WAAROM ORAL-B - WAAROM ELEKTRISCH POETSEN

Een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel?

Een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel? article banner
Delen

Vraag je je wel eens af of die high-tech elektrische tandenborstel die uitgestald staat bij je tandarts echt beter is dan een gewone?

Hoe zit het met een power tandenborstel die AA batterijen gebruikt. Wat is het verschil tussen alle elektrische tandenborstels?

Naast zaken als poetstechniek, hoe vaak je poetst en hoe lang je poetst, is het type tandenborstel volgens experts van cruciaal belang bij het effectief verwijderen van tandplak1. Om te bepalen welke elektrische tandenborstel je moet gebruiken, moet je weten welke er zijn en hoe ze van elkaar verschillen.

De drie verschillende soorten Power tandenborstels 

Er zijn drie verschillende soorten tandenborstels op de markt: de oplaadbare elektrische tandenborstels (inclusief sonic tandenborstels), de gewone manuele tandenborstel en tandenborstels die op batterijen werken.

 • De oplaadbare elektrische tandenborstel: een oplaadbare elektrische tandenborstel, ook wel bekend als een 'power tandenborstel' laadt je op in een oplaadstation. Je moet de borstelkop elke drie maanden vervangen. Oplaadbare elektrische tandenborstel verschillen van elkaar qua poetstechniek. Je hebt er die oscilleren en roteren (3D Cleaning Action) of die met sonische technologie zijn uitgerust.

 • Gewone manuele tandenborstel: een gewone manuele tandenborstel ken je wel. Die heeft een plastic handvat en nylon borstelharen die op verschillende manieren in de borstelkop geplaatst kunnen zijn. Dit is de meest voorkomende tandenborstel die er is en je gebruikt hem gewoon met de hand.

 • Power tandenborstel op batterijen: Voor wie wel wat power kan gebruiken, maar niet aan de elektrische tandenborstel wil, zijn er powertandenborstels op batterijen. Net als elektrische tandenborstels worden deze tandenborstels ook wel 'powertandenborstels' genoemd omdat ze op AA batterijen werken. Hoewel ze hetzelfde ontwerp hebben als gewone handtandenborstels, vibreren tandenborstels op batterijen ook, wat net dat extra beetje reinigingskracht geeft.

De technologie en eigenschappen onderzocht

Oplaadbare elektrische tandenborstel: uitgerust met een heleboel technologische snufjes dragen elekrische tandenbostels heel wat bij aan de gezondheid van tanden en tandvlees. Sommigen kunnen zelfs je poetsgewoontes verbeteren. High-tech eigenschappen zijn bijvoorbeeld:

 • Talloze poetsinstellingen onder meer voor gevoelige tanden, om de tanden witter te maken of het tandvlees te masseren

 • Druksensoren die aangeven wanneer je teveel druk uitoefent. 

 • Timers die je helpen te onthouden hoe lang je elk kwadrant van je gebit gepoetst hebt

 • Digitale signalen die aangeven wanneer je je tandenborstelkop dient te vervangen

 • Oscillerende/roterende of sonische technologie 

 • Verschillende opzetborstels die op alle handvatten pasten zodat je zelf kunt kiezen welke soort borstel je voorkeur heeft.

De meeste elektrische tandenborstels zijn ook uitgerust met eigenschappen voor nog meer gemak, zoals een borstelkop- of tandenborstelhouder, opbergmogelijkheden voor in de badkamer en reisopladers.

Reguliere handtandenborstel: Ondanks het feit dat gewone tandenborstels niet echt over de voordelen beschikken van oplaadbare elektrische tandenborstels, kan de technologie in de borstelkop, de borstelharen en het ontwerp van het handvat toch vrij geavanceerd zijn. Bijvoorbeeld met:

 • 'Crisscross', extra lange of 'multi-level' borstelharen 

 • Gepolijste of afgeronde borstelharen 

 • Borstelharen met textuur 

 • Borstelharen met polijstcup om de tanden witter te maken 

 • Ergonomisch ontworpen handvaten met speciale grepen 

 • Een taps toelopende of hoekige borstelkop 

 • Tandvleesstimulatoren 

 • Tongreinigings kussentjes

Batterij aangedreven tandenborstel: Hoewel ze vrijwel dezelfde eigenschappen hebben als gewone manuele tandenborstel, beschikken deze tandenborstels tevens over vibrerende krachten om nog beter te kunnen poetsen. Ze zijn extra uitgerust met:

 • Ingebouwde AA batterij die bij sommige modellen vervangen kan worden

 • Aan/uit of +/- knop in het handvat

 • Borstelharen of tweeledige borstelkoppen die speciaal ontworpen zijn om te pulseren naast het vibreren.

Verschillende poetstechnieken

De juiste manier van poetsen varieert bij de verschillende soorten tandenborstels. Zowel bij de reguliere manuele tandenborstel als de tandenborstels op batterijen zul jij zelf het meeste poetswerk moeten verrichten, door de tandenborstel over de tanden te bewegen. Oplaadbare elektrische tandenborstels daarentegen doen al het werk voor jou. Het enige dat jij moet doen is de tandenborstel langs de tanden sturen. Wanneer ze eenmaal de smaak ervan te pakken hebben, vinden veel mensen elektrisch poetsen het gemakkelijkst.

Prijs/kwaliteit verhouding van de Powertandenborstel

Oplaadbare elektrische tandenborstels zijn nou eenmaal duurder dan tandenborstels op batterijen of gewone manuele tandenborstel. Je hebt echter al elektrische tandenborstels voor nog geen 20 euro, zoals de Oral-B® Vitality. Als je denkt aan de voordelen ervan voor je gezondheid en de snufjes die erop zitten, is dat een hele gunstige prijs. Gewone manuele tandenborstel zijn het goedkoopst, en ze worden ook vaak in zogenoemde multi-verpakkingen verkocht. Tandenborstels met batterijen zijn vaak slechts een paar euro duurder dan de gewone manuele tandenborstel.

Een powertandenborstel uitproberen

Het is begrijpelijk dat je een oplaadbare elektrische tandenborstel graag wilt uitproberen voordat je voor het eerst een high-tech exemplaar aanschaft. Vraag je tandarts zeker om advies en anders kun je ook overwegen om eerst een goedkopere optie aan te schaffen zoals de Oral-B® Vitality. Deze tandenborstels zijn ideaal voor mensen die nieuwsgierig zijn naar elektrisch poetsen, maar die eerst willen zien of ze het wel iets vinden.

1. Egelberg J and Claffey N. In: Notulen van de European Workshop over mechanische tandplakverwijdering. Quintessence Books. 1998; 169 - 172 2. Dit onderzoek promoot de Oral-B producten niet en is er ook niet mee verbonden.