WAAROM ORAL-B - ORAL-B TANDPASTA

Tandglazuur versterken met tandpasta met fluoride

Tandglazuur versterken met tandpasta met fluoride article banner
Delen

Wanneer je tandpasta met fluoride moet gebruiken

Als je tandpasta met fluoride gebruikt, versterk je je tandglazuur, waardoor tandbederf kan worden voorkomen. Fluoride kan ook helpen met het herstel van tanden die licht ontkalkt zijn (eerste stap in de afbraak van het tandoppervlak). Je kunt ook fluoride binnenkrijgen via kraanwater dat fluoride bevat. Maar uit veel wetenschappelijke studies die in de afgelopen decennia zijn uitgevoerd, is gebleken dat tandpasta met fluoride helpt om gaatjes te voorkomen en dat het regelmatig poetsen met een tandpasta met fluoride een betrouwbare manier is om de mondgezondheid te bevorderen. Voor iedereen die ouder is dan zes jaar, is het een goed idee om een tandpasta met fluoride te gebruiken. Zo'n tandpasta kan ook goed zijn voor jongere patiënten als de kans op cariës bij hen hoog is.

Gevaren van tandpasta met fluoride

Je mag één ding niet vergeten: hoe lekker je de smaak van tandpasta met fluoride ook vindt, spuug het altijd uit. Geen enkele tandpasta, of er nu fluoride in zit of niet, is bedoeld om te worden doorgeslikt. Als tandpasta met fluoride wordt ingeslikt door kinderen bij wie het gebit nog in ontwikkeling is (tot een leeftijd van 8 jaar), kunnen zij een milde vorm ontwikkelen van een aandoening die fluorose wordt genoemd, waarbij een overvloed aan fluoride de ontwikkeling van het tandglazuur verstoort. Dit veroorzaakt witte vlekken of strepen op de tanden, die steeds donkerder kunnen worden naarmate het kind ouder wordt.

Daarom raden veel tandheelkundig specialisten aan dat kinderen onder de 6 geen tandpasta met fluoride gebruiken. Als ze dat wel doen, moet een volwassene op hen letten om er zeker van te zijn dat ze het niet doorslikken. Zorg ervoor dat je alle producten met fluoride, waaronder tandpasta en mondwater, uit de buurt van kinderen houdt. Oudere kinderen, tieners en volwassenen met volledig ontwikkelde tanden, lopen geen risico om fluorose te krijgen.

Soorten tandpasta met fluoride

Kies altijd een tandpasta met fluoride die je is aanbevolen door je tandheelkundig specialist of van een betrouwbaar merk zoals Oral-B. Verder kun je kiezen uit allerlei smaken en soorten tandpasta's en gels met fluoride. Sommige bieden ook nog andere voordelen: ze maken je tanden witter of verminderen tandsteen. En als je een frisse adem wilt, kun je ook tandpasta's in gelvorm met fluoride vinden.