Het belang van een goede mondverzorging voor mensen met een beugel
Een goede mondverzorging is niet alleen om je tanden er mooi uit te laten zien. Het is nodig om veelvoorkomende problemen te voorkomen, zoals tandvleesontsteking, tandsteen en demineralisatie. Mensen met een beugel hebben meer kans op dit soort problemen, omdat een grondige mondverzorging voor hen lastiger is. Deze tandproblemen zijn op zich al heel vervelend, maar als ze niet behandeld worden, kunnen ze zich ook ontwikkelen tot ernstigere mondgezondheidsproblemen. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je beugel eruit mag. In ernstige gevallen van tandvleesaandoeningen of andere mondgezondheidsproblemen kan het zelfs nodig zijn dat de orthodontist je beugel eerst verwijdert. Pas nadat je tandvlees en mond hersteld zijn, kan de beugel weer teruggeplaatst worden.
Welke problemen kunnen een beugel veroorzaken?
Demineralisatie
Demineralisatie klinkt behoorlijk ernstig en dat is het ook. Hiervan is sprake als etensresten die zijn achtergebleven op de tanden in contact komen met bacteriën, waardoor er zuur ontstaat. Het zuur verwijdert calcium en fosfaat uit de tanden, waardoor decalcificatie of 'witte littekens' ontstaat. Witte littekens zien eruit als krijtachtige kleine witte vierkantjes, die precies laten zien waar de beugel ooit zat. Deze witte plekjes kunnen ook erg gevoelig zijn. Het is belangrijk om op te merken dat deze vlekken niet door de beugel veroorzaakt worden. Iedereen die zijn of haar tanden niet goed verzorgt, kan last krijgen van witte littekens. Mensen met een beugel zijn echter gevoeliger voor decalcificatie, omdat etensresten heel gemakkelijk vast kunnen komen te zitten achter een beugel. Helaas zijn deze demineralisatievlekken vaak permanent en kunnen ze leiden tot gaatjes. Je kunt demineralisatie voorkomen door na elke maaltijd te poetsen, een keer per dag te flossen en minder frisdrank te drinken.
Tandvleesontsteking
Tandvleesontsteking ontstaat als de weefsels rond de tanden ontstoken raakt. Dit is de eerste vorm van tandvleesontsteking. Dit kan gepaard gaan met bloedingen, gevoeligheid, roodheid of zwelling. Tandvleesontsteking is te genezen, maar dan moet het wel behandeld worden! Het kan de periode dat kinderen een beugel moeten dragen ook verkorten.
Iedereen kan last krijgen van tandvleesontsteking, maar reinigen rond de tandvleesrand met een beugel is moeilijk en betekent dat beugeldragers extra oplettend moeten zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om na elke maaltijd te poetsen en ten minste één keer per dag te flossen.
Gevoeligheid
Er kan sprake zijn van gevoeligheid als de onderliggende laag van je tanden bloot komt te liggen vanwege terugtrekkend tandvlees. De wortels van je tanden, die niet bedekt zijn door beschermend, hard glazuur, bevatten duizenden kleine buisjes die naar het midden van de tandzenuw leiden (het pulpa). Als deze buisjes bloot komen te liggen, dan kunnen stimuli - zoals heet of koud eten - de zenuwen in je tanden stimuleren. Hierdoor voel je pijn. Als je gevoelige tanden hebt, dan kun je last hebben bij het consumeren van heet, koud of zoet drinken of eten, of zelfs bij het inademen van koude lucht. Het is normaal dat je tanden na een verstelling tijdelijk gevoelig zijn. Heb je echter last van chronisch gevoelige tanden, dan is het verstandig om dit te laten weten aan je orthodontist.
Iedereen kan last hebben van gevoeligheid, maar beugeldragers kunnen hier extra vatbaar voor zijn. Het is namelijk moeilijker om rond beugels te reinigen en een slechte mondverzorging kan leiden tot een geïrriteerde of terugtrekkende tandvleesrand. Poets na elke maaltijd grondig en flos ten minste één keer per dag om gevoeligheid te voorkomen.
Tandplak Tandplak is een kleurloos, plakkerig laagje bacteriën dat doorlopend in de mond gevormd wordt. Het wordt geproduceerd door de combinatie van speeksel en etensrestjes. Tandplak hecht zich aan suikers en vormt zo een zuur dat gevaarlijk is voor tanden en tandvlees. Het veroorzaakt tandbederf, tandvleesaandoeningen, tandsteen en andere tandheelkundige problemen. Iedereen heeft last van tandplak, maar ook hier geldt dat de uitdaging van reinigen rond de beugel betekent dat beugeldragers extra zorgvuldig moeten zijn. Tandplak vormt zich pas 4 tot 12 uur na het poetsen. Daarom is het zo belangrijk om ten minste twee keer per dag te poetsen en dagelijks te flossen. Tandsteen
Tandsteen, ofwel calculus, is verharde tandplak die achtergebleven is op het tandoppervlak. Het is een afzetting die vlekken en verkleuring op de tanden kan veroorzaken. Tandsteen kan zich na 24 uur ontwikkelen, waardoor het moeilijker wordt om nieuw gevormde tandplak te verwijderen. Het kan langs de tandvleesrand ontstaan, net onder het tandvlees en rond beugels en andere orthodontische hulpmiddelen. Regelmatig poetsen en flossen is essentieel om tandsteen te voorkomen. Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een tandarts of mondhygiënist.
Slechte adem
Slechte adem, ofwel halitose, wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondverzorging, medische problemen, of gewoontes als roken of het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Als je pas na het plaatsen van een beugel last krijgt van een slechte adem, dan wordt dit zeker veroorzaakt door een slechte mondverzorging. Bacteriën leven op de etensrestjes die achterblijven in je mond en deze bacteriën zorgen voor een geur. Dit wil zeggen dat alle kleine etensrestjes die achterblijven in de slotjes of tussen de tanden zullen bijdragen aan een slechte adem.
En omdat etensrestjes op zoveel plekjes in de beugel vast kunnen komen te zitten, kan het zijn dat je normale reinigingsroutine ineens niet meer toereikend is. Het is belangrijk om direct na elke maaltijd of snack je tanden te poetsen. Heb je echt geen mogelijkheid om te ze poetsen? Spoel ze dan ten minste grondig met water of mondspoeling. Vervelende geurtjes en bacteriën kunnen zich ook hechten aan uitneembare orthodontische producten (zoals een retentiebeugel of een onzichtbare beugel), dus verwijder deze voor het eten, zelfs als je maar een klein beetje eet.