LEVENSFASES - KINDEREN

Praten met verzorgers over de tanden van je baby

Tandenpoetsen kind: bij de oppas | Oral-B article banner
Delen

Naast het verzorgen van de tanden van je kind thuis, is het belangrijk dat je praat met andere volwassenen die zorgen voor je kind. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de gezonde gewoonten die je thuis aan het ontwikkelen bent, kunnen doorgaan, zelfs als je er niet bent.

Waarom is dit belangrijk?

Het is van groot belang dat je kind twee keer per dag zijn of haar tanden laat poetsen - of het nu onder jouw hoede is of niet. Regelmatig poetsen vermindert het risico op tandbederf in de melktanden en het risico dat ze moeten worden verwijderd vanwege tandbederf. Gezonde melktanden maken de kaak recht, houden de ruimte vast voor volwassen tanden om uiteindelijk door te komen, helpen bij het kauwen, glimlachen en praten, en vergroten de kans dat hun volwassen tanden gezond zullen doorkomen.

Naast het poetsen, is het belangrijk om met de verzorger te praten over de voedingsmiddelen en dranken die ze je kind geven. Ze moeten je kind een evenwichtige voeding blijven geven die weinig suiker en veel voedingsstoffen bevat die de mondgezondheid bevorderen, waaronder calcium, fosfor en vitamine C. Een evenwichtige voeding vermindert niet alleen de kans op bederf, maar maakt ook het werk aan gezonde gewoonten thuis niet ongedaan.

Hoe kun je de verzorgers van je kind helpen?

De beste manier om te beginnen is met een aanpak in drie stappen genaamd "Praat. Deel. Plan."

Praat

Praat met de verzorger van je kind over waarom je wilt dat je kind gezonde poets- en eetgewoonten volgt en maak een plan.

Deel

Deel materiaal en informatie van je tandartscontrole en nuttige informatie die je op het internet kunt vinden. Dit kan de druk op jou verminderen en er zelfs toe leiden dat ze jouw woorden serieuzer nemen.

Plan

Plan vooruit door de verzorger van je kind een extra tandpasta en tandenborstel te geven voor je kind, waarbij je, als het kan, een aantal veilige snacks meebrengt en ze eraan herinnert met een appje of telefoontje als het tijd is om te poetsen.

Na dat eerste gesprek is het verstandig om een extra tandenborstel en tandpasta te kopen en deze bij de verzorger achter te laten. Dit voorkomt dat je het niet hoeft in te pakken voor elk bezoek en zorgt ervoor dat de andere verzorger altijd de hulpmiddelen heeft die ze nodig hebben om voor de mondhygiëne van je kind te zorgen.

Praat met hen over hoe je de tanden van je kind poetst, hoeveel tandpasta ze nodig hebben en hoe vaak ze moeten poetsen. Bespreek de voedingsmiddelen en dranken die het beste zijn voor de mondgezondheid van je kind en het ontwikkelen van een plan om de hoeveelheid en de frequentie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te beperken. Sommige verzorgers kunnen hier moeite mee hebben, vooral als ze je kind willen trakteren op iets zoets. Dit kunnen best lastige gesprekken zijn, maar je wilt het beste voor je kind. Tandbederf als resultaat wil niemand.

Als je kind oud genoeg is, geef je ze de verantwoordelijkheid om een echte tandenborstelheld te zijn en hun verzorger eraan te herinneren hun tanden te poetsen. Hoewel deze gesprekken in het begin misschien niet gemakkelijk zijn, zal het na verloop van tijd beter gaan en zal de verzorger van je kind een nuttige partner zijn om de tanden van je kind gezond te houden.