LEVENSFASES - BEUGELS

Een beugel plaatsen

Een beugel plaatsen article banner
Delen

*Opmerking: De informatie in dit onderdeel heeft met name betrekking op het proces voor metalen en keramische beugels*

Hoelang duurt het proces?

Wat doet de orthodontist precies?

 • Eerst zal de orthodontist je tanden grondig reinigen en drogen. Vervolgens zal hij of zij een lijm op je tanden aanbrengen en de blokjes (de kleine metalen of keramische vierkantjes) erop plakken. De lijm kan onaangenaam smaken, maar is niet schadelijk. Ten slotte zal de orthodontist de boogdraad (die je tanden met elkaar verbindt) door de blokjes rijgen en alles vastzetten met plastic elastiekjes.

Doet het pijn? Hoelang?

 • Op het moment dat de beugel wordt geplaatst, voel je geen pijn maar je tanden en monden zullen achteraf gevoelig zijn. Ga ervan uit dat je tanden en mond ongeveer een week pijn zullen doen.

Tips om met de pijn om te gaan

 • Eet de eerste dag of twee dagen alleen zacht eten, zoals soep, aardappelpuree, yoghurt, milkshakes, appelmoes, roerei, macaroni met kaas enz.

 • Gebruik als dat nodig is pijnstillers die je zonder recept kunt krijgen, zoals paracetamol of ibuprofen.

 • Gebruik speciale wax voor beugels (die kun je bij de orthodontist of de drogist kopen) om te voorkomen dat je in de eerste weken van je behandeling last van je mond krijgt. Gebruik zo veel wax als nodig is om je beter te voelen. Plet de wax tussen je vingers en druk het product vervolgens op de blokjes die pijn veroorzaken.

 • Probeer niet op de zweertjes in je mond of op je tanden te zuigen en ze ook niet met je tong of vingers aan te raken. Ze zijn erg gevoelig: hoe meer je ze aanraakt, hoe meer pijn ze zullen doen.

 • Vermijd zure drankjes (zoals sap van citrusvruchten of tomatensaus), want deze zullen de zweertjes in je mond irriteren.

 • Er kunnen ook zweertjes in je mond ontstaan als je per ongeluk op de binnenkant van je wang bijt wanneer je nog niet zo goed aan je beugel bent gewend. De zweertjes zullen als het goed is snel genezen en de problemen zullen verdwijnen zodra je mond wat harder is geworden.

 • Probeer een verdovend middel voor de mond dat zonder recept verkrijgbaar is te gebruiken om de pijnlijke zones tijdelijk te verdoven. Doe een kleine hoeveelheid van het verdovende middel op een wattenstaafje en breng het aan op de zweertjes in je mond. De gel zal de plek verdoven en de pijn voor een tijdje geheel wegnemen. De methode is met name effectief wanneer je 's avonds wilt slapen. De gel zal de volgende morgen verdwenen zijn.

 • Je kunt ook zweertjes op je lippen en tandvlees krijgen, omdat ze nog niet gewend zijn aan je ruwe beugel. Een lichte oplossing van warm zoutwater (1/2 theelepel zout per kop water) kan helpen de irritatie te verminderen. Spoel meerdere malen per dag met warm zoutwater.

 • En maak je geen zorgen, het zal over een tijdje beter gaan. Zodra je mond de tijd heeft gehad om te wennen, zullen de pijn en irritatie verdwijnen. Dan wordt het allemaal gemakkelijker.

Hoelang duurt het voordat ik aan mijn beugel gewend ben?

 • De meeste patiënten zijn na ongeveer een maand volledig aan hun beugel gewend. Na zes maanden, en vaak zelfs sneller, merken ze al niet eens meer dat ze een beugel in hebben. Maar het kan voorkomen dat je tanden ineens pijn beginnen te doen. Dat is normaal en gaat als het goed is snel weer over. Als dat nodig is, neem dan een pijnstiller die je zonder recept kunt krijgen.