Duimen afleren en de gevolgen van duimzuigen

Duimen afleren en de gevolgen van duimzuigen article banner
Delen

Veel kinderen zuigen op hun duim, lip of vinger om tot rust te komen of in slaap te vallen.

Wanneer houden kinderen op met duimen?

De meeste kinderen groeien tussen hun 2e en 4e levensjaar over het duimen heen. Dat is ook het moment dat de eerste melktandjes uitvallen en de permanente tanden doorkomen. Maar het is belangrijk dat je kind niet meer duimt wanneer de permanente tanden doorkomen, zodat de tanden niet scheef gaan staan en de mond zich goed kan ontwikkelen.

Is duimen slecht?

Hoe groot de kans op toekomstige gebitsproblemen is, hangt een beetje af van de intensiteit waarmee je kind op zijn of haar duim zuigt. Bij een kind dat agressief op de duim zuigt, is de kans groter dat de tanden beschadigd raken dan bij een kind dat de vinger passief in zijn mond stopt.

Duimen afleren

Het zuigen op een duim, vinger of lip is altijd een slechte eigenschap die moet worden afgeleerd. Dat is niet altijd even makkelijk, maar het kan wel. Probeer deze tips eens:

  • Kies een moment dat ze het goed doen. Kies een moment waarop je kind niet duimt om complimentjes te geven in plaats van hem of haar te berispen wanneer er wel wordt geduimd.

  • Zorg voor kalmte en comfort. Veel kinderen duimen wanneer ze nerveus zijn. Probeer erachter te komen waarom je kind nerveus is en daardoor mogelijk duimt, en doe hier iets aan.

  • Vraag hen om hulp. Vraag oudere kinderen te helpen methodes te ontwikkelen om de gewoonte af te leren. Veel oudere kinderen duimen bijvoorbeeld vaak alleen 'nachts. Probeer een sok over de hand te doen of twee vingers aan elkaar te plakken met sporttape.

  • Vraag de tandarts om hulp. Vraag je tandarts het kind te helpen en aan te moedigen om niet meer op de duim of vinger te zuigen.