LEVENSFASES - JONGE KINDEREN

Melktanden: Wanneer Komen ze door en Wanneer Wisselen ze

Melktanden: Wanneer Komen ze door en Wanneer Wisselen ze article banner
Delen

Een groot deel van de ontwikkeling van je baby is wanneer de melktanden voor het eerst doorbreken; je kunt niet anders dan gelukkig worden door de nieuwe glimlach van je baby. Het betekent ook dat je moet beginnen met het verzorgen van de tanden van je baby. Omdat goede mondverzorging begint bij de eerste tand.

Wanneer komen de melktanden door?

Melktanden verschijnen voor het eerst (of 'breken door') na vier tot acht maanden, en ze hebben dagelijkse verzorging nodig om gezond te blijven. Melktanden dienen vitale doeleinden in de gezondheid van de mond van een kind. Ze helpen de kaak op zijn plaats te houden terwijl volwassen tanden onder het tandvlees blijven groeien. Ze creëren ook openingen voor de volwassen tanden. En ze zijn belangrijk voor hoe een kind leert kauwen, lachen en spreken. Dit betekent dat het niet verzorgen van melktanden een verregaand effect kan hebben op hun mond- en algehele gezondheid, zowel als kind als volwassene.

Normaal gesproken zitten alle 20 melktanden met 3 jaar op hun plaats. Elke baby groeit echter in zijn eigen tempo. Als je je zorgen maakt over wanneer de tanden van je baby doorbreken, bespreek dit dan met je tandarts.

Wat moet je doen als de melktanden doorbreken?

Het kan zijn dat je baby vaker huilt en chagrijniger is. Dat komt omdat het tandvlees pijnlijk en gevoelig kan worden als de tanden doorbreken. Deze typische symptomen bij het tandjes krijgen, kunnen eenvoudig worden verlicht door met een schone vinger, een nat gaasje over het tandvlees te wrijven of een koele bijtring te geven.

Het is ook tijd om te gaan poetsen. Tandbederf kan beginnen zodra de tanden doorbreken. Voor de veiligheid moet het poetsen tot 24 maanden worden uitgevoerd door een ouder of verzorger. Daarna kan je kind “helpen” bij het poetsen. Het wordt echter sterk aanbevolen dat een volwassene tot de leeftijd van 7 jaar de tanden van het kind blijft poetsen.

Maak tweemaal daags poetsen deel van de routine van je baby zodra de tanden doorbreken. Eén keer moet het laatste zijn wat je doet voor het slapen gaan. Poetsen met een klein beetje fluoridetandpasta, zoals de Oral-B Baby 0-2 Winnie de Poeh-tandpasta, op een kindertandenborstel met zachte borstelharen, zoals de Oral-B Baby 0-2 Winnie de Poeh-tandenborstel, werkt goed. Je baby kan de tandpasta waarschijnlijk niet uitspugen als je klaar bent, dus veeg het overschot gewoon weg. Doorslikken van tandpasta kan maagklachten of diarree veroorzaken. Het kan ook leiden tot fluorose, dit betekent dat te veel fluoride in het lichaam witte vlekken op melktanden kunnen veroorzaken.

Vanaf 3 jaar kan een elektrische tandenborstel worden gebruikt, bijvoorbeeld de Oral-B 3+ elektrische tandenborstel (verkrijgbaar met Disney and Pixar-personages). Het poetsen moet door een ouder worden gedaan.

Wanneer moet je kind naar de tandarts?

Je baby moet voor zijn eerste verjaardag naar een tandarts. Je baby kan al naar de tandarts zodra de eerste tand doorkomt. Dit houdt niet alleen de mond van je kind gezond en is de start van goede gewoontes, maar het je kunt ook advies krijgen als je dat nodig hebt.

Je kunt je voorbereiden op hun eerste tandartsbezoek door met je kind te praten over wat er zal gebeuren en hen te laten weten dat het een positieve ervaring zal zijn. Lees boeken of bekijk kindvriendelijke video's over tandartsen. Moedig ze aan om te oefenen met het wijd openen van hun mond voor de tandarts. Bij het eerste bezoek zal je tandarts waarschijnlijk vragen zelf in de stoel te gaan zitten terwijl je je kind op schoot houdt. Een tandarts controleert hoe de tanden en kaak van je kind zich ontwikkelen, controleert op bederf en maakt daarna de tanden schoon

Hoe houd je het melkgebit gezond?

Naast het tweemaal daags poetsen van de tanden van je baby en het regelmatig bezoeken van een tandarts, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het dieet van je kind weinig suiker bevat. Net als bij volwassen tanden kan te veel suiker leiden tot tandplak en tandbederf. Het is een goed idee om ze vooral melk of water te laten drinken, omdat smoothies, sappen en frisdranken een zeer hoog suikergehalte hebben. Probeer suikerhoudende drankjes of snacks tot voor het slapengaan te beperken of ze helemaal te vermijden. En leg je baby niet in bed met een flesje met een suikerhoudende drank. Geef ze 's nachts alleen water.