koude etenswaren of drankjes. 

Er zijn meer factoren en gedragingen die ervoor kunnen zorgen dat je sneller last hebt van tandbederf. 

De allerbelangrijkste factor is het niet poetsen van je tanden. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met fluoridetandpasta en flos regelmatig. Maak afspraken bij je tandarts of mondhygiënist voor regelmatige reinigingen en controles om gaatjes voor te blijven. Het soort eten dat je eet is ook van belang. Als je suikerrijk voedsel eet, dan geef je bacteriën in je mond meer om van te genieten. Je hebt het misschien al eerder gehoord, maar probeer snoep, frisdrank, sap en koekjes te vermijden. Beperk het aantal snacks dat je tussen maaltijden in eet; als je meer suikerrijk voedsel eet, dan is de kans op tandbederf groter.

Een andere factor is het droge mondsyndroom, waarbij je niet genoeg speeksel in je mond hebt. Speeksel vormt een natuurlijke bescherming voor je mond en spoelt eten en schadelijke suikers weg van je tanden. Als je tandpasta met fluoride opneemt in je mondverzorgingsroutine, dan geef je je tanden een betere bescherming tegen zuren. Naast tandpasta zijn er ook veel soorten mondspoelingen die fluoride bevatten.  

Hoe ontstaat een gaatje?

Als je vaak suikerrijke drankjes of voedingsmiddelen consumeert, worden je tanden regelmatig blootgesteld aan zuur en kan een gaatje ontstaan. Als zuren je tanden doorlopend aanvallen, dan kan dit op gegeven moment leiden tot demineralisatie van je tandglazuur. Herstelbare witte vlekjes op je tanden betekenen dat je wat mineralen kwijt bent en dat is een teken dat je last kunt krijgen van tandbederf.

Hoe voorkom je dat tandbederf erger wordt?

Tandbederf is niet te genezen, maar met een goede mondverzorgingsroutine kun je proberen het vroegtijdig te stoppen.  Denk hierbij ook aan het kopen van een Oral-B elektrische tandenborstel, die helpt bij het beter verwijderen van tandplak en het voorkomen van gaatjes.  Het is ook belangrijk om er bewust van te zijn dat glazuur zichzelf kan repareren met de mineralen uit het speeksel. Dit wordt daarnaast geholpen door bronnen van fluoride, als tandpasta. Bekijk voor meer informatie deze handleiding over tandbederf of lees dit artikel over het voorkomen van gaatjes om tandbederf te stoppen.

Tandbederf behandelen of genezen

Hoewel er geen echt geneesmiddel is voor tandbederf, zijn er wel behandelmogelijkheden. Het kan zijn dat een tandarts het bedorven deel van de tand eruit moet boren en dit op moet vullen met een vulling. Als een tand in slechte staat verkeert, dan kan een tandarts nodig zijn om de zeer beschadigde tandstructuur te verwijderen en te vervangen door een kroon. De kroon wordt geplaatst over wat er van de tand is overgebleven. Als het zo ernstig is dat de tandzenuwen dood zijn, dan kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Dit gaat gepaard met het verwijderen van zenuwen en weefsel langs de bedorven tand en het plaatsen van een kroon.

Voorkom tandbederf en zorg dat je kunt blijven lachen!