LEVENSFASES - JONGE KINDEREN

Tandvlees en tandjes baby

Tandvlees en tandjes baby article banner
Delen

Het tandvlees van je baby verzorgen

Om de opbouw van tandplakbacteriën die tandbederf kunnen veroorzaken te voorkomen, raden kindertandartsen en -artsen ten zeerste aan het tandvlees van je baby regelmatig na de voeding te reinigen met een vochtig washandje. Neem ook maatregelen om zuigflescariës te voorkomen, een aandoening waar 15 procent van de kinderen last van krijgt en die snel leidt tot ernstig tandbederf. Leg je baby, om deze aandoening te voorkomen, niet in bed met een fles met flesvoeding of een zoet drankje, zoals sap. De kans op tandbederf houdt direct verband met het aantal keren dat zoete dingen in aanraking komen met de tanden (flesvoeding bevat een beetje suiker).

De eerste tanden van je baby poetsen

Wanneer ze vier maanden oud zijn, krijgen baby’s meestal hun eerste tandjes. Wanneer het eerste tandje verschijnt, is het tijd om te beginnen met poetsen en om een afspraak met de tandarts te maken. Cariës, gingivitis en tandbederf zijn gebitsproblemen waar kinderen last van kunnen hebben. Poets hun tanden twee keer per dag twee minuten om tandbederf te voorkomen en zodat je baby went aan de aanbevolen poetstijd.

Moet voor baby’s een speciale tandenborstel en tandpasta worden gebruikt?

Kinderen in ontwikkeling hebben extra aandacht nodig, en datzelfde geldt voor hun tanden. Gebruik een tandenborstel met extra zachte haren totdat je kind twee of drie is. Dan is het veilig om over te stappen op tandpasta met fluoride. Let tijdens het poetsen wel altijd goed op het kind. Als je je baby wilt voorbereiden op het gebruik van tandpasta in de toekomst kunt je een reiniger zoeken die veilig kan worden ingeslikt en geen fluoride of kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevat. Een fruitig smaakje en een formule die niet schuimt, kunnen ook handig zijn.

Zoek naar producten die zijn afgestemd op de behoeften van kinderen in bepaalde stadia, en houd hierbij rekening met het volgende:

  • Dentitie: de vorming van de tanden en kaak

  • Behendigheid: het vermogen om een tandenborstel te gebruiken

  • Ontwikkeling: emotionele veranderingen en interesses

Statistieken over de mondgezondheid van kinderen

Tandbederf is de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. Het komt vijf keer meer voor dan astma en vele malen meer dan hooikoorts.

  • Tandbederf is de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen.

  • Elk jaar worden er miljoenen schooluren gemist als gevolg van gebitsproblemen.

  • Bijna 20 procent van de kinderen tussen twee en drie heeft ten minste één onbehandeld gaatje voordat zij op vier- of vijfjarige leeftijd voor het eerst bij de tandarts komen.

  • 50 procent van de kinderen lijdt aan gingivitis.

Gezien deze statistieken is het van groot belang om meer aandacht te besteden aan de mondverzorgingsroutines van onze kinderen.