LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Als volwassene een beugel nemen

Als volwassene een beugel nemen article banner
Delen

De meeste mensen denken bij een beugel aan jongeren, maar ook voor volwassenen is het dragen van een beugel steeds normaler. Bijna 20% van de beugeldragers is volwassen. Dit is vooral te danken aan de opkomst van subtielere, minder zichtbare opties.

Waarom kiezen volwassenen voor een beugel?

Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan. Ze kunnen last krijgen van kaakpijn, moeite hebben met het goed schoonmaken van hun tanden of simpelweg een glimlach hebben die ze niet aantrekkelijk vinden. Andere volwassenen dragen een beugel omdat ze altijd al scheve tanden hadden, maar hun ouders een beugel niet konden betalen toen ze jong waren. Dan zijn er ook nog mensen die zeggen dat ze er eerder gewoon niet aan toekwamen of die rechtere tanden willen voor een nieuwe carrière. Al met al zijn er veel volwassenen die de ongemakken van een beugel enkele jaren op de koop toe nemen in ruil voor vele tientallen jaren rechte tanden.

Ik had als kind een beugel. Waarom heb ik weer een beugel nodig?

Tanden verschuiven bij het ouder worden, bij sommigen meer dan bij anderen. Droeg je je beugel niet zo vaak als je orthodontist adviseerde of heb je gewoon pech met de natuurlijke groei van je kaak, dan kunnen je tanden weer teruggaan naar hun oorspronkelijke positie. Orthodontisten zijn er ook recent achter gekomen dat beugels veel langer gedragen dienen te worden dan ze in de voorgaande jaren adviseerden en soms zelfs voor onbepaalde tijd, om de beweging van tanden te voorkomen. Helaas betekent dit dat zelfs volwassenen die zich als kind altijd aan het advies gehouden hebben nu wellicht weer een beugel nodig hebben.

Zijn er ook nadelen aan het dragen van een beugel als volwassene?

Hoewel beugels op elke leeftijd effectief zijn, kan het bij volwassenen langer duren om dezelfde resultaten te bereiken. Daarnaast vergoeden de meeste verzekeringen geen beugels voor patiënten ouder dan 18 jaar.