LEVENSFASES - KINDEREN

Hoe voorkom je gaatjes met de juiste voeding?

Hoe voorkom je gaatjes met de juiste voeding? article banner
Delen

De beste voeding voor de tanden van je kind

Naast het regelmatig poetsen met fluoride tandpasta spelen het eten en drinken dat je kind consumeert een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde mond. Buiten het algemeen bekende advies om suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te vermijden, zijn de voedingsmiddelen die veilig zijn voor tanden minder bekend. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van de beste voedingsmiddelen voor de tanden van je kind, evenals sommige voedingsmiddelen die je alleen als traktatie en maximaal één of twee keer per week mag geven.

Waarom het dieet van je kind belangrijk is

Een dieet dat voldoende en gevarieerde voedingsstoffen biedt, helpt niet alleen de tanden en het tandvlees goed te laten groeien, maar vermindert ook het risico op tandbederf. Door al in een vroeg stadium gezonde gewoonten aan te leren, kunnen eerst de melktanden en daarna de volwassen tanden worden beschermd als ze doorkomen.

Welke voedingsmiddelen en dranken zijn het beste

Veel babyvoeding en dranken bevatten opvallend veel suiker. In feite zit er in elk voedingsmiddel wel suiker. Tussen de maaltijden door hebben tanden tijd nodig om te herstellen. Probeer suikerhoudende voedingsmiddelen en drankjes alleen tijdens maaltijden te geven en niet voor het slapengaan. In de regel zijn melk en water de enige echt veilige drankjes voor melktandjes. Geef voor gezonde tanden voedingsmiddelen die eiwitten bevatten, vitamine A, C en D, foliumzuur, calcium en mineralen. Deze voedingsstoffen helpen het glazuur te versterken en zorgen voor de gezondheid van het tandvlees.

De hierboven vermelde voedingsmiddelen zijn slechts een paar opties die veiliger zijn voor tanden. Een evenwichtige voeding geeft je kind de meeste vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft voor een gezonde mond. Als je vragen hebt, kun je gaan praten met de tandarts of de arts van je kind.

Speciale overwegingen voor baby 's en peuters

Er zijn veel dingen waar je rekening mee kunt houden, afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Baby's (0-2)

 • Geef alleen melk en water als drankjes.

 • Geef je baby vanaf zes maanden een drinkbeker met vrije doorstroming en stop de flesvoeding volledig met 12 maanden.

 • Probeer suikerhoudend voedsel te beperken tot etenstijd alleen en geef geen suikerhoudend voedsel en drankjes voor het slapengaan. Als je je baby 's nachts een fles moet geven, geef ze dan alleen water. Als ze op dit moment melk drinken, kun je dit gedurende een paar weken verdunnen met water, zodat ze uiteindelijk alleen maar water drinken.

 • Controleer de etiketten van babyvoeding om er zeker van te zijn dat er geen suiker is toegevoegd. Toegevoegde suiker komt in vele vormen, waaronder honing, melasse, maïssuiker, ahornsiroop, agavesiroop, dextrose, fructose, glucose, sucrose high-fructose glucosestroop, en nog veel meer.

 • Veilige tussendoortjes mogen geen suiker bevatten. Probeer vers fruit, groenten, soepstengels, kaas en yoghurt.

 • Vermijd zoveel mogelijk koolzuurhoudende dranken, frisdranken, sap en met suiker gezoete aanmaakdrankjes. In feite heeft geen van deze producten enige gezondheidswaarde in de dagelijkse voeding van een kind. Zoete dranken kunnen leiden tot tandbederf; en baby's die suikerhoudende dranken proeven, hebben vaak moeite om over te gaan op gezondere opties. Melk en water zijn het beste.

 • Maak je geen zorgen als momenten van "slecht eten" af en toe voorkomen Als je kunt, beperk dan het geven van zoete voedingsmiddelen tot maaltijden, omdat dit de schade aan hun tanden zal verminderen.

 • Geef geen suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken voor het slapengaan en zorg ervoor dat je het tandvlees van je baby schoonveegt of de tanden poets voor het slapengaan. Als je je baby 's nachts een fles moet geven, geef ze dan alleen water.

 • Verder advies is verkrijgbaar bij je consultatiebureau, tandheelkundig team of andere professionals in de gezondheidszorg.

Peuters (3-5)

 • Stel een voedselschema samen met je peuter. Streef naar drie maaltijden en twee veilige snacks per dag. Deze twee veilige snacks tussen de maaltijden moeten weinig toegevoegde suiker bevatten. Probeer vers fruit, groenten, soepstengels, kaas en yoghurt. Geef als drankjes alleen melk en water.

 • Vermijd koolzuurhoudende dranken, frisdranken, sap en met suiker gezoete aanmaakdrankjes zoveel mogelijk.  In feite heeft geen van deze producten enige gezondheidswaarde in de dagelijkse voeding van een kind. Zoete dranken kunnen leiden tot tandbederf en peuters kunnen zich verzetten tegen veiligere opties als ze een smaak voor suikerhoudende dranken hebben ontwikkeld. Melk en water zijn het beste voor peuters.

 • Maak je geen zorgen als momenten van "slecht eten" af en toe voorkomen Als je kunt, beperk dan het geven van zoete voedingsmiddelen tot maaltijden, omdat dit de schade aan hun tanden zal verminderen.

 • Geef geen suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken voor het slapengaan en poets de tanden van je peuter voor het slapengaan met fluoride tandpasta.