Slotjesbeugel en andere soorten beugels voor rechte tanden

Slotjesbeugel en andere soorten beugels voor rechte tanden article banner
Delen

Welke opties heb ik?

Vandaag de dag bieden orthodontisten meer beugels aan dan ooit. Kijk welke opties je hebt:

Metalen beugel/traditionele beugel

Dit zijn de metalen blokjes (ook wel slotjes genoemd) en draden waar de meeste mensen aan denken als ze het woord beugel horen. De moderne blokjes zijn echter kleiner en vallen minder op dan de "mond vol metaal" die veel volwassenen zich nog zullen herinneren. Bovendien zijn er nu door warmte geactiveerde boogdraden die de warmte van je lichaam gebruiken zodat je tanden sneller recht gaan staan dan vroeger het geval was. Het is ook minder pijnlijk.

Voordelen: De goedkoopste soort beugel; met de gekleurde elastiekjes kunnen kinderen hun persoonlijkheid tonen

Nadelen: Het is de beugel die het meest opvalt

Keramische beugel

Keramische beugels zijn even groot en hebben dezelfde vorm als metalen beugels. Het enige verschil is dat de blokjes doorzichtig zijn of de kleur van je tanden hebben en dus bijna niet opvallen. Als je dan ook nog elastiekjes in de kleur van je tanden gebruikt, is de beugel nog minder zichtbaar.

Voordelen: Minder opvallend dan een metalen beugel; de tanden worden sneller rechtgezet dan met kunststoffen beugels (Invisalign)

Nadelen: Duurder dan een metalen beugel, er kunnen snel vlekken op de blokjes komen als ze niet goed worden onderhouden

Voordelen: Van buitenaf niet te zienNadelen: Lastig te reinigen; duurder; niet geschikt voor ernstige gevallen; kan in het begin oncomfortabeler zijn; het aandraaien kost meer tijd en is moeilijker dan bij een traditionele beugelInvisalignInvisalign bestaat uit een reeks van 18 tot 30 op maat gemaakte, doorzichtige kunststoffen aligners die een beetje op een bitje lijken. De aligners kunnen worden verwijderd en worden elke 2 weken vervangen.

Voordelen: Van buitenaf niet te zien

Nadelen: Lastig te reinigen; duurder; niet geschikt voor ernstige gevallen; kan in het begin oncomfortabeler zijn; het aandraaien kost meer tijd en is moeilijker dan bij een traditionele beugel

Invisalign bestaat uit een reeks van 18 tot 30 op maat gemaakte, doorzichtige kunststoffen "aligners" die een beetje op een bitje lijken. De aligners kunnen worden verwijderd en worden elke 2 weken vervangen.

Voordelen: Bijna onzichtbaar, patiënten kunnen eten en drinken wat ze willen

Nadelen: Werkt niet voor ernstige gebitsproblemen; alleen beschikbaar voor volwassenen en tieners, niet voor kinderen; duurdere optie; je raakt ze snel kwijt en vervanging is duur; de behandeling zal mogelijk langer duren