WAAROM ORAL-B - WAAROM ELEKTRISCH POETSEN

Soorten tandenborstels - kies de beste tandenborstel voor jouw mond

Soorten tandenborstels - kies de beste tandenborstel voor jouw mond article banner
Delen

De juiste tandenborstel kiezen

Het gebruik van de juiste tandenborstel kan je dagelijkse mondverzorgingsroutine een stuk plezieriger en effectiever maken. Een tandenborstel is iets persoonlijks, daarom komen ze ook in zoveel maten en vormen. Heb je een groot gebit dan is een grote tandenborstel handig. Is je mond wat kleiner, kies dan een kleinere tandenborstel. Sommige volwassenen gebruiken zelfs een tandenborstel voor kinderen omdat ze hiermee makkelijker achter hun achterste kiezen kunnen poetsen. Vind je comfort belangrijk, probeer dan een tandenborstel met een antislip-handgreep eenvoudig te gebruiken zelfs als ze nat zijn. Daarnaast zijn de handgrepen van tandenborstels van Oral-B vormgegeven op basis van onderzoek naar de vijf verschillende manieren waarop mensen hun tandenborstel vasthouden tijdens het poetsen.

Een manuele tandenborstel werkt goed voor een ijverige poetser, maar meer en meer mensen kiezen voor een elektrische tandenborstel. Net zoals met een gewone tandenborstel is de beste elektrische tandenborstel er een die je bevalt en die je elke dag wilt gebruiken. Elektrische tandenborstels komen ook in verschillende maten. In het algemeen zijn de vervangbare opzetborstels van elektrische tandenborstels kleiner dan de borstels van manuele tandenborstels. Ben je dus een manuele tandenborstel gewend, dan kan het even duren voor je aan een elektrische bent gewend.

Poets je tanden beter met een elektrische tandenborstel

Vergeet niet dat het voordeel van de kleinere borstel van een elektrische tandenborstel is dat het makkelijker is om er elke individuele tand mee te poetsen en om bij de moeilijk te bereiken zones in je mond te komen. Er zijn veel types opzetborstels verkrijgbaar, van polijstende borstels tot borstels voor gevoelige tanden. Elektrische tandenborstels maken gebruik van verschillende soorten borstelbewegingen. Het trillen/ronddraaien van de borstel is de enige techniek waarvan onafhankelijk is vastgesteld dat het beter werkt als manueel poetsen voor het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking.

Het komt erop neer dat wanneer je de juiste tandenborstel kiest die bij je gebit en mondverzorgingsbehoeften past, je in staat bent om je tanden beter te poetsen en de opbouw van bacteriën en tandplak het beste te voorkomen. Vergeet niet dat het regelmatig vervangen van je tandenborstel bijdraagt aan het onderhouden van een goede mondhygiëne, want klinisch onderzoek heeft bewezen dat een nieuwe tandenborstel tot 30% meer tandplak kan verwijderen dan een van drie maanden oud.* *Onderzoek gedaan met een manuele tandenborstel met vlakke haren.

De juiste opzetborstel kiezen

Een manier om ervoor te zorgen dat je een tandenborstel kiest die bij je past is het leren over de verschillende types borstels. De borstel is de bovenkant van de tandenborstel waar de haartjes vastzitten. Kies een tandenborstel die past bij je mond en waarmee je al je tanden kunt bereiken. Gespecialiseerde borstels zijn onder andere:

  • Gebogen:

     Met een gebogen borstel kan je beter bij de binnenkant van je tanden, vooral aan de voorkant. Deze zones kunnen bij sommigen vatbaar zijn voor de opbouw van tandsteen omdat ze lastiger te bereiken zijn met een normale borstel.

  • Compact versus volledige grootte

    : Een compacte borstel is kleiner dan een borstel van volledige grootte en heeft minder haartjes. Sommige mensen, zeker met een kleine mond, vinden een compacte borstel eenvoudiger in gebruik. Anderen hebben liever een borstel van normaal formaat, dus probeer beide en kies er een die het beste bij je past.

Je kunt ook kiezen uit tandenborstels die makkelijker vast te houden zijn door een ergonomische handgreep of een handgreep met meer grip. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende soorten borstels die je helpen om rond en tussen je tanden te poetsen. Kies er een die voldoet aan je behoeften. Gebruik altijd een tandenborstel met zachte haren. Als je last hebt van terugtrekkend tandvlees, denk dan eens aan een tandenborstel met extra zachte haren.