LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Alle informatie die je nodig hebt als je facings op je tanden overweegt

Facings - wat kun je verwachten article banner
Delen

Wat zijn facings?

Facings zijn op maat gemaakte hulzen van porselein of een composiethars die over je tanden passen zodat die er beter uitzien. Facings zijn met name bedoeld om je gebit mooier te maken als je tanden hebt die gebroken of misvormd zijn of waar vlekken op zitten. Het doel van facings is meestal cosmetisch, maar je kunt ze ook krijgen als onderdeel van een algemene gebitsverbetering waarvan een behandeling van tandvleesontsteking deel uitmaakt.

Facings zijn vlekbestendige hulzen van op hars gebaseerd composiet of porselein die op de voorkant van de tanden worden geplakt. Ze zorgen ervoor dat het gebit er beter uitziet, door de tanden te bedekken die verkleurd, vervormd of gebroken zijn.

Wat kosten facings?

De kosten van facings verschillen naargelang het soort:

  • Composiet-facings. Deze worden ook wel directe facings genoemd en worden in één bezoek aan de tandarts op je tanden aangebracht. Ze gaan meestal ongeveer vijf tot zeven jaar mee en moeten daarna worden vervangen.

  • Porseleinen facings. Deze worden ook wel indirecte facings genoemd en worden op maat gemaakt voor jouw tanden. Je moet er daarom twee keer voor langs de tandarts: de eerste keer worden je tanden voorbehandeld en tijdens het tweede bezoek worden de facings geplaatst. Porseleinen facings zijn duurder dan composiet-facings, maar ze gaan 10 tot 15 jaar mee, en soms zelfs nog langer.

Porseleinen facings zijn vlekbestendiger en zien er natuurlijker uit dan composiet-facings. Maar composiet-facings zijn wel weer dunner, dus er hoeft maar een kleiner laagje van de tanden te worden verwijderd voordat ze kunnen worden geplaatst. Je tandarts kan je helpen de meest geschikte facing te kiezen.

Het proces van facings

Op hars gebaseerde composiet-facings worden meestal in één afspraak geplaatst. Wanneer je keramische of porseleinen facings krijgt, kun je het volgende verwachten:

  • Voorbereidend bezoek: Je zal een voorbereiden bezoek brengen. Tijdens dit bezoek maakt je tandarts een röntgenfoto.

  • Voorbehandeling: De tandarts verwijdert ongeveer een halve millimeter van het tandglazuur om je tanden klaar te maken voor de facing. Vervolgens neemt hij of zij een afdruk of mal van je tanden om naar het laboratorium te sturen, zodat de facings kunnen worden voorbereid. Dit duurt ongeveer twee weken.

  • Plaatsing: Wanneer de facings klaar zijn, controleert je tandarts of ze goed passen en de kleur juist is en worden je tanden (of je tand) voorbehandeld: ze worden eerst gereinigd en vervolgens ruw gemaakt zodat de facing goed vast blijft zitten. De facing wordt met een speciaal soort cement aan de tand geplakt. Er wordt ultraviolet licht gebruikt om ervoor te zorgen dat het cement sneller hard wordt.

  • Follow-up: Mogelijk zal je tandarts na een paar weken een follow-up-bezoek met je inplannen om te controleren of de facings goed zijn geplaatst.

Daarna volg je je gewone mondverzorgingsroutine: elke dag twee keer tandenpoetsen en dagelijks flossen, zoals je dat normaal ook zou doen. Je mag verwachten dat de facings dan vijf tot tien jaar meegaan. Daarna moeten ze worden vervangen.